Meme Kanseri Sadece Kadınlarda Görülmüyor! Erkeklerde Meme Kanseri Riski ve Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 33'ünü meme kanseri oluşturmaktadır ve her 8 kadından 1'i hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riskiyle karşı karşıyadır. Ancak sanılanın aksine bu hastalık yalnızca kadınlarda görülmüyor. Meme kanseri erkeklerde görülen tüm kanserlerin yalnızca yüzde 1'ini oluştursa da, tehlikeli ve erken teşhis gerektirdiği gerçeğini değiştirmiyor. Devamı için...👇

Meme kanseri, genellikle kadınlarda görülen bir hastalık olarak düşünülüyor.

Ancak düşük bir oran da olsa erkekler de meme kanserine yakalanabiliyor ve ne yazık ki bu göz ardı edilen bir konu.

Bazı belli başlı nedenlerden dolayı erkeklerde meme kanseri genellikle kadınlara göre daha geç bir aşamada teşhis ediliyor.

Erkekte meme kanseri, kadın meme kanserine kıyasla teşhis edildiğinde daha agresif ve lokal olarak ilerlemiş olma eğiliminde oluyor. Uzmanlar bunun kısmen erkekler için meme kanseri tarama mekanizmalarının yokluğundan kaynaklandığını düşünüyor. Bildiğiniz üzere 40 yaşından sonra kadınlara her yıl mamogram testi yapılıyor veya yaptırması için teşvik ediliyor ancak erkeklerde bu durum söz konusu değil.

Çoğu erkek meme kanseri olabileceğinden bile haberdar değil.

Erkeklerde meme kanseri nadir görülen bir tanı olduğundan, çoğu erkek fiziksel olarak meme kanseri geliştirebileceklerini bile bilmiyor. Ek olarak, meme kanseri genelde kadınlar ile ilişkilendirildiğinden, utanılacak bir durum olmamasına rağmen, bazı erkekler bu teşhisi almaktan veya muayaneden kaçınıyor. Ancak en ufak bir semptom veya işaret bu hastalığın erken teşhisinde çok önemli. Uzmanlar tarafından hazırlanan erkekte görülen meme kanseri belirtilerine gelin birlikte bakalım.

Memede hissedilen bir yumru meme kanseri belirtisi olabilir.

Göğüs bölgesinde hissedilen bir kitle meme kanserinin yaygın bir belirtisidir. Bu yumru küçük ve bezelye büyüklüğünde olabilir ve genellikle erkeklerde kanser teşhisi bu yumru sayesinde konur. Yani erkeklerde meme kanserinin teşhisi, kitle gibi bir somut kanıt olmadığı sürece teşhis edilemiyor.

Meme ucu ve ciltte değişiklikler endişe edilmesi gereken bir diğer noktadır.

Uzmanlar, meme ucunun bir anda içe dönmesi erkek meme kanserinin bir işareti olduğunu söylüyor. Aslında meme ucunuzda fark ettiğiniz herhangi bir değişikliği derhal doktorunuza bildirilmelisiniz. Ayrıca memenizde oluşan çukurlaşmalar da (anormal girinti ve çıkıntılar) bir diğer tehlike işaretidir.

 Sonuç olarak, göğüs bölgenizdeki deride herhangi bir değişiklik dikkate alınmalıdır çünkü yumru veya ciltte değişiklik fark ettiğiniz noktada, kanser muhtemelen oldukça ilerlemiş durumdadır. Ne yazık ki bu hastalığın nadir görülmesi, insanların semptomlardan habersiz olmasını ve bu da semptomlar ortaya çıktığında erkenden fark edilmesini büyük ölçüde etkiliyor.

İleri yaşlarda kanser riski daha da artıyor.

Araştırmalara göre meme kanserinin yaşlı erkeklerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek.  Erkeklerde meme kanseri riski 50'li, 60'lı ve 70'li yaşlarda artıyor. Kadınlarda ise meme kanseri 50'li yaşlarda zirve yapıyor.

Bazı gen mutasyonları da kanser için yüksek risk teşkil ediyor.

Hem BRCA1 hem de BRCA2 genleri mutasyona uğradıklarında meme kanserine yatkınlık oluşturabilen genlerdir ve bu durum her iki cinsiyet için de geçerlidir. Özellikle BRCA2 geni erkeklerde meme kanseri olasılığının daha yüksek olmasıyla ilişkilidir. Kendisinin BRCA mutasyonu taşıdığını bilen bir erkek ya da ailesinde BRCA mutasyonu olduğunu bilen biri bu konuda mutlaka doktoruyla konuşmalıdır.

Ailenizde bu gen mutasyonunun olup olmadığından emin değilseniz dahi aile geçmişinizde kanser olup olmaması bile dikkat etmeniz için oldukça yeterli bir nedendir.

Ailede geniş bir meme kanseri öyküsü bulunuyorsa, ister erkek ister kadın olsun, tetikte olmak gerekiyor. Ayrıca ailede kanser öyküsünün olmasının yanı sıra, önceden radyasyona maruz kalmanın da erkekleri yüksek risk altına soktuğu biliniyor.

Eğer bu durumlardan birini bile yaşadıysanız, meme dokunuzu yakından takip etmeli ve göğüsünüzde herhangi bir değişiklik olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

En önemlisi, herhangi birini fark ederseniz veya aile geçmişinizden dolayı kendinizi yüksek riskli olarak değerlendiriyorsanız bir an önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Bahsettiğimiz belirtilerden herhangi birini kendinizde fark ettiyseniz veya meme kanseri geliştirme riskiniz yüksek olduğundan endişeleniyorsanız, endişelerinizi asla gözardı etmemeli ve ilk iş olarak doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Erken teşhisin hayat kurtardığını asla unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Vücudunuzda Kanser Olabilme İhtimalinizi Gösteren Birbirinden Önemli Belirtiler
Kanseri Yendikten Sonra Yaptıkları Paylaşımlarla Tedavi Gören Tüm Hastalara Umut Işığı Olan Kişiler
Ardında Yatan Başka Bir Sebep Var: Kanser Olmadığı Halde Memelerini Aldırmaya Karar Veren Kadın

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı