Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti, 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinde bulundu.
Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti, 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin kamu çalışanlarına 2016 için 4+4, 2017 için 3+3 zam teklif ettiğini açıkladı.
2016-2017 dönemi için gerek hizmet kolları gerekse genel şartlar ile ilgili tekliflerin komisyonlarda değerlendirildiğini söyleyen Bakan Çelik, hizmet kolları ile ilgili tekliflerin gelecek hafta sonlandırılmasını beklediklerini söyledi.
Çelik, 'Artışlar eflasyonun altında kalırsa enflasyon farklarının bir sonraki dönemin başında ödemesi konusunda teklifimizi verdik. 15 Ocak 2005'den sonra kamu görevine başlayanlara 1 derece verilmesi ile ilgili teklifimizi verdik.Önümüzde bir haftalık bir zaman var. Hem genelde hem hizmet kollarında heyetlerin teklifleriyle yoğun bir çalışma gerçekleştirilecek. Önümüzdeki hafta içinde bir uzlaşma sağlanacağını tahin ediyorum. Uzlaşmaya varılamazda kamu görevlileri hakem heyetinin süreci başlayacaktır' diye konuştu.
Bakan Çelik'in açıklamasının ardından memur-Sen temsilcisi söz aldı. Ardından Bakan Çelik, oturumu bitirip ayağa kalkınca KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 'Usül böyle değil. Bizi dinlemek zorundasınız, size yakıştıramadım. Masadan kalkmanız memur emekçilerine hakarettir. Memur-Sen'le danışıklı dövüş yapılıyor. Bizim itirazımız var' sözleriyle Çelik'e tepki gösterdi.
KESK Başkanı Lami Özgen, ''Kamu emekçilerinin hakları Memur-Sen tarafından hükümete peşkeş çekilmiştir. Bakan bizim konuşma hakkımızı da gasp ederek kaçıp gitmiştir. Madem 2014-2015 yılının kazanılmış haklarını bu dönemde kazanılmış hak olarak kabul ediyorsunuz. 2014 yılındaki bir maaşlık kaybımızın da bir an önce telafi edilmesini talep ediyoruz. Geçici hükümetin toplu iş sözleşmesine yetkisi yoktur. Bu bir kez daha ortaya çıktı'' dedi.
Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise şöyle konuştu: ''Sayın bakan yine yapacağını yaptı. Bizi dinlemedi. Bakan Çelik'e yakıştıramadım bu anlamda kınıyorum.''
Konfederasyonların zam talepleri
Görüşmelerde yetkili konfederasyon Memur-Sen'in taleplerinin gövdesini, yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturacak.
Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşlarına 2016'nın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 8'er olmak üzere toplam yüzde 16, 2017'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 7'şer olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifi sundu.
Türkiye Kamu-Sen ise 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların 2 bin lira kayıp yaşadığını belirterek, bu zararın karşılanması için telafi zammı talep etti.
Gelecek yıl toplam maaş artış talebi, telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira olan Türkiye Kamu-Sen, 2017'de ise toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam istedi.
KESK, diğer konfederasyonlardan farklı olarak toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ya da ekime ertelenmesi talebinde bulunuyor. Bugün bir memurun en düşük, maaş artı ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 lira aldığına dikkati çeken KESK temsilcileri, bu rakamın yüzde 25'lik artışa denk gelen 2 bin 900 liraya yükseltilmesini istedi.
Toplu iş sözleşmesi görüşmesinin dördüncü gününde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürümek isteyen kalabalığa, polis sert müdahale etti. Bazı eylemciler gözaltına alındı.
Bakanlığa yürümek isteyen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyesi bir grup, AŞTİ Metrosu çıkışında toplandı. ‘Taşeronlaştırma ve özelleştirmeleri reddediyoruz’, ‘4/B-4/C köleliktir, reddediyoruz’, ‘Bağımsız sendika özgür toplu sözleşme’ pankartları açıp, çeşitli sloganlar attı. Bazı CHP’li vekiller gruba destek verdi.
Eylem nedeniyle emniyet güçleri grubun önünde barikat kurdu. Yapılan görüşmelerde grup üyeleri yolu kapatmadan kaldırım üzerinden Bakanlığa yürüme talebinde bulundu. Emniyet güçleri ise sendika üyelerinin Gösteri Yürüyüşler Kanununa göre döviz ve flamaları toplayıp, yürümesi gerektiğini ifade etti. Yapılan görüşmeler sırasında sendika üyeleri oturma eylemi yaptı. Görüşmeler neticesinde bireysel geçişlere izin verildi. Ancak grubun üzerindeki dövizleri ve flamaları bırakmaması üzerine arbede yaşandı. Bazı eylemciler yeniden oturma eylemi başlattı.
Polisin dağılın uyarısına rağmen bekleyen gruba kalkanlarla müdahale edildi. Öncelikle oturma eylemi yapan grubun çevresi sarıldı. Diğer eylemciler de kalkanlarla buradan uzaklaştırılmaya çalışıldı. Oturma eylemi yapan sendika üyelerine polis gözaltı işlemi yaptı. Gözaltına alınmakta direnen gruba polis sert müdahale etti. Gözaltı işlemi yapılmak istenen bir kadına diğer kadın arkadaşının sarılması dikkat çekti. Yaka paça bulundukları yerden kaldırılan bazı eylemciler gözaltına alındı.
Polis, diğer protestocu grubu ise kalkanlarla bulundukları yerden uzaklaştırdı. Müdahalenin ardından kaldırıma geçen sendika üyeleri burada beklemeye başladı. Eylemcilerin bireysel olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na geçmesine izin verildi.
Kaynaklar: Milliyet, Business HT, CHA ve CNN Türk