Merhaba Yeni Dünya: Asya’ya İlk Defa Gelecekler İçin Hayat Kurtarıcı 10 Tüyo

Güney ve Güneydoğu Asya artık çok okunan ve gezilen bir yer. 

Ama yine de bir Türkiyeli, indiği Asya ülkesinde önce etrafa bakacak ve alışmaya çalışacaktır. 

Merhaba yeni dünya… 

Bizim ilk Güney Asya ülkemiz Sri Lanka olmuştu. Çok uzun süre şaşkındık ama bir o kadar da heyecanlı …   

Kamboçya'dan sevgilerle, welcome bye bye...

Eyüp ve Destan 

1. Türkiye’yi ve alışkanlıklarını unutun

Öncelikle Türkiye'yi bir kenara bırakmanız lazım. Türkiye ve belki yakın çevresini tanımış olabilirsiniz ama Asya bambaşka bir dünya! Bizden çok farklı bir yaşamları, kültürleri ve inanışları var!

2. Yemeklerin ön çalışması yapın

Asya Mutfağına en azından göz-kulak aşinalığınız olsun. Gittiğiniz ülkede yemekler sizin şimdiye kadar yediklerinizle pek alakalı şeyler olmayacak. Mümkünse İnternet'ten (özellikle gezi yazıları yardımcı olacaktır) bizim ağız tadımıza uygun bir yerel yemek adı öğrenin. En azından ilk gününüzü sıkıntısız kurtarırsınız.

Not: Biz yemeklere bakıp hiçbir şey anlamadık, ekmek olmayan ülkeler var arkadaşlar… Durum bir Türkiyeli için çok zor. Ama yine de dünya mutfağına açık olmak lazım.

3. Yerel bağımlılıklarınızı ya bavula koyun ya da orada bırakın

Çay, Türk kahvesi, somon ekmek, peynir, zeytin, kekik vb. alışkanlıkları hatta bağımlılıkları olan bir toplumuz. Eğer öyle dertleriniz varsa yanınızda taşıyın.

Not: Biz bir yıl boyunca zaman zaman bulduğumuz başka ülkelerden takviye yaparak yanımızda Türk kahvesi, cevze ve fincan taşıdık. Pişman mıyız? Hayır. Hep keyif aldık, hep fal baktık.

4. Ülke içi ulaşımla ilgili fikir sahibi olun

Ulaşım konusu da bizden çok farklı Asya’da. Öncelikle tuktuk denilen 3 tekerlekli vasıtanın varlığı bilinmeli mesela! Uzun mesafeli yolları hangi araçla (tren, otobüs, tekne, otostop vb) aşmak gerektiğinin tüyosunu da alırsanız geziniz de çok rahat edersiniz.

NotBizim gezimizdeki vasıtaların kısa özeti:

5. Vitesli veya otomatik motor kullanmayı öğrenin

Tabi gelip ben Asya’da direk merkezinde bu işi öğreneceğim de diyebilirsiniz (benim gibi) Ama vaktiniz ve imkanınız olmayabilir. O yüzden geziye çıkmadan eşte, dostta, tanıdığınızda motor varsa öğrenmeniz şiddetle tavsiye edilir. Çünkü bir çok Asya ülkesinde gezebilmek için motor kiralamanız gerekecek. Fiyatlar da genel olarak çok uygun (Günlük 3-10 dolar arası).

Not: Ayrıca kimi Asya ülkelerinde motor satın alabilir sonra aldığınız fiyat civarı tekrar satabilirsiniz.

6. Mümkünse uluslararası sürücü belgesi edinin

Birçok Asya ülkesinde genel olarak rüşvetle işi çözüyorsunuz. Ya da durduran bile olmuyor. Tabii, her ülke her şehir aynı değil, ayrıca her araç için aynı durum geçerli değil. Bir de araba kiralama gibi bir düşünceniz varsa, elzem.

Not : Benim ehliyetim bile yok, 4 aydır motor kullanıyorum. Polis sadece bir kere durdurdu, onda da selfie çektiler yola devam ettim.

7. Böcekler, fareler ve sivrisinekler... Gerçeğini bilin

Asya hep sıcak olunca böcekler bin bir çeşit ve her yerde. Onlardan kurtuluş yok. Sadece mümkünse önlem alalım, nefret etmeyelim. 

Asya’da yerde yatılmaz mesela, yerden yüksekte ve mümkünse bir zibinliğin, varsa çadırın içinde yatılmalı.

Fareleri ise görünce çığlık atma alışkanlığınız varsa Asya’ya gelmeden mutlaka bırakmalısınız. Sokaklarda ve pazarlarda bol miktarda görmeniz mümkün. Laos’da isterseniz pişmişini sunuyorlar 😀

Sivrisinekler ise dünyada en fazla insan ölümüne neden olan canlı… Maleria tehlikesi genel olarak bir çok ülkede ciddi boyutta yok ama yine de sivrisineklerden korunmak lazım. Asya’da çılgınlar zaten. Mavi sivrisinek mi olur arkadaş?!

Not: Genel olarak kamp yaparak gezdik ama hiç bir canlıdan zarar görmedik. Kısa yerleşik hayatımız Kamboçya’da evde bir adet kırkayak ve bir adet akrep tarafından sokuldum. Evet acıtıyor ama iyi haber, öldürmüyor. Evdeki fareyi kediye havale ettim, sivrisinekler için bitkisel ilaçlar yapıyorum.

8. Gideceğiniz ülkenin dilinden birkaç kelime öğrenin

Merhaba ve Teşekkürler her zaman kullanacağınız iki kelimedir. Önceliğiniz bu iki kelime olsun. Sonra da isterseniz ‘Kaç para?’ gibi cümleleri öğrenebilirsiniz. Bu sizi insanlara daha yakınlaştırır ve daha kolay iletişim kurmanızı sağlar.

Not : Ayrıca her ülkenin sık kullandığı kelimeleri var, onları öğrenmek hayatınızı kolaylaştırır.

Örneğin; kibar Tayland’da Kapunkap – Teşekkürler (kadın ağzından) sürekli duyacağınız kelimedir.

9. Ufak hediyeler getirin

Asyalı çocuklar cana çok yakındır. Hepsi size merhaba diyecekler. Öyle olunca hafif, ufak, basit bir şeyler getirip cebinizde taşırsanız arada jest yapma fırsatınız olabilir.

Hem sadece çocuklar için değil, tanışacağınız çok güzel yerel insanlar olacaktır, onlara da ülkenizden ufak bir hediye verirseniz çok sevineceklerdir.

10. Kendini onlardan ayrı tutma!

Tüm dünya insanlarının ortak acıları ve ortak mutlulukları var. Her zaman insanları hissetmeye çalış… Aslında çok farklı değiliz…  Hoş geldin!

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.09.2016

Ben Asya'da doğdum zaten. Manisa'da.

25.09.2016

''Not: Biz yemeklere bakıp hiçbir şey anlamadık, ekmek olmayan ülkeler var arkadaşlar… Durum bir Türkiyeli için çok zor. Ama yine de dünya mutfağına açık olmak lazım.'' Türkiyeli değil, TÜRK.

25.09.2016

Türkiyeli terimi ülkenin birliği için çok doğru bir terim Kürt Laz Çerkes Arap Ermeni Yunan ve Türkler yaşıyor bu topraklarda gereksiz ırkçılık ihtiyacının önüne geçilmesi için kesinlikle uygulanması lazım rahatsız olanlar zaten ırkçılıktan beslenen insanlar

25.09.2016

ne kadarda kıskanılası bir hayat

at'la gel!

TÜM YORUMLARI OKU (13)