Merkez Bankası Enflasyon Raporu: Beklenti, Yaklaşık İki Kat Yükseldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, 'Enflasyon Raporu 2022-II' sunumunu yaptı. TCMB'nin yıl sonu enflasyondaki beklentisi yükseldi.

Merkez Bankası enflasyonda ne bekliyor?

TCMB'nin 2022 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 80,4 dolardan 102,2 dolara çıktı. 2023 yılı ortalaması ise 74,3 dolardan 93,9 dolara çıktı. 

TCMB'nin 2022 yılı ortalama ithalat fiyatları değişim tahmini yüzde 8,2'den yüzde 22,2'ye çıkarken, 2023 yılı için de yüzde 6,7 düşüşten, yüzde 7 düşüşe güncellendi. 

TCMB'nin 2022 yıl sonu gıda fiyatları tahmini yüzde 24,2'den yüzde 49'a çıktı. 2023 yıl sonu için ise gıda fiyatları tahmini yüzde 15 oldu. 

Merkez Bankası enflasyon beklentisini 2022 yıl sonunda önceden yüzde 23,2 olan beklentiden yüzde 42,8'e çıkardı. 2023 yıl sonunda ise yüzde 8,2'den yüzde 12,9'a çıktı. 

Merkez Bankası, 2014 yılından bu yana yüzde 5 olan resmi beklentiyi ya da hedeflemeyi koruyor. 2018 yılından bu yana Enflasyon Raporu sunumlarındaki beklentiler ile gerçekleşmeler ne şekilde hareket etmiş?👇

www.tcmb.gov.tr

Merkez Bankası Enflasyon Raporu sunumunda enflasyon tahminleri grafiği👇

www.tcmb.gov.tr

Kavcıoğlu soru cevap kısmında son dönemin tartışma yaratan konularına da değindi👇

  • Zorunlu karşılıklar denince bunu doğru okumak lazım, ZK'de nihai hedefimiz kredilerin iktisadi faaliyetle doğru şekilde buluşması.

  • TCMB'nin İstanbul'a taşınması ile ilgili bir sıkıntısı yok, planladığımız gibi Eylül ayında olacak, zaten yüzde 70 taşındı.

  • Kredilerin dövize, farklı yerlere gitmesini arzu etmiyoruz.

  • Reel kur endeksi şu an için arzu ettiğimiz noktada değil.

  • 500 TL'lik banknot ve 5 TL madeni para konusu: Bir hazırlığımız yok. Enflasyonda biraz artış olduğu bunun ihtiyaç gibi sunulması bir arkadaşın attığı bir tweet.

  • Türkiye ilk çeyrekte yüzde 7'ye yakın bir büyüme gösterecek.

  • Türkiye'nin büyük bir sınavı büyük bir başarıyla verdiğini görmekteyiz.

  • Halkımız bize güvensin, TCMB olarak kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız.

  • Çin ve Japonya'ya bakın, genişlemeci politikaları üretiyor. ABD Fed'den ibaret görmeyin. Bakın bir faiz artırımı yaptılar resesyonu konuşuyorlar. Biz de kendimize özgü kararlar alıyoruz.

  • Gündemimizin en önemli konusu enflasyondur. Gayret gösteriyoruz. Önlemler alıyoruz, almaya da devam ediyoruz. Hükümetimiz bu konuda çok önemli kararlar aldı. 

Kavcıoğlu'nun sunumunda öne çıkanlar şu şekilde👇

Arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmektedir.

Sanayi üretimi esnek ve dayanıklı yapısıyla büyümeyi ve işgücü piyasasını desteklemektedir. 

Kapasite kullanım oranları bazı sektörlerde tarihsel ortalamaların üzerinde seyrediyor. Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL yatırım kredileriyle karşılanması önem arz etmektedir.

Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.

Türkiye büyümesinin yapısı ihracat odaklı önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. İhracatımız artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürmüştür.

Yabancı ziyaretçi sayısındaki artış eğilimi gücünü korumaktadır.

Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir.

Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecektir.

Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretmiştir. Kredilerin üretim, yatırım ve ihracat için kullandırılmasına yönelik makro ihtiyati tedbirlerimizi kararlılıkla uygulamaktayız.

Enflasyon görünümü

Kavcıoğlu, enflasyondaki görünüm için şunları söyledi:

İlk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olmuştur.

İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Yurt içi enerji fiyatlarındaki gelişmeler de üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır.

İç talep koşullarının ilk çeyrekte kısmen yavaşladığını görüyoruz.

Kredi kullanımında gözlenen yavaşlama 2022 yılı ilk aylarda yükseliş eğilimine girerek, iktisadi faaliyeti desteklenen unsurlardan biri oldu.

Merkez Bankası Kavcıoğlu'nun sunumu ve enflasyon beklentilerine yönelik sosyal medyada da uzmanlar yorum yaptı👇

Timothy Ash şöyle diyor: "Türkiye - TCMB yıl sonu enflasyon tahminini %23,2'den %42,8'e yükseltti. %5 enflasyon hedefini hatırlayın. Bu aşamada TCMB tahminleri tam bir şakadan ibaret, yazıldığı kağıda değmez"

Siz ne dersiniz enflasyon hedefleri tutar mı?

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
28.04.2022

RTE nin rakibi ne İmamoğlu ne Mansur ne de Kılıçdaroğlu. Zamlar, hayat pahalılığı, işsizlik. Bunları çözemez ise karşısına sandalye koysan o seçilir.

28.04.2022

uçucaktık hani :( ? ümmete yalan mı söylendi ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ