Merakla Beklenen Millet Kütüphanesi'ne Gittik, Gördük ve Aklınıza Takılan Tüm Soruları Yanıtladık!

İnternette detaylı hiçbir bilgiye rastlamadığımız Milet Kütüphanesi'ne nasıl girilir, içeride bizleri neler bekliyor? Gittik, gördük ve aklınıza takılan tüm soruları yanıtladık.

Öğrencilerin, araştırmacıların ve belki de kütüphaneyi sadece mimari olarak merak edenlerin bile aklında bol soru var.

Hiç uzatmadan başlayalım, gözlemlerimizi aktaralım.

Millet Kütüphanesi Beştepe'de bulunuyor, şahsi aracınızla ulaşmak isterseniz ve şayet aracınız LPG'li ise, alan çevresindeki yol kenarında yer alan otoparka park edebiliyorsunuz; değilse kütüphanenin kendi otoparkını kullanabiliyorsunuz. Bir otopark problemi yok. Sadece kampüs dışarısına park ettiğinizde kalabalığa göre yürüyüş süreniz biraz uzun olabiliyor.

Sadece otomobille değil toplu taşımayla da ulaşım mümkün. Yeni otobüs hatları oluşturulmadığı için biraz yürümek gerekiyor.

Millet Kütüphanesi'ne otobüsle ulaşmak için 169, 318 ve 339 hatlarından faydalanabilirsiniz. Hatların geçtiği duraklar birbirinden farklı ve farklı rotalardan kütüphaneye ulaşıyor, o yüzden size uygun noktayı bulmak için EGO Genel Müdürlüğü'nün Otobüs Nerede uygulaması hayli faydalı olacaktır.

7 gün 24 saat açık olmasıyla Ankara'da büyük bir eksikliği kapatan kütüphaneyi keşfetmek hayli uzun sürüyor, çünkü 125 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz.

Kapasitesini daha somut ifade edecek olursak aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebiliyor. Her zaman bu kadar kalabalık olur mu bilmiyoruz ama araştırma için kaynak sayısı iddialı. Millet Kütüphanesi'nde basılı 4 milyondan fazla eser olduğu kayıtlara geçmiş, bunun yanında elektronik eser sayısı 120 milyon. Bu sayılar kütüphane geliştikçe artıyor.

Öncelikle kütüphane için ayrılmış kapıdan girip sonrasında biraz kütüphaneye yürüyorsunuz, zaten girdiğiniz gibi yapı sizi karşılıyor.

Kayıt olmak için E-Devlet üzerinden basit bir işlem yapmanız yeterli, yeni nesil çipli kimliği olanlar kimliğini okutarak kütüphaneye giriş yapabiliyor. Şayet çipli bir kimliğiniz yoksa girişte kaydınızı yaptırarak kütüphane hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz.

Açılış dolayısıyla ziyarete gelen ailelerin dahil olduğu en kalabalık günlerde bile giriş işlemi birkaç dakikadan fazla sürmüyor.

Kütüphanenin kapısından girdiğinizde karşınıza çıkan heybetli Cihannüma Salonu'nda 16 sütun var, bu sütunların da bir anlamı varmış.

Tarihteki 16 Türk devletini sembolize eden bu sütunlar tavana dek uzanıyor ve yaratılmaya çalışılan atmosferi iliklerinize dek hissediyorsunuz. 

Kütüphaneye gelen eleştiriler olsa da ilk anda yarattığı izlenim kütüphane ahşap detaylarla, özenli motiflerle biçimlendirildiği için ruhsuz bir yapı değil.

Kütüphane ne kadar büyük?

Kütüphanede toplam 11 kat var. Bu katlarda araştırma için özel kütüphaneler, okuma salonları, özel koleksiyonlar, nadir eserler kütüphanesi, teknik hizmetlere odaklanan bölümler, mescitler, yemek ve dinlenme salonlarıyla teras var.

Bunun yanında her kata dağıtılmış kitaplar, etrafta kitap ödünç alma imkanı sağlayan kiosklar var.

Kitap ve çalışma alanları bol, bunun yanında her katta mola için ayrılmış odalar da var.

Bu odalarda çeşitli kekler, çay ve kahve sunan otomatlar var. Tüm bunlar düzenli biçimde yenileniyor ve her zaman taze, ücretsiz. Ayrıca su da ücretsiz. Kalabalık günlerde kütüphaneyi ziyaret edecek olursanız bu odalardaki olası kalabalığa hazır olmak gerek, onun dışında her katta birden fazla bu tip oda olduğu için rahatça hizmetlerden faydalanıyoruz.

Her katta farklı nitelikte çalışma salonları var ve aradığınız kaynağa göre bu salonları ziyaret edebiliyor, kaynakları ödünç alabiliyorsunuz.

Özellikle araştırma kütüphanesi hem sessiz hem de ferahlık açısından oldukça tatmin edici, -2. katta olmasının da bunda etkisi var. Çalışma masaları da buradan görüleceği üzere geniş, her masada priz ve ethernet kablosu var. 

İnternet bağlantısı ihtiyacınız varsa kütüphane üyeliğinizi yaptığınız E-Devlet bilgilerinizle sorunsuzca kullanabiliyorsunuz. Yoğunluktan dolayı fotokopi hizmetinden faydalanmayı da denedik fakat henüz bu hizmet başlamamıştı.

Tabii kütüphaneye giriş için herhangi bir şart aranmıyor, bu yüzden açılış sürecinde biraz kalabalık ve gürültülü.

Bunun önüne geçebilmek için herkesin erişebildiği bir kütüphane kültürünün yerleşmesi gerekiyor, belki de Millet Kütüphanesi ile böyle bir kültürün temelleri atılır.

Ayrıca kütüphanenin halen hizmete girmemiş bazı yerleri var, örneğin yemek yiyebileceğiniz kat şu an aktif değil, yani tedarikli gelmek gerekiyor. Aksi halde problem yaşayabilirsiniz. 

Şimdilik gözlemlerimiz böyle, siz de Millet Kütüphanesi'ne gittiyseniz deneyiminizi bizimle paylaşın!

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
25.02.2020

gittim gördüm, muhteşem olmuş. emeği geçenlere sonsuz teşekkür.. yeri geldiğinde takdir etmeyi de bileceksin

25.02.2020

Çok güzel be umarım onu eleştirecek sol çomar yoktur gerçekten çok güzel bir hizmet.

25.02.2020

sağ biatçılarla karıştırdın sanırım...onların asli sorunu bu söylediğin..hani şu geçen Ekrem arsa almış deyince sallayan ama alan Berat'mış deyince alacak tabi diyen kesim

Pasif Kullanıcı
25.02.2020

Bence ülkedeki bütün kütüphaneler 7/24 açık olmalı...

TÜM YORUMLARI OKU (51)