Merkez Bankalara, Bankalar Şubelere, Şubeler Mudilere: Herkesin Tutturmak Zorunda Olduğu Bir Hedefi Var!

KKM sisteminde her gün yeni bir sürpriz, yeni bir gelişme yaşanabiliyor. Sistemin bankaların müşterilerine yönelik pazarlamasını artırmak amacıyla Merkez'den bankalara belli oranlarda teşvik ve ceza sistemi uygulanacak.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) düzenlemesine göre 15 Nisan'a kadar bankalardaki döviz mevduatların yüzde 10'unu KKM'ye dönüştürenlere teşvik, dönüştüremeyenlere ceza uygulanacak.

Bankaların döviz mevduatlarının yüzde 10'unu 15 Nisan, yüzde 20'sini de 8 Temmuz'a kadar KKM'ye döndürememesi halinde Merkez Bankası'na yıllık yüzde 1,5 oranında komisyon ödemesi yapması gerekiyor. Bankaların bu oranları KKM'ye dönüştürmesi halinde de TCMB tarafından belirlenen yüzde 25 oranındaki zorunlu karşılık oranından muaf olacak.

Dövize endeksli ve döviz mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 69'a ulaştı.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk haberine göre, KKM sisteminde 23 Mart itibarıyla vadelerin dolmasıyla getirilerini almaya başlayan mudiler dönüş yapıyor. Bakanın açıklamasına göre 23 Mart-1 Nisan tarihlerini kapsayan 10 günde KKM bakiyesi 99 milyar lira arttı.

Kredilere yansır!

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, komisyon ödemek durumunda kalacak bankaların bu maliyeti kredilere yansıtma yolunu seçebilecekleri, döviz mevduatına uygulanan faizin de düşürülebileceğini öngördü.

Banka kaynaklarından alınan bilgiye göre, genel müdürlükler şubeler üzerinde KKM baskısını giderek artırırken, TL mevduattan geçişlerin ağırlıklı olduğu sisteme özellikle bireysel döviz mevduat geçişinin ise sınırlı kaldığı belirtiliyor.

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler