Merkez Bankası'nın Enflasyon Hedefi Belli Oldu: 2023 Stratejisini Madde Madde Analiz Ettik!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılına dair 'Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi' ile yol haritasını açıkladı. Raporlarda hedefler vardı, her şey yolundaydı. Biz de teorik ve süslü cümleleri sadeleştirdik.

TCMB, 2023 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmaya devam edeceğini bildirdi. Enflasyonda orta vade hedef yüzde 5, belirsizlik aralığı da yüzde 2 oldu.

Kısaca önceliğimiz enflasyon gibi iddialı söylemler vardı.

2023 Yılı Para ve Kur Politikası Metni raporunda "Liralaşma Stratejisi kapsamında TL mevduatı destekleyecek mekanizmalar önceliklendirilecek" gibi ifadeler vardı.

Ciddi anlatımlarla birçok hedef, yöntem vb. açıklandı.

Gelelim bizim anlayacağımız şekilde anlatmaya, ilk görevi, enflasyonla mücadele, TL'nin değeri ya da nam-ı diğer "fiyat istikrarı" olan TCMB, bu konuda 2022'den farklı bir şey yapmayacak.

Çünkü TCMB diyor ki, 'Sahip olunan tüm araçlar kullanılmaya devam

edilecektir. Kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrar gözetilecektir.'

"Liralaşma" stratejisi kapsamında döviz tarafında tedbirler ve düzenlemeler devam edecek görünüyor.

Bu da madde 4'te geçiyor: 

Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikalar, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının (TL) ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edilecektir.

TL mevduatta yüzde 60 gibi bir hedef var bu da bankalara, "gözümüz üzerinizde" mesajı gibi görünüyor.

Nereden anlıyoruz?

Piyasa faizlerinin politika faizleriyle uyumlu seyretmesi sağlanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyici politikalar sürdürülecektir.

Kredi tarafında kontrollü genişleme devam edecek gibi görünüyor.

Madde 6'da şöyle diyor:

Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetler, 2023 yılında öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile desteklenecektir.

Arka satışları da sürecek gibi algılanıyor.

Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır.

Dost ülkelerle ilişkilerimiz sürecek gibi görünürken, diğer yandan da yeni swap haberleri alınabilir. Bu kısım da ihracatçılar için de değişen bir şey yok gibi algılanıyor.

Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin güçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, rezerv kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve rezervlerin artırılmasına devam edilecektir.

Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu'nun, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımları ile genişletileceği ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçileceği vs. açıklandı.

Bir nevi TL'nin değeri dijital ortama aktarıldı.

Faiz indirimlerinin süreceği de "piyasa beklentileri" doğrultusunda olasılığını koruyor.

TCMB, şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecektir.

Uzman isimlerin analizleri de bu bağlamda ilgi çekti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ben illa Merkez Bankası'nın stratejisini okumak istiyorum diyenler için de şuraya uzun cümlelerin bulunduğu linki bırakalım.

TCMB 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
YORUMLAR
30.12.2022

Strateji ve Merkez Bankası? Yazıyı yazarken yorduğunuz gözlerinize yazık etmişsiniz.

Pasif Kullanıcı
30.12.2022

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve onun yol arkadaşları ekonomik kurtuluş savaşında üstün bir başarı elde etme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ancak Fetö ve Amerika'nın köpekliğini yapmayı muhaliflik sanan kanı bozuk sürüsü kendince eleştiriler yapmaya çalışıyor. Çatlayında patlayın döviz köpekleri

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ