Merkez Bankası'ndan İhracatçılara Yeni Düzenlemeler! Kredide Kolaylık, Dövizde Sınırlama mı?

Merkez Bankası (TCMB) TL cinsi reeskont kredilerde vade ve faizleri düşürürken, ihracatçı firmaların döviz satışlarına da yeni düzenleme yaptı.

Faizler düştü, vadeler uzatıldı

Bloomberg'in ulaştığı kaynaklara göre ihracatçılar tarafından kullanılan TL cinsi reeskont kredilerin faizleri düşürüldü ve vadeler uzatılacak. 

TL reeskontta azami vade 360 gün olurken bu oran savunma sanayi için 720 gün olacak. Faiz oranları da 0-90 gün için politika faizi olan yüzde 14 oranın 300 baz puan altı (geçerli seviye ile -3 puan %11), 91-180 gün için (geçerli seviye ile 12) -2, 181-720 gün için de (geçerli seviye ile 13) -1 puan şeklinde olacak.

Merkez'e satılan yüzde 40'a ek geldi

TL reeskont kredisi kullanan firmalar, kredi vadesine dek hizmet ihracatından elde ettikleri gelirlerin yüzde 40’ını TCMB’ye satmakla yükümlüydü. 

Bunda da düzenlemeye gidildi. Getirinin yüzde 40'ının TCMB'ye satılması sürerken, ihracatçının getirisinin yüzde 30'unu da bir bankaya satması ve 1 ay içinde döviz alımı yapmayacağını taahhüt etmesi gerekecek.

Bloomberg, kaynaklardan elde ettiği bilgiler sonrası Merkez Bankası'nın konuya ilişkin yorum yapmadığını da açıkladı.

Düzenleme sosyal medyada çok hızlı bir şekilde karşılık buldu 👇

Reeskont Kredisi nedir?

İhracat yapan firmaların uygun maliyetli finansman kaynaklarına ulaşması için Merkez Bankası ile Eximbank işbirliğinde kullandırılan TL/Döviz kredileridir.

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Tesadüfen Bir Evde Bulundu: 2. Abdülhamid'e Ait Olduğu Düşünülen Robdöşambrın Restorasyonu Tamamlandı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!