'17. faslın açılmasını istiyoruz'
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini söyledi; '17, 23 ve 24 ile adım adım gidebiliriz' dedi.
Tam üyelik konusunun 'ucu açık' olduğunu söyleyen Merkel, diğer aday ülkelere verilen 'güvenli ülke' statüsünün Türkiye'ye verilmesi yönündeki bir soruya ise,'Ben bu konuda da görüşebiliriz diyorum. Türkiye aday ülke statüsündedir. Şimdi de bunu dikkate almamız gerekir. İltica konusu hukukidir. Buna paralel olarak vizenin kolaylaştırılması söz konusu' şeklinde yanıt verdi.
'Rumları nasıl ikna edeceksiniz?'
Alman bir gazeteci Merkel'e '6 fasıl talebine nasıl bakıyorsunuz? Kıbrıs Rumlarını nasıl ikna edeceksiniz? 3 milyar Euro'luk yardım Türkiye'nin adaylık fonundan mı?' sorularını yöneltti.
Merkel, Türkiye'ye yükün paylaşılması konusunda maddî yardım konusunun da konuşulduğunu ve Türkiye'nin bu konudaki taleplerini anladıklarını söylemekle yetindi. Diğer fasılların da çok önemli olduğunu ve tam üyelik için tüm ülkelerin onayının gerektiğini söyleyen Merkel, 'Söz verilen ödemelerin yapılmadığını biliyoruz. Ek bir ödeme olacak, ayrıntıları daha sonra ele alacağız dedi.
Tam üyelik ucu açık bir konu
Merkel, “Tam üyelik konusu da görüşmenin maddelerinden biriydi. Bu ucu açık olan bir husus. 23 ve 24 numaralı fasıllar üzerinde ayrıntıları konuşabiliriz ama Almanya olarak özellikle 17 numaralı faslı açmak istiyoruz. Eskiden Türkiye de katılıyordu toplantılara. Ancak Türkiye, artık aile fotoğrafında değil. Üyeliğe aday ülkelerin bu çalışmalara yeniden nasıl dahil olabileceğini de gözden geçirmemiz gerekiyor. Şu anda çok kontrolsüz bir krizle karşı karşıyayız. Çok fazla bir insan akını söz konusu. Türkiye ile Almanya arasında birçok hususta yeniden çok yönlü çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi. Merkel, “Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye’nin oluşmasını istemektedir” dedi.
Güvenli bölge kurulmalı mı?
Türkiye’nin Suriye içinde güvenli bölge kurulması talebi hakkında düşünceleri sorulan Merkel, ”New York’ta zaten güvenli bölge konusunu ele almıştık. Özellikle burada Halep’ten yasadışı göçü engellemek istiyoruz. Uluslararası toplumun bu konuyu ele alması gerektiğini düşünüyoruz. Patriot’ların geri çekilmesine rağmen nasıl daha fazla yoğun bir işbirliği yapabileceğimizi konusunda ilgili Genelkurmay yetkilileri de bir araya gelecektir. Tabii ki Türkiye, NATO partneri olarak da desteklenmesi gereken bir ülkedir. Bunun dışında Irak’taki mücadele konusunu ele aldık. Bu konularda da yoğun işbirliği yapacağız. Özellikle de oradaki Kürt ve Iraklı askerlerin eğitimi konusuna da eğilme durumumuz olacaktır” cevabını verdi.