MEME AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLMELİDİR?
Meme ağrılarının birçok nedeni bulunmaktadır. Memede görülen ağrı ve meme ucu ağrısının en bilindik nedeni üreme hormonlarıdır. Adet dönemlerinde östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması memede ağrı yapabilir ve bu ağrının olması çok normaldir.
Fibrokistler: Hormon dengesizliklerine bağlı memede oluşan kistik yapılardır. Bu kistik yapılar ağrıya neden olur.
Mastit: Genellikle emzirme dönemlerinde görülen meme ucunda çatlak oluşumu daha sonraları meme ucunda iltihaplanma şeklinde görülür. Bu tarz iltihaplanmalar meme ağrısının yanında yüksek ateş de yapabilir.
Meme dokusunda büyüme: Hamilelik döneminde çok fazla hormon salgılandığından dolayı meme dokusunda gerilmeye bağlı büyüme meydana gelir. Gerilmeden dolayı ağrı oluşur.
Mondor Hastalığı: Memede bulunan damarlarda, damar içi pıhtılaşma gelişirse eğer meme ağrısı görülebilir.
İlaç etkileri: Antidepresan ilaçları, hormon ilaçları ve antibiyotikler meme ağrısına neden olur.
Sigara ve alkol kullanımı: Sigara ve alkol meme ağrılarına neden olduğu bilinmektedir.
Meme de hissedilen ağrının yanında kızarıklık, sıcaklık artışı, ödem, memede veya meme ucunda döküntü, kuruluk ve çatlak gelişimi, meme başında saydam renkte iltihaplı yada kanlı akıntı, meme dokusunda kitle hissedilmesi gibi durumlar görülebilir. Kişi bu belirtileri fark ettiği anda hastanelerin genel cerrahi veya dahiliye bölümüne gitmelidir. Meme ağrısı şikayeti bulunan kişilere ultrason, eğer gerekirse de mamografi incelemesi yapılır. Bu incelemeler sayesinde meme dokusunda bir kitlenin veya başka bir sorunun olup olmadığı anlaşılır. Eğer meme dokusunda kitle görülürse iğne biyopsisi yardımı ile parça alınır ve patolojiye gönderilir. Patoloji sonucuna göre gerekli tedaviler uygulanır.