Merkel Onay Verdi, Böhmermann'a Yargı Yolu Açıldı

Almanya'nın kamu kanalı ZDF'teki programında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında okuduğu 'satirik şiir' (Schmähgedicht) nedeniyle Alman komedyen Jan Böhmermann'a yargı yolu açıldı. Merkel, Böhmermann hakkında hukuki süreç başlatılmasına onay verdi. Alman Der Spiegel Dergisi de, yeni çıkacak sayısında Jan Böhmermann'ı kapağına taşıdı.

Türkiye, komedyenin yargılanması için Almanya’ya resmi başvuruda bulunmuştu. Almanya BaşbakanMerkel, 'Almanya'da ifade ve sanat özgürlüğü olduğunu da vurgulamak isterim' ifadelerini kullanmıştı. Ancak Merkel, komedyen Böhmermann'ın 'Erdoğan'a hakaret'ten yargılanmasına izin verdi.

5 Soruda Böhmermann Krizi

Koalisyon ortakları arasında farklı görüşler olduğunu açıklayan Başbakan Angela Merkel, hükümetin Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında, Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinde düzenlenen 'yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret' suçundan dava açılabilmesi için yargıya yetki vereceğini duyurdu.

Merkel, son sözü hükümetin değil, 'bağımsız yargının' söylemesi gerektiğini belirtti. Merkel, federal hükümetin bu konudan bağımsız olarak 103'üncü maddenin yürülükten kaldırılması için de girişimde bulunacaklarını söyledi.

Türk hükümetinin sözlü notası

Türk hükümeti, Alman komedyen Jan Böhmerman hakkında Alman Ceza Yasası'nda 'yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret' suçunu düzenleyen 103'üncü maddeden dava açılması için sözlü nota vermiş, bunun üzerine Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı uzmanlarından oluşan bir komisyon Türkiye'nin talebini incelemeye almıştı. Böhmermann hakkında 103'üncü maddeden dava açılabilmesi için federal hükümetin onayı gerekiyordu.

Almanya Başbakanı Merkel, Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki tartışmalı şiiri okumasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yapmış ve 'metnin kasti bir biçimde kırıcı' olduğunu söylemişti.

Erdoğan şikayetçi oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda bireylere yönelik hakaret suçunu düzenleyen Alman Ceza Yasası'nın 185'inci maddesi uyarınca da Böhmermann hakkında şahsi suç duyurusunda da bulundu. Erdoğan'ın avukatı, hafta içinde yaptığı açıklamada davayı son merciye kadar götüreceklerini söyledi. Çeşitli hukukçular, davanın Anayasa Mahkemesi'ne intikal edebileceği yorumları yapmıştı. Soruşturma, Mainz Savcılığı tarafından yürütülüyor.

'Konsept gözden kaçırılıyor'

Böhmermann'ın avukatı ise müvekkilinin söz konusu şiiri 'bir konsept içinde okuduğu ve bunun gözden kaçırıldığı' açıklaması yaptı. Böhmermann, şiiri bir daha okumayacağını taahhüt eden hukuki işlemi başlatmayacağını duyurmuştu. Bu, Böhmermann'ın programının arkasında olduğu şeklinde yorumlandı.

Alman komedyen Jan Böhmermann, 'aşağılayıcı eleştiri' (Schmaehkritik) anlamındaki içinde küfürlü ifadeler de geçen şiiri 31 Mayıs günü ZDF kanalında sunduğu hiciv programı 'Neo Magazine Royale' de okumuştu. Şiirin okunduğu günden sonra kamuoyu önüne çıkmayan Böhmermann'a polis koruması verildi.

'Şiir krizi' Der Spiegel'in kapağında

Alman Der Spiegel Dergisi de, yeni sayısında Almanya ile Türkiye arasındaki 'şiir krizi'ni kapağına taşıdı. Dergide Böhmermann’ın kafası, Türk bayrağındaki hilalin ortasına bir giyotine yerleştirilir gibi yerleştirildi.

Derginin kapağında ayrıca, “Kötü, daha kötü, Böhmermann” anlamına gelen 'Böse, böser, Böhmermann' ifadeleri kullanıldı.

Der Spiegel, 2 hafta önce de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ‘Korkunç Dost’ başlığıyla kapağına taşımıştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
15.04.2016

doğru bir karar. biz almanya'nın başındaki pörsük kafatasçı pkk destekçisi orospusuna televizyonlardan çıkıp hakaret etmiyoruz sonuçta. Herkes hangi ülke olursa olsun halk tarafından seçilmiş kişilerine saygı duyacak. eleştirecek ama toplum nezdinde hakaret etmeyecek. Acınacak haldeki Avrupa'nın insan haklarını ezip geçmiş hakaretlerin en ağırını hak eden onlarca yöneticisi, devlet başkanı varken bu yavşağın tutup bize, iç politikamız içerisindeki konuları taşşak konusu yaparak konuşması orospu çocukluğundan başka bir şey değildir. Adam ol da zavallı mültecilere hakaret eden kendi toplumunu eleştir anası sikişmiş

15.04.2016

Açıldı yargı yolu, yargılanacak ve ceza alacak (ALMADI) :D

15.04.2016

Erdoğanın güçlü duruşu ve iradesi sonuç verdi. Mükemmel bir lider olduğunu her zamanki gibi kanıtladı.

TÜM YORUMLARI OKU (20)