Meme Kanseri İlacı Karaborsada: Vücut Geliştirenler Hücum Etti, Hastalar İsyanda

Meme kanseri tedavisinde kullanılan “tamoxifen” etken maddeli ilaç, mayıs ayından beri piyasada bulunamıyor. İlacın büyük kısmını karşılayan firma, 2017 yılı başlarında pazardan çekilerek krizin ilk sinyalini verdi. Diğer firma ise talebi karşılamakta yetersiz kalınca kriz büyüdü. Sosyal medyada isyan eden hastalar karaborsadan ilaç temin etmek zorunda kalırken, yaşanan krizin perde arkasında spor salonlarının olduğu ortaya çıktı.

Meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların, içeriğindeki anti-östrojen maddesi nedeniyle vücut geliştiren erkeklerde meme sarkmasını önlediği için spor salonlarına gittiği ortaya çıktı.

Bugün basına yansıyan bilgilere göre çok sayıda spor salonu, vücut geliştiren üyelerinin kış ayları yaklaştığında 4 hafta boyunca kullanmaları gereken kürler için kanser ilacını aylar öncesinden temin etti.

Sağlık Bakanlığı, ilacın vücut geliştirmek isteyen kişiler tarafından reçetesiz temin edilerek stok yapıldığını doğruladı.

Türkiye’ye son 1 ay 93 bin kutu ilaç ithal edilse de Gazete Habertürk’ten Öznur Karslı'nın aktardığı bilgiye göre ilaç İstanbul’un birçok ilçesinde bulunamıyor.

Tedavisi süren pek çok hasta, sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Daha önceden de Facebook üzerinden bir kampanya başlatılmıştı 👇

İlaç Karaborsaya Düşünce Kanser Hastaları Facebook'ta Örgütlendi: 'Şimdiye Kadar 800 Kişiye Temin Ettik'

Bin kutu ilaç için internetten satış

İnternette ise ‘tamoxifen’ etken maddeli iki farklı isimli ilaç, normalin 3-4 katına fiyatlarla satılıyor. Fiyatı 25 ile 52 TL arasında değişiyor. İlaçlardan bir tanesi etken madde ile aynı adı taşıyor. Bu ilaçlar bazı internet siteleri tarafından, istenildiği takdirde bin kutuya kadar temin edilebiliyor. İddialara göre bazı kişiler anlaşmalı oldukları ilaç depoları üzerinden ilaçları temin ederken, ilaç depolarının ilacın promosyonlarını sattığı da ileri sürülüyor. Ancak yurtdışından kaçak getirilmiş olma olasılığı da büyük. İlacın bazı internet sitelerindeki fiyatı ise 139 TL’ye kadar çıkıyor. Siteler, ilacın stoklarda kalmadığını belirtip en az 4 paket alınması gerektiğini tavsiye ediyor.

'Spor salonları için veriyorum'

Gazetenin telefonla ulaştığı bir internet sitesinin yetkilisi, ilaç bulunamadığı için 200 kutu stok yaptığını söyleyip ilaca nasıl ulaştığını şöyle anlattı: “Depodan temin ediyorum. Günde 30-40 kutu satıyorum. Kutusu 139 lira. Spor salonları için veriyorum. İlacı depolardan reçetesiz olarak bin adet alabiliyorum. Size bin kutu için adedini 100 liradan yardımcı olurum. İnternette başka bulamazsınız. İlaç depolarından nasıl aldığımız bizim sorunumuz, onu boşverin.Türkiye’de bu ilaç 2 ay sonra hiçbir şekilde bulunamayacak, üretim yok.”

'Suç işlemiş olurlar'

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “İlaçlar, İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinden takip ediliyor. İTS’den bir depodan ne kadar ilaç çıkmış takip edilebiliyor. Bu ilaç piyasada olmadığı izlenimi başlayınca vatandaş da doktora fazla yazdırıyor. Depo vatandaşın talebi çok olur diye ilacı eczanelere kısıtlı veriyor. Yani ilaç depoları ilacı az sayıda vermek istiyor, herkese yetsin diye. Ecza depolarına ilişkin yasaya göre bir tek eczaneye perakende ve toptan satışı yaparlar. Bunun dışında satış yapan yerler suç işlemiş olur.”

Konunun gündeme gelmesiyle sosyal medyadan da tepkiler yükseldi...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
23.10.2017

Vücut geliştiricilerin bu işte zerre suçu yok. Sen böyle önemli bir ilacı gerekirse 25 tane rapor isteyerek, onkoloji merkezine doktoruna vs.... zimmetleyerek yazdıracaksın..Sonra neymiş vücut geliştiriciler bitirmiş.Hadi oradan.Sağlık bakanlığının beceriksizliği bu başka bişey değil!! Bu arada sadece bu ilaç değil acil durum ilaçları olan atropin ve adrenalin bulunmuyor artık servisler ortaklaşa kullanıyor..İnanmayanlar üniversitedeki yakınlarına sorsunlar..

23.10.2017

flakkaya izin verin, meme kanseri ilacını suya dökün, pislikler sizi, buna sebep olanların başı kıçına dönsün mezarda

23.10.2017

burda isin icyuzunu tam bilmeden vucut gelistiricileri gunah kecisi yapmak dogru degil bence. hormon ilaclarini kontrolsuz kullanip kendilerine ediyorlar ayri konu ama piyasalarda genel olarak ilac sikintilari var. en olmadik ilaclar bir anda tukenip haftalarca bulunamiyabiliyor. eczaci bir arkadas varsa daha iyi aciklayacaktir. bence bu yasanan munferit bir olay degil, daha buyuk sistemsel bir sorunun sonucu.

23.10.2017

bu meme kanseri ilacını şu sebepten kullanıyorlar, steroid kullananlar bu ilacı kullanıyor çünkü dışarıdan fazla miktarda testosteron alınmış oluyor ve vücut bunu dengelemek için fazlasını östrojene çeviriyor ve bu meme dokusu gelişmesine sebep oluyor bunu engellemek için bu ilacı kullanıyorlar bundan savaş cebeci bahsetmişti daha önce onun gönderisinden aklımda kalan kısmı aktarıyorum ancak sağlık memuru olan bir arkadaşa bunu dediğimde doğru olmadığını söyledi çünkü türkiyede ilaç sıkıntısının temel sebebi devletin ilaç fiyatlarından döviz kurunu sabitlemesi böyle olunca da yabancı ilaç firmaları zararına satış yapmamak için türkiye pazarını terk ediyor olan ilaca ihtiyacı olan hastalara oluyor, türkiyede kaç tane bodyci var ki kanser ilacını bitirebilsin, evet ilaca ihtiyacı olan insanlar varken onların ilacını hasta olmadan kullanmak bence de iyi bir şey değil ama ilaç kıtlığının sebebini tamamen azınlıkta kalan bir gruba yüklemek de bence gerçek sebebin örtülmesine sebep olur

TÜM YORUMLARI OKU (59)