AB ile Türkiye arasındaki bir diğer sorun da Gümrük Anlaşması oldu. Almanya hükümeti temmuz ayında Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye mali baskı yapılmasını talep etmişti.
Mektupta, 'Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili görüşmeler, son olaylar ışığında, Türkiye'ye yanlış sinyal verebilir' ifadelerine yer verilmişti.
AB yetkilileri tansiyonu düşürmeye çalışmış, bakan düzeyinde yapılan açıklamalarda ise Gümrük Birliği'nin her iki taraf için de önemli olduğu ve güncellenmesi gerektiği ifade edilmişti.
1995’ten beri yürürlükte olan bu anlaşmaya göre AB’nin ortak dış tarifesince sanayi ürünlerine vergi uygulanmaması kararı geçerli.
Reuters ve Dünya
Seçim öncesi naralar! Siyasi bir hamle: Bakın Türkiye'ye rest çekiyoruz. Seçimden sonra icraat sıfır, yani boşuna havalara girmeyin! Türkiye Almanya için önemli bir pazar. Hele Almanya'daki dizel krizinden sonra Almanya arabalarını nereye satacak?
Türkiye ihracatının %10'unu Almanya'ya yapıyor. Almanya ise ihracatının %2'sini Türkiye'ye yapıyor. Yani İhracat - İthalat olarak biz onlara bağımlıyız. Ancak bir de Almanya'nın Türkiye üzerinden yaptığı ihracatlar var, Türkiye'de üretim yaptıkları, Türkiye üzerinde ortadoğuya sattıkları ürünler var. Onları da hesaba katınca Almanya baya baya bize bağımlı hale geliyor. Olay genişler Tüm AB'yi kapsarsa AB'ya doğru kapısı tamamen kapanıyor, üstelik Rusya ve Çin için yeni pazarlar doğuyor. Türkiye ile ekonomik anlamda bir krizi göze alamazlar.
Maden öyle o zaman Siemens'in Türkiye'de kazandığı Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji ihalesini iptal etsinler - Soru şu: Milyarlık iş kazanmışlar, Siemens'in lobisi milyarlık işi siyasi nedenlerden elinden alınmasını hiç izin verir mi?! Almanya çok ağır bir şekilde lobilerin elinde! Merkel'i göreyim şimdi! Bu tür rest çekmeleri kendi Hans'larına anlatsınlar!