Merak Edilenleri Açıklıyoruz! Yeni Ay, Retro Derken Ay Gerçekten de İnsanları Etkiliyor mu?

İkizler dolunayı, Mars yeni ayı derken Ay'ın hayatımızı iyiden iyiye etkilediği düşüncesi astrolojiyle birlikte hayatımızın merkezine oturdu. Peki, gerçekten de Ay hayatımızı etkiliyor mu? Eğer siz de dolunay döneminde uyuyamayan kesimdenseniz, 'Ay insanları etkiliyor mu?' sorusunun cevabı içeriğimizde!

"Mars yeni ayında çok gergindim." ya da "Ay tutulmasında uykusuz kaldım." gibi cümleler hem sosyal medyada hem de çevremizde sıklıkla duyduğumuz şeyler.

Önceleri gün içindeki duygu durum değişimlerimizi sorgulamazken, özellikle astrolojinin iyiden iyiye hayatımıza girmesiyle her şeyi Ay tutulmalarına bağlamaya başladık. Peki, gerçekten de Ay insanları etkiliyor mu?

Ay'ın etkileri aslında asırlardır süregeliyor.

Dolunay zamanında kurt adamların ortaya çıkmasından tutun da daha pek çok inanç, 15. yüzyıl öncesine kadar dayanıyor. Yani insanlar her türlü şeyden Ay'ı sorumlu tutarak evrelerini takip etmiş ve kendince yorumlar katmış.

İşin bilimsel tarafına baktığımızda bilim insanları kişilerin bu ani duygu durum değişimlerini biyolojik döngüleri sorumlu tutuyor.

Bir insan pek çok biyolojik döngüyü yaşar ve tüm döngüler iç ve dış etkenlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu dış etkenlere baktığımızda da Ay'ın Dünya üzerindeki yerçekimi hafife alınamayacak kadar güçlü kalıyor.

Araştırmacılara göre dünya üzerindeki canlıların yaşadığı biyolojik döngülerin azımsanamayacak kadar bir miktarı Ay'ın döngüsüne uyacak şekilde şekilleniyor.

Buna örnek olarak verilecek ilk şey ise Dolunay döneminde üreme zamanı gelen deniz canlıları! Peki, bu durum insanlarda nasıl işliyor?

Ay'ın insanların ruh halini etkileyebileceği çok uzun süredir inanılanlar arasında!

Bu konuda araştırma yapan bir grup bilim insanı, inceledikleri psikolojik hastaların depresyon ve mani durumlarının geçişinin rastgele değil, tamamen Ay'ın döngüsüyle senkronize olduğunu keşfetti.

Bilim insanları buna neden olan şeyin nedenini hala tam olarak bilmese de kişinin ruh halindeki bu ani ve hızlı değişimin, kişinin uyku-uyanıklık döngüsündeki bir bozulmadan meydana gelebileceği düşünülüyor.

Burada aklımızda dolunay döneminde uykusuzluk çekenler geliyor...

Ay'ın döngüleri uyku kalitemizi etkiler mi o noktaya gelmeden önce hormonlarımızın uyku kalitemiz çerçevesinde değiştiğine değinmeliyiz.

Örneğin Melatonin hormonu kişiyi sakinleştiren ve uykuya hazırlayan bir hormondur ve geceleri doğal olarak salınır. Dolunay dönemindeki uykusuzluk furyası Ay'ın döngüsü olarak değerlendirilse de Dolunay'ı saçtığı yoğun ışık, uykusuzluk oluşumunda rol oynayabilir. Bu da Melatonin hormonunun etkilerini azaltarak kişiyi sakinleştirmekten ziyade agresif bir hale sokabilir.

Bilim insanları hala pek çok araştırmaya rağmen Ay'ın insanlara tam olarak nasıl bir etki ettiğini keşfedemedi.

Ay'ın döngülerinin yanı sıra insan vücudunun hormonal değişimleri ve insan beyninin karmaşıklığı bir araya geldiğinde bu iki olayı bir araya getirip bir sonuç çıkarmak gitgide zorlaşıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Hangi Gezegen Bizi Nasıl Etkiliyor? Gezegen Burçları Nedir?
24 Haziran’da 18 Yılda Bir Gerçekleşen Gezegen Hizalanması Yaşanacak! Peki, Burçlar Nasıl Etkilenecek?
Gezegenler ve En Önemli Uydularından İlginç ve Bir O Kadar Etkileyici 44 Fotoğraf Karesi

Popüler İçerikler

MasterChef'te Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Yaptığı İmza Tabak Dalga Konusu Oldu!
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı