Meme Kanseri ile İlgili Muhtemelen Sizin de Doğrusunu Bilmediğiniz 14 Yanıltıcı Bilgi

Meme kanseri farkındalık ayının son haftasındayız. Hazır bu ay sona ermeden, yanlış bildiklerimiz varsa bir an önce doğrularını öğrenelim. 

İyi okumalar...

1. Sadece aile öyküsünde meme kanseri bulunanlar risk altındadır.

Gerçek: Genel olarak kadınların %70'inin risk altında olduğu söylenebilir. Fakat aile öyküsünde birinci derece akrabalarında meme kanseri varsa, hastalığa yakalanma riski artıyor.

2. Balenli sütyen takmak riski arttırır.

Gerçek: Balenli sütyenlerin, meme kanserine neden olan toksik maddeleri lenfatik sistem içine sıkıştırdığı iddia ediliyor. Uzmanlara görüşü ise, ne giydiğiniz çamaşırın ne de başka bir giysi türünün buna sebep olmadığı yönünde.

3. Memede ne kadar çok kitle varsa kanser riski o kadar artar.

Gerçek: Memelerdeki kitlelerin %80'i iyi huyludur. Kadınlarda, sebebi kanser olmayan kitleler de bulunur. Bu nedenle meme kanserinde erken teşhis oldukça önemli. Bir kitlenin kanserli olup olmadığını belirlemek için mamografi, ultrason ya da biyopsi istenebilir.

4. Meme implantları kanser riskini arttırır.

Gerçek: İmplant olmayan bir insanda meme kanserine yakalanma riski ne kadar ise, implant bulunan insanda da aynı risk var.

5. Her 8 kadından 1'inin meme kanserine yakalanma riski vardır.

Gerçek: Aslında bu oran ilerki yaşlar için doğru. Örneğin; 30'lu yaşlarda 233 kişiden 1'inde risk varken, 70'li yaşlarda 8'de 1 oranında risk bulunuyor.

6. Deodorant kullanımı riski arttırır.

Gerçek: Deodorantlardaki paraben içeriğinin bu riski arttırdığı düşünülüyor. Fakat Amerikan Kanser Derneği bunun kesin olmadığını, bu konunun daha çok araştırma gerektirdiğini düşünüyor. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda kanserli hücrelerde, paraben izlerine de rastlanmamış. Rastlanan parabenlerin kaynağı ise henüz belirlenememiş.

7. Küçük göğüslü kadınların kanser riski daha azdır.

Gerçek: Göğüslerin büyüklüğü ile kanser arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Yalnızca muayene esnasında çok büyük göğüsleri detaylı incelemek, küçük olanlara göre daha zor olabiliyor.

8. Meme kanseri, elinize kitleler geliyorsa başlamıştır.

Gerçek: Elinize kitleler gelmesi tabi ki şüphelenmeniz gereken durumlar arasında. Fakat onun dışında şişlik, cilt tahrişi, çukurlaşma, meme ağrısı, kızarıklık, pul pul dökülmeler ve meme derisinin kalınlaşması gibi sebepler de kanser belirtisi olabiliyor. Bu nedenle düzenli kontrol oldukça önemli.

9. Babanızın aile öyküsü, annenizinki kadar önemli değildir.

Gerçek: Babanızın aile öyküsü de annenizinki kadar önemlidir. Ama her iki taraf içinde öyküde öncelikle ailedeki kadınların hastalıkları önemlidir. Çünkü erkeklere göre kadınlar, bu riske daha yatkındır.

10. Fazla radyasyona maruz kalındığı için, her yıl mamografi çektirmek kanser riskini arttırabilir.

Gerçek: Aslında böyle bir risk gerçekten var. Fakat hastalık geç teşhis edildiğindeki yarattığı hasarın ve tedavi edilebilirliğin karşısında çok ufak bir risk olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle 40 yaş üstü kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi öneriliyor.

11. İğne biyopsileri kanser hücrelerini bozar ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasına sebep olabilir.

Gerçek: İğne biyopsisi yapılan hastalarda şimdiye kadar böyle bir yayılma görülmemiş. İstatistiklere göre buna dair kesin bir kanıt bulunmuyor.

12. Mamografi sonucu pozitif ise endişelenecek bir şey yoktur.

Gerçek: Mamografi, meme kanseri taraması ve tanı için çok önemli iken, meme kanserini algılamak için %10-%20 oranında başarısızdır. Bu noktada ise kendi kendine meme kontrolü yapabilmenin önemi büyük.

13. Kilolu kadınların, diğer kadınlarla aynı oranda kanser riski vardır.

Gerçek: Fazla kilolu olmak kanser riskini arttıran bir faktör. Özellikle menapozdan sonra alınan kilolar için dikkatli olmalıyız.

14. Meme kanseri önlenebilir.

Ne yazık ki önlenemiyor. Yalnızca yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak (alkol - sigara tüketiminin azaltılması, düzenli egzersiz gibi) bu riski azaltabiliyorsunuz.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
28.10.2016

Bende polikistik fibrozis var ve hangi doktora gitsem ciddiye alınmadan hastahaneden geri dönüyorum. Allah göstermesin iş ilerlerse ve doktor neden önlem almadın derse cevabım beni ciddiye almadınız olacak.

27.03.2018

Meme kanseri hakkında ben de biraz araştırma yaptım. Bu yazıda: https://bilgihanem.com/meme-kanseri-nedir/ tüm detaylı bilgileri buldum. Meme kanseri ciddiye alınmayacak bir hastalık değil. Her kadın dikkat etmeli.

yarın mamografi çektircem ulan çok korktum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ