Öte yandan, düzenlemede olağan dışı bir detay dikkat çekti. TCMB'nin bugünkü açıklamasında, “Söz konusu değişiklikler, tesisi 12 Kasım 2021 tarihinde başlayacak olan 28 Ekim 2021 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır” dendi.
Yani bankalar, 3 gün içinde zorunlu karşılık yükümlülüklerini tesis edecek.
TCMB'nin eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, zorunlu karşılık düzenlemelerinde daha önce verilen sürenin 2 hafta olduğuna dikkat çekti.
Uzmanlar, 28 Ekim tarihli yükümlülük dönemine, yani geçmiş bilançoya göre tarih verilmesi uygulamasının, daha önce olmadığına işaret ediyor.
Nitekim, son olarak 15 Eylül 2021 tarihinde de yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranı 200 baz puan artırılmış ve bankalara 3,4 milyar dolarlık yükümlülüklerini tesis etmeleri için iki hafta süre verilmişti.
1 Temmuz 2021 tarihli zorunlu karşılık düzenlemesinde de bankalara verilen son tarih 6 Ağustos olmuştu.
brüt arttırınca koyunlar sevinecek ama merkez bankasi net-60m dolar olduğu gerçeği değişmeyecek. akepe sadece koyunları uyutur. akepeden sonra iyi parti ve chp soymaya dev edecek ülkeyi millet geri zekali zaten sanki akp,chp,iyi partiden hariç parti yokmuş gibi davraniyorlar. ülkenin başına leş kargaları üşüşmüş.
Merkez Bankası'nın swaplar hariç net rezervi eksi 35,9 milyar dolar.Yani hazine borçlu.Vatandaşın bankada yatan dövizlerinin zorunlu karşılık oranlarını artırıp alınması,swap ile yabancılardan borç alınması ile hazine şişkin gösterilmeye çalışılıyor ama nafile.Hazinenin faiz ödemelerinin cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırması tesadüf değil...
taşı sıkıp suyunu çıkarmak tam olarak budur.