Merkez Bankası'ndan 128 Milyar Dolar Hamlesi: Bankalar 3 Gün İçinde Rezerve 3 Milyar Dolar Aktaracak

Merkez Bankası cuma gününe kadar bankalardaki mevduatlardan rezervine yaklaşık 3 milyar dolar daha aktaracak ve böylece muhtemelen brüt rezerv 128 milyar dolarlık sembolik rakama ulaşacak. Borçlar hariç tutulduğunda ise bankanın rezervi halen ekside olacak.

Sözcü gazetesinden Emre Deveci'nin haberine göre, 2019-2020 döneminde Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinden yaklaşık 128 milyar doların örtülü biçimde harcanması, 2021 yılında Türkiye'nin en çok konuştuğu konulardan biri oldu.

Ekonomistlerin ve medyanın uzun süredir dikkat çektiği konu, 2021'in ilk yarısında muhalefetin girişimleriyle siyasetin de gündemine taşınmıştı. “128 milyar dolar nerede” sorusu, kamuoyunda yaygınlık kazanmıştı.

TCMB bugün bir kez daha bankalardaki yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı.

Banka, Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı yüzde 15'ten yüzde 10'a çekti.

TCMB'den yapılan açıklamada, “Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması öngörülmektedir” dendi.

Brüt rezerv yaklaşık 3 milyar dolar artacak

Böylece altın olarak tesis edilenler çıkarıldığında brüt rezerv toplamda yaklaşık 3 milyar dolar artmış olacak.

Uzmanlar düzenlemenin temel amacının, bankalardaki döviz ve altın mevduat üzerinden brüt rezervi artırmak olduğuna, net rezervin değişmeyeceğine işaret ediyor.

2 hafta yerine 3 gün dikkat çekti

Öte yandan, düzenlemede olağan dışı bir detay dikkat çekti. TCMB'nin bugünkü açıklamasında, “Söz konusu değişiklikler, tesisi 12 Kasım 2021 tarihinde başlayacak olan 28 Ekim 2021 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır” dendi.

Yani bankalar, 3 gün içinde zorunlu karşılık yükümlülüklerini tesis edecek.

TCMB'nin eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, zorunlu karşılık düzenlemelerinde daha önce verilen sürenin 2 hafta olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar, 28 Ekim tarihli yükümlülük dönemine, yani geçmiş bilançoya göre tarih verilmesi uygulamasının, daha önce olmadığına işaret ediyor.

Nitekim, son olarak 15 Eylül 2021 tarihinde de yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranı 200 baz puan artırılmış ve bankalara 3,4 milyar dolarlık yükümlülüklerini tesis etmeleri için iki hafta süre verilmişti.

1 Temmuz 2021 tarihli zorunlu karşılık düzenlemesinde de bankalara verilen son tarih 6 Ağustos olmuştu.

128 milyar dolar çıkışı mı gelecek?

Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin hesaplamasına göre, 5 Kasım itibarıyla TCMB'nin brüt rezervi 125,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

12 Kasım Cuma gününe kadar bankaların zorunlu karşılık düzenlemesi kapsamında TCMB'ye aktaracağı döviz ve altınlarla rakamın 128 milyar doları aşması muhtemel.

Yani, bankalara iki hafta yerine üç gün gibi olağan dışı kısa süre verilmesi, bu hafta sonuna kadar 128 milyar dolarlık sembolik rakama ulaşılmasını sağlamaya dönük gibi görünüyor.

Popüler İçerikler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
YORUMLAR
09.11.2021

brüt arttırınca koyunlar sevinecek ama merkez bankasi net-60m dolar olduğu gerçeği değişmeyecek. akepe sadece koyunları uyutur. akepeden sonra iyi parti ve chp soymaya dev edecek ülkeyi millet geri zekali zaten sanki akp,chp,iyi partiden hariç parti yokmuş gibi davraniyorlar. ülkenin başına leş kargaları üşüşmüş.

09.11.2021

Merkez Bankası'nın swaplar hariç net rezervi eksi 35,9 milyar dolar.Yani hazine borçlu.Vatandaşın bankada yatan dövizlerinin zorunlu karşılık oranlarını artırıp alınması,swap ile yabancılardan borç alınması ile hazine şişkin gösterilmeye çalışılıyor ama nafile.Hazinenin faiz ödemelerinin cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırması tesadüf değil...

09.11.2021

taşı sıkıp suyunu çıkarmak tam olarak budur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ