Merkez Bankası rezervleri seçim öncesi tarihi düşüş gösterirken, seçimler sonrası yenilenen ekonomi yönetimi ve politikalarla yükselişe geçti. S&P, KKM konusunda uyarıda bulunurken, son ayların en yüksek seviyeleri görüldü.
Merkez Bankası rezervleri seçim öncesi tarihi düşüş gösterirken, seçimler sonrası yenilenen ekonomi yönetimi ve politikalarla yükselişe geçti. S&P, KKM konusunda uyarıda bulunurken, son ayların en yüksek seviyeleri görüldü.
Cuma akşamı Türkiye'ye dair görünüm değerlendirmesi yapması beklenen S&P Global, yüksek petrol fiyatlarının gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
'Sadece Türkiye için değil Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya gibi EMEA ekonomileri ve Güney Afrika da dahil olmak üzere emtiaya dayalı ekonomiler için geçerli' denilen değerlendirmede, Ekonomim'de aktarıldığına göre, Türkiye'nin yeni yönetimle 'bir başka reformist hikaye' olduğunu ileri dürdü.
Enflasyonla mücadelede ve dolarizasyonun azaltılmasında 'daha uzun bir süre ve çok daha yüksek oranlar gerektirdiğini' belirten S&P, Mart 2024 seçimlerini de göz ardı etmiyor.
Reuters'ın bankacı kaynaklarına dayandırdığı haberde, seçimler sonrası ortodoks para politikasına yönelinmesiyle rezervlerde yükseliş trendi sürüyor.
Döviz talebinde karşılama ve TL'nin istikrara kavuşması mücadelesi sürerken, rezervler haziran ayı başında eksi 5,7 milyar dolara gerilemişti.
Bu seviye rezervlerin 2002 yılından bu yana en düşük seviyeye görmesi demek olurken, o günden bu yana güçlü bir şekilde toparlanma görüldü. son 4 ayda 30 milyar dolar artan rezervler büyük artış gösterdi.
Uzmanlar, TCMB'nin faiz artırımlarına devam edeceği ve sıkılaştırma döngüsünü sürdüreceği öngörüsünde bulunurken, politika faiz beklentisi de yükseliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) brüt rezervleri 22 Eylül itibarıyla 3 milyar 752 milyon dolar, net rezervleri 6 milyar 446 milyon dolar artış gösterdi.
Altın rezervleri 41 milyar 555 milyon dolardan 41 milyar 692 milyon dolara, toplam rezervler 121 milyar 515 milyon dolardan 125 milyar 503 milyon dolara çıktı.