Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılına dair 'Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi' ile yol haritasını açıkladı. Raporlarda hedefler vardı, her şey yolundaydı. Biz de teorik ve süslü cümleleri sadeleştirdik.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılına dair 'Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi' ile yol haritasını açıkladı. Raporlarda hedefler vardı, her şey yolundaydı. Biz de teorik ve süslü cümleleri sadeleştirdik.
Ciddi anlatımlarla birçok hedef, yöntem vb. açıklandı.
Çünkü TCMB diyor ki, 'Sahip olunan tüm araçlar kullanılmaya devam
edilecektir. Kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrar gözetilecektir.'
Bu da madde 4'te geçiyor:
Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikalar, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının (TL) ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edilecektir.
Nereden anlıyoruz?
Piyasa faizlerinin politika faizleriyle uyumlu seyretmesi sağlanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyici politikalar sürdürülecektir.
Madde 6'da şöyle diyor:
Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetler, 2023 yılında öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile desteklenecektir.
Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır.
Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin güçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, rezerv kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve rezervlerin artırılmasına devam edilecektir.
Bir nevi TL'nin değeri dijital ortama aktarıldı.
TCMB, şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecektir.
Strateji ve Merkez Bankası? Yazıyı yazarken yorduğunuz gözlerinize yazık etmişsiniz.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve onun yol arkadaşları ekonomik kurtuluş savaşında üstün bir başarı elde etme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ancak Fetö ve Amerika'nın köpekliğini yapmayı muhaliflik sanan kanı bozuk sürüsü kendince eleştiriler yapmaya çalışıyor. Çatlayında patlayın döviz köpekleri