Merkez Bankası Rezerv Satmaya Devam Ediyor: Bloomberg Hesapladı

Merkez Bankası rezervlerinin ne anlama geldiğini '128 milyar dolarla' öğrendik. Sonrasında durumu toparlayan bazı hamleler yapılırken, faiz indirimlerinde kurun fırlaması, KKM'nin devreye girmesi derken gözümüz ucundan yeniden rezervlere kaydı. Hazirandan bu yana yeni ekonomi yönetimi 'kurda hedefleme yok' derken, rezervlerde satışın da sürdüğü görülüyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki'nin son hesabı da bu açıdan bakınca ilgi çekiyor.

Merkez Bankası rezervleri bir nevi birikim, bir nevi "kötü günler için kenarda dursun, lazım olur" parası, bir nevi de "acil durumda camı kırınız" kasası. Son yıllarda hayatımızda sürekli var olan rezerv konusu gündemden düşeceğe benzemiyor.

'128 milyar dolar nerede?' sorusuyla başlayan rezerv tartışması, faiz indirimlerinin başlamasıyla kurlardaki yükselişte KKM'nin de devreye girmesiyle yeniden gündeme gelmişti. 2023 Mayıs seçimleri öncesinde de sert düşüşler görülen rezervler yeniden dikkat çekerken, Haziran ayından bu yana değişen ekonomi yönetimiyle manşette önceliğini kaybetse de gündemde kalmaya devam ediyor.

Bloomberg ekonomisti, eski Merkez Bankası da analisti de olan, Selva Baziki geçen aylarda rezervlerdeki satışın ne kadar olduğunu hesapladı.

x.com

TCMB'nin arka kapı müdahalelerinin Ağustos ayı itibarıyla $226 milyara çıktığını hesaplıyoruz. Bu ortalama aylık $11 milyar müdahaleye tekabul ediyor.

"KKM'den çıkışlarını teşvik eden regülasyon değişiklikleri ilerisi için bir zorluğa işaret ediyor."

x.com

Büyük rezerv kaynaklarından birinin kurumasıyla, aynı hızda devam eden müdahaleler TCMB'nin hali hazırda negatif olan net rezervlerini (swap hariç) daha da negatife itebilir.

"Veri yetersizliğinden hesaplarımız bazı varsayımlara dayanıyor."

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara da rezerv satışına dikkat çekiyor.

x.com

Yine Bloomberg'in aktardığına göre de TCMB 128 milyar dolar sonrasında, Nureddin Nebati ve Mehmet Şimşek yani Şahap Kavcıoğlu ve Hafize Gaye Erkan dönemlerinde de 226 milyar dolar rezerv satışı yaptı.

Son 4 yılda yapılan toplam rezerv satışı 350 milyar dolar seviyesinde görünüyor.

Dış İlişkiler Konseyi kıdemli analisti Brad Setser de Ali Hakan Kara'nın gönderisine teşekkür ederken, bir soru da sordu:

İlginç, gönderdiğiniz için teşekkürler 

İlgisiz Türkiye sorusu -- TCMB'den çektiğim KKM rakamları bir süredir güncellenmiyordu. Yeni bir veri serisi var mı? Dolar mevduatlarındaki son artışın KKM'den çıkış olduğunu düşünüyorum ancak bunu kanıtlamak istiyorum

Ortodoks politikalar da tartışılmaya devam ediyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Merkez Bankası Rezervlerinde Artış Aylar Sonra Zirvedeyken, S&P'den KKM Baskısı Uyarısı Geldi
Yine Yaranamadık: IIF Başekonomisti Robin Brooks Ortodoks Ekonomi Politikalarını Beğenmedi
İhracatçıların Dolarla Derdi Bitmiyor: "Dolar Yükselirse Türkiye'den Başka Ülkeye Yatırım Yapılmaz"

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
03.10.2023

Merkez Bankası kendini de satsın, kurtulalım, gerek yok Merkez Bankasına zati.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ