Merkez Bankası Doları 14'ün Altında Tutmak İçin Ne Kadar Rezerv Harcadı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatına başlaması ile küresel piyasalarda oluşan volatililte yurt içinde de etkili olmuştu. Dolar/TL yılbaşından bu yana sıkıştığı 13,50 seviyesindeki dar bandı yukarı yönlü kırarak ilk kez geçen hareketlenmişti. 

Dolar/TL’deki yükseliş hareketleri Kur Korumalı Mevduat tarafında ve yüzde 50'ye dayanan enflasyondaki yükselişi de tetiklemesiyle kamunun artan döviz riski nedeniyle kaygıyla takip ediliyor.

Kontrollü kur rejimi mi?

Merkez Bankası (TCMB) ocak itibariyle döviz rezervlerinde hem düşüş, hem artış yönlü etki eden daha aktif bir kur politikası izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamunun daha çok kontrol ettiği bir kur politikası olarak tanımlıyor.

Bankacılar aralıkta 20 milyar dolar, ocakta 3 milyar dolar olduğu tahmin edilen MB rezerv kayıplarının şubatta ilk iki haftasında görülmediğini hesaplıyordu. Sonrasında yeniden döviz piyasasında kamu adımları belirginleşti.

Diken'in aktardığına göre, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Kamuda geçen hafta sadece bir günde 2,5 milyar dolar satıldı, toplamda (geçen hafta) 4 milyar doları geçti. Ukrayna-Rusya savaşının etkisi günden güne artarak hissedilebilir” dedi.

Rezervler nasıl hesaplanıyor?

Bankacılar MB analitik bilançoda geçen hafta en az 1,1 milyar dolar rezerv kaybı tespit etti. Ama ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 25’ini MB’nin satın alması gibi tutarı açıklanmayan yeni uygulamalar nedeniyle tam tutar hesaplanamıyor.

Bankacıların tahmini MB rezervlerinin geçen hafta kur politikasında en az 1,1 milyar dolar olmak üzere 4 milyar dolar civarında kullanıldığı yönünde.

Yine bankacıların hesabına göre MB’nin 25 Şubat’la biten haftada net rezervlerinin bir önceki haftadaki 19,8 milyar dolardan yaklaşık 1 milyar dolar gerileyecek.

TCMB’nin rezervlerine swap verileri arındırılarak bakıldığında bu tutar eksi 60 milyar dolardan eksi 45 milyar dolara gelse de negatif seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL bugün hangi seviyede?

BDDK da günlük raporda Kur Korumalı Mevduat'a geçiş verilini açıklamaya başlamış ama bu detay kısa birkaç gün içinde yeniden tablodan kaldırılmıştı.

Dolar/TL, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla geçen hafta 14,62 seviyesine kadar yükselip haftayı kamu desteğiyle 14 seviyesinin altında tamamladıktan sonra yatay seyir izledi.

Dolar/TL bu sabah saat 13,80-14 aralığında seyrini sürdürdü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Piyasalar Sakinleşmiyor: Borsalar Kayıplarını Toparlamaya Çalışırken, Dolar ve Kripto Tarafında Yükseliş!
Ünlü Ekonomist Boratav Açıkladı: 'Seçim Hesapları Tam Etkili Oluyordu Savaş Başladı'
Öncelikle Ekonomik Büyüme Diyarı Türkiye'den Selamlar: Türkiye Büyüyor Ama Hissediyor muyuz?
Bulgaristan'da Yapmıştı! Ekonomist Steve Hanke: 'Türkiye Ekonomisini 1 Ayda Düzeltirim'
Dolar Müdahalelere Bana Mısın Demezken, Kuru Baskılamak İçin Ne Kadar Rezerv Harcandı?

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!