Meme Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Her iki cinsiyette de bulunan meme dokusu, östrojen ve progestron hormonlarından kaynaklı kadınlarda daha fazla gelişmiştir. Meme dokusu; göğüsün ön duvarını kaplayan kasların önünde, salgı bezleri ve yağ dokularının bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Gerekli hormonlar ve fiziksel şartlar sağlandığında meme salgı bezleri anne sütünün üretilmesini sağlar. Yoğun lenf damarları ve lenf bezlerinden dolayı meme dokusu oldukça iyi kanlanan bir yapıya sahiptir. Fibroz ve yağ dokuları meme dokusunun şeklini ve yapısını oluşturur. Kadınlarda hormonal dengesizlikler, emzirme, hamilelik ve regl dönemlerinden kaynaklı meme dokusunda farklılaşma görülebilir. Peki meme ağrısı için hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar...

Kadınlar arasında yaygın olan meme ağrısı, tıpta mastalji olarak geçmektedir. Her yaşta görülen bu ağrı özellikle menopoz dönemine girmemiş kadınlarda daha sık rastlanır. Genellikle kadınların doğal bir parçası olan adet döngüsüne ilişkin ağrıların görülmesi normaldir. Adet döngüsü dışında görülen ağrıların altında yatan nedenlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Basit gibi görünen meme ağrıları birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Erken meme kanserinde kitleden kaynaklı sadece ağrı hissedilebilir. Belirtiler hissedildiği anda sağlık kurumlarına başvurmak gerekmektedir. Meme ağrısıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

MEME AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLMELİDİR?

Meme ağrılarının birçok nedeni bulunmaktadır. Memede görülen ağrı ve meme ucu ağrısının en bilindik nedeni üreme hormonlarıdır. Adet dönemlerinde östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması memede ağrı yapabilir ve bu ağrının olması çok normaldir.

  • Fibrokistler: Hormon dengesizliklerine bağlı memede oluşan kistik yapılardır. Bu kistik yapılar ağrıya neden olur.

  • Mastit: Genellikle emzirme dönemlerinde görülen meme ucunda çatlak oluşumu daha sonraları meme ucunda iltihaplanma şeklinde görülür. Bu tarz iltihaplanmalar meme ağrısının yanında yüksek ateş de yapabilir.

  • Meme dokusunda büyüme: Hamilelik döneminde çok fazla hormon salgılandığından dolayı meme dokusunda gerilmeye bağlı büyüme meydana gelir. Gerilmeden dolayı ağrı oluşur.

  • Mondor Hastalığı: Memede bulunan damarlarda, damar içi pıhtılaşma gelişirse eğer meme ağrısı görülebilir.

  • İlaç etkileri: Antidepresan ilaçları, hormon ilaçları ve antibiyotikler meme ağrısına neden olur.

  • Sigara ve alkol kullanımı: Sigara ve alkol meme ağrılarına neden olduğu bilinmektedir.

Meme de hissedilen ağrının yanında kızarıklık, sıcaklık artışı, ödem, memede veya meme ucunda döküntü, kuruluk ve çatlak gelişimi, meme başında saydam renkte iltihaplı yada kanlı akıntı, meme dokusunda kitle hissedilmesi gibi durumlar görülebilir. Kişi bu belirtileri fark ettiği anda hastanelerin genel cerrahi veya dahiliye bölümüne gitmelidir. Meme ağrısı şikayeti bulunan kişilere ultrason, eğer gerekirse de mamografi incelemesi yapılır. Bu incelemeler sayesinde meme dokusunda bir kitlenin veya başka bir sorunun olup olmadığı anlaşılır. Eğer meme dokusunda kitle görülürse iğne biyopsisi yardımı ile parça alınır ve patolojiye gönderilir. Patoloji sonucuna göre gerekli tedaviler uygulanır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Memeleri Mandalina Gibi Küçücük Olanların Her Allah'ın Günü Yaşadığı 21 Durum
Büyük Memelere Sahip Olan Herkesin Çok İyi Bildiği 15 Acı Gerçek

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı