Merkez Bankası Başkanı'ndan Önemli Görüşme: Toplantıda Ne Konuşuldu?

Kavcıoğlu, reel sektörle görüştü

TOBB Oda, Borsa ve Sektör Meclis Başkanları ile bir araya gelen Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, dün Hazine Bakanı Nebati'nin Londra'da yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıya katılmamıştı.  

Ayrıca, TCMB dün ihracatçıların reeskont kredileri kullanımında, firmaların döviz mevduatlarından TL'ye dönüş zorunluluğu getirmişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İhracatçı yüzde 9 faiz oranı ile kredi kullanabiliyor

Dünya Gazetesi'nin konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, toplantıda reeskont kredileri kullanma şartı konusunda Başkan Kavcıoğlu “Türkiye'deki tüm ihracatçılar yüzde 9 faiz oranı ile kredi kullanma imkanına sahiptir” diye konuştu.

TOBB üyelerinin özellikle reeskont kredisinde dövizden dönüşüm şartı, kur korumalı mevduatta 6 ay vade ısrarı ve ihracat gelirinin yüzde 25’ini TL’ye döndürülmesi ile yüksek ticari kredi faizlerine ilişkin sıkıntılarını dile getirdikleri toplantıda Başkan Kavcıoğlu, firmaların TL’ye geçişi konusunda desteklerin devam edeceğini belirtti. Kaynakların verdiği bilgiye göre ihracat gelirinin yüzde 25’inin TL’ye dönüşümü konusunda Merkez Bankası’ndan bir adım beklenmiyor. Ancak kaynaklar KKM (kur korumalı mevduat) konusunda vadenin 3 aya düşürülmesine yönelik adım atılabileceği izlenimini edindiklerini belirtti.

50 milyar dolar KKM için park edilmiş!

Kavcıoğlu toplantıda firmaların hesabında 90 milyar dolar DTH (döviz tevdiat hesabı) olduğunu ve 1 yıllık hesap hareketlerinin çok düşük olduğunu belirtirken şunları söyledi: “Bunun 50 milyar doları firmaların tasarrufu, geri kalanı transfer ödemeleri için park edilmiş duruyor. Yapılan analizler bunun 50 milyar dolarının KKM'de istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor. Bu nedenle vade en az 6 ay ve KKM'de şirketlerin çok önemli vergi avantajları var.”

Mevduatlarda son 50 yılda ortalama vade 45 gün ilen KKM ile maliyetinin yüzde 17'nin altında ve 6 ay vadeli kaynak sağlandığını dile getiren Kavcıoğlu, bu nedenle bankaların çok daha ucuz ve çok daha uzun vadeli kaynak sağlaması gerektiğine de dikkat çekti.

Atandığı günden beri yurt dışındaki vatandaşlarla nasıl bir bağ kurabileceğimiz üzerine çalıştığını vurgulayan Kavcıoğlu, “Yuvam sistemiyle birlikte dünyanın her köşesindeki Türk vatandaşları Türkiye'deki herhangi bir bankada hesap açarak TCMB'ye para gönderebilecek” dedi.

Çalışmalarının ihracatta ithalatın payının yüzde 25-30 olduğunu gösterdiğini ve bu oranın dolaylı yollarla yüzde 40-50 aralığına işaret ettiğini belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin serbest piyasada elde ettiği kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğine de işaret etti.

Yüksek kredi faizleri de gündeme geldi

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da Bloomberg HT yayınında toplantıda neler konuşulduğundan bahsetti: 

Toplantıda yüksek kredi faizlerinin de gündeme geldiği belirtildi.

Mevduatlarda son 50 yılda ortalama vadenin 45 gün olduğunu, kur korumalı mevduat ile maliyeti yüzde 17'nin altında ve 6 ay vadeli kaynak sağladıklarını söyleyen Kavcıoğlu bu nedenle bankaların çok daha ucuz ve çok daha uzun vadeli kaynak sağlaması gerektiğini söyledi.

Fayat da TCMB Başkanı'na bu konudaki şikayetlerini ilettiklerini söyledi.

Fayat, 'Üç saate yakın bir toplantı oldu. Bütün oda Borsa ve sektör meclis başkanları samimi bir şekilde finansmana ulaşmada yaşadığımız sorunları, özel bankaların yüksek faizlerini dile getirdik. Sayın Başkan özel bankaların özellikle çok uygun fonlamayla aldığı parayı iş dünyasına çok yüksek bir faizle kullandırdığını belirterek bizim de desteğimizi istedi.' diye konuştu.

Reeskont kredilerine getirilen TL'ye dönüşüm şartı netleştirildi

Toplantıda reeskont kredilerinin kullanımı için getirilen TL'ye dönüşüm şartıyla ilgili olarak açıklamalar da yapıldı.

Fayat, toplantıda uygulamanın net ihracatçıları kapsamadığı, ithalatçılara yönelik olduğu yönünde mesajlar verildiğini söyledi. Fayat, 'Uygulamanın ihracatçıları değil ithalatçıları kapsadığı hatta ithalatçıların da zorunlu olmadığı bir teşvik anlamında söylendiği TCMB Başkanı tarafından izah edildi. Dolayısıyla bu konuda net ihracatçı olan firmaların reeskont kredileri kullanırken kur korumalı mevduat hesabı açma gibi bir zorunluluğu yok.' dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Merkez'den İhracatçıya TL'ye Dönüş Zorunluluğu Geldi!
Nebati 'Enflasyondaki Yükseliş Kültürel Sebeplerden' Dedi İddiasına Yalanlama
Giyim Sektöründe Zamlara Hazır Olun: 2022 Zor Geçecek!
Sektörlerdeki Yavaşlama Sinyalleri Belirginleşiyor!
Sanayide KDV Freni: Enflasyon Kaçınılmaz!

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı