Melisa Oral Yazio: Zeytin Ağacı Dizisi Saçmalık mı?

Her yerde karşıma Zeytin Ağacı dizisi çıkınca yazısını yazmak farz oldu ancak bol bol spoiler içerir şimdiden söyleyeyim.

Dizide sırf psikoloji işlenmiş, senarist ve yönetmenin psikologlarla çalıştığı aşikar zaten bu psikoloji dizileri olmasa kimse psikolojiyi bilmeyecek. Geçen yazımda Gülseren Hocama teşekkür etmiştim buradan da Netflix'e teşekkürlerimi sunuyorum :)

Dizi nerdeyse tamamen Ayvalık’ta geçiyor. Zaten sürekli geçen bir replik var: Rakı, balık, Ayvalık diyorlar.

Sevgi karakteri kanser hastası ve kanserinin nüks ettiğini öğrendikten sonra internette aile travmaları ile ilgili bir yazı okuyor ve telefon açıp randevu alıyor. Üç kız arkadaş oraya gidiyor. 

Bir aile dizimi öğretmeni var Fırat Tanış’a vermişler bu rolü ki bütün psikoloji konulu dizilerde başrol kendisi… Her bölümde bir kişinin aile dizimi açılımı yapılıyor. 

Değerli dostlar öncelikle size biraz aile dizimi ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Aile dizimi terapisi, 1990’lı yıllarda Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan bir psikoterapi yöntemidir. Aile dizimi terapisinin çıkış noktası, bireylerin kuşaklar öncesinden başlayarak ailelerindeki bireyler ile görünmez bir bağ ile bağlı olduğudur. Bu bağ, bireylerin yaşadıkları olayları, başına gelenleri, geçirdiği psikolojik rahatsızlıkları etkilemektedir. Yani ailelerinde kuşaklar öncesinde yaşanan olaylar dahi bireylerin bugünkü hayatını etkilemekte ve değiştirmektedir. 

Ailelerde ani ve travmatik ölüm, kaza, intihar, şiddet, suç işleme, kürtaj, anne-babanın rolü gibi ailenin derinden etkilenmesine neden olan olumsuz olayların yaşanması, aile sisteminde bozulmalara veya aile diziminde kopukluklara neden olmaktadır. 

Aile dizimi bilimsel bir metot değildir tamamiyle olgusal bir metottur. Olgusal demek yaşanmış olaylarla o olayların sonuçları arasındaki ilişki ve bağlantıları inceler. Yani çalışmaya katılan kişilerin geri bildirimleri sayesinde ayakta kalan bir metottur ve kişilerin bugüne kadar örtmüş olduğu travmaları ele alır, bu sebeple yaptıran kişide somatik semptomlar gözükmeye başlayabilir, olumlu ve olumsuz sonuçları gözlenebilir, depresyon, anksiyete, kaygı, uyku bozuklukları gibi sıkıntılar baş gösterebilir. Kişilerin bugüne kadar bilmediği travmalarını ortaya çıkarttığına inanılır, yani travmalar tetiklenir. Dizide çok hızlı bir şekilde aile dizimi yapıldığını görüyoruz ancak gerçekte bu kadar hızlı olmaz.

Travmalar nesilden nesile aktarılır. Bu konuyla ilgili oldukça fazla bilimsel araştırma vardır.

Annemizden, babamızdan, dedemizden, onun annesinden vs. gelen travmaları sanki bu travmaları biz yaşamışız gibi üstleniriz çünkü beyin yarım kalan işleri tamamlamak ister, orada yarım kalmış ne varsa beyin onu sürekli tamamlamaya çalışır ve bu travmalar bir uzman tarafından seans ortamında çalışılıp bilinçdışından bilince çıkartılmadığı sürece ve asıl sahibine iade edilmediği sürece bedenimizde yaşamaya devam eder. 

Benim bir dostum seneler önce aile dizimine katılmıştı, yıllardır geçmeyen alerjisi vardı, sigara dahi kullanmıyordu çocuk. Aile dizimi esnasında aslında bu alerjinin dedesine ait olduğu çıktı ve ona iade etti, alerjiden eser kalmadı…

Dizide Ada karakterini uzun zamandır ekranlarda görmediğimiz Tuba Büyüküstün’e vermişler ki harika bir seçim olmuş. Çünkü hep entrikalı ve bol reytingli dizilerde onu oynatıyorlar. Kendisi ödüllü bir cerrah, evli ve çocuğu yok. Eski sevgilisi Toprak (Murat Boz) tarafından aldatılmış ona yoğun bir öfke duyuyor, daha sonra evlendiği adam da onu aldatıyor. Ada’nın dizi boyunca sürekli aldatıldığını görüyoruz, burada devreye kader motifi giriyor. Kişi annesinin ya da babasının travmasını devam ettirmek istiyor, çocukluğunda şiddet görmüş bir birey yetişkin olduğunda ya şiddet uygular, ya da kendisine uygulatır, beynin alışmış olduğu ortam budur çünkü Ada’nın babası da annesini aldatmış ve Ada annesinin travmasını üstlenerek aldatılma travmasını defalarca yaşıyor.

Netflix ahlakımızı bozdu diye her yerde görüyoruz, bu dizide dikkatimi çeken Tuba Büyüküstün’ün çırılçıplak olmasıydı, sırf bu yüzden bile dizinin linçlenebileceğini düşünüyorum ancak sırf bir sahne açık diye bu diziyi gölgelememeli.

Sevgi karakteri tamamen pasif ve annesinin boyunduruğu altında hatta bir sahnede annesine ilaçlarımı içtim diyor ama içmediğini görüyoruz. Seyirciye kanser hastalığını babasının ölüm anına şahit olduğu için yakalandığını düşündürtüyor senarist, ancak işler boyut değiştiriyor ve altından başka bir travma çıkıyor. Zaten kanser ve ölümcül diğer hastalıkların altından genelde bir sır çıkar, örneğin kişi çocukluğunda tecavüze uğramıştır ve kimseye söylememiştir, ilerde ölümcül bir hastalığa yakalanır, Sevgi'de de buna benzer bir durum yaşandığı için bu hastalığa yakalandığı gözleniyor.

Leyla karakterini Seda Bakan'a vermişler, tamamen cıvıl cıvıl bir influencerı oynuyor. Tam karakterine uygun bir rol seçilmiş, büyük annesinin travması yüzünden suya girmeye korktuğu ancak aile diziminden sonra suya girdiği gözleniyor. Burada aklıma şu soru işareti geldi: acaba oğlu Sarp boğulma tehlikesi geçirmeseydi o suya atlar mıydı? Bu da asla cevabını bilemeyeceğimiz bir soru olarak aklımızda kalsın… Daha sonra büyük annesinin başına gelen tekne faciasını kendi başına gelmemesi için engelliyor ve eşiyle o tekneye binmiyor ve tekne sonunda batıyor, travma tekrar ediyor.

Toprak karakterini Murat Boz oynuyor, eskiden tam bir rockçı olan Toprak daha sonra bir kız çocuğu sahibi oluyor ve bambaşka bir hayata başlıyor ancak hep boşluklar ve eksiklikler hissediyor. Ayrıca babasıyla olan güvensiz bağlanması yüzünden kimseye bağlanamıyor.

Selim karakteri yıllarca çocuk istiyor Ada’dan ama Ada istemiyor, bu sefer de adam Ada’yı aldatıp gidip başkasından çocuk yapıyor, yıllardır istediği çocuğa gayrimeşru bir şekilde sahip oluyor.

Şimdi son olarak, dizide Sevgi iyileştiğine inanarak ilaçlarını bırakıyor ve kanser nüksediyor, orada Zaman Bey karakteri çok güzel bir şey söylüyor, biz size iyileşme vaat etmedik ki, ilaçlarınızı bırakın da demedik…

Dizide herkesin bir öyküsü var, Zaman Bey'in de oğluyla görüşmediğini gördük, 2. sezon mutlaka gelecektir. 

Konuyla alakalı Seninle Başlamadı diye kitap bir var, çok güzel zaten dizide de geçiyor, bir de ben geçenlerde başladım Büyükannemin Elleri kitabı. O da tamamen nesiller arası aktarımı anlatıyor ikisini de tavsiye ederim.

Ben diziyi sevdim, hemencecik yazısını yazayım diye de bir gecede bitirdim. Sizin için, tavsiye eder miyim? Evet, tavsiye ediyorum ancak bunun sadece bir dizi olduğu unutmayalım. Aile dizimi böyle olmuyor, evet birtakım hisler geliyor o anda o atmosfer içinde ama yok biri birini öldürmüş, yok sudan korkuyormuş da ananesi boğulduğu içinmiş gibi nokta atışları olmuyor. Aile dizimine gidip hayal kırıklığına uğramayın diye yazıyorum, gerçek bir iyileşme istiyorsanız, kalıcı bir değişim istiyorsanız bir uzman olarak psikoterapiyi öneririm, düzenli bir şekilde seanslarınıza giderseniz dizideki gibi mucizeler aramazsınız.

Psikoterapinin size kazandıracaklarından biraz bahsedip yazımı bitiriyorum.

  • Psikoterapi kişilere geçmişlerinden gelen acılarla baş etmelerine ve geleceğe yönelik baş etme yöntemleri geliştirmelerine yardımcı olur.

  • Psikoterapi, kişilerin hayattaki amaçlarını belirlemelerine yardımcı olurken, kim olduklarını ve yaşamdan ne beklediklerini netleştirmelerini kolaylaştırır.

  • Psikoterapi, kişilerin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını güvenli bir ortamda keşfetmelerine olanak sağlar. Psikoterapist kişilerin kendi duygularını daha iyi anlamalarını kolaylaştırır, kişilerin özgüvenini, ilişkilerini ve hayata bakışını iyileştirir.

  • Psikoterapi kişilerin ilişkilerinin iyileşmesine de katkı sağlar.

  • Psikoterapide kişilerin yaşadıkları duyguları fark etmelerini, bu duygularını ve kendilerini net bir şekilde ifade etmelerini sağlar.

  • Psikoterapi insanların çok çeşitli alanlarda karşılaştıkları sorunlarla baş etmesine yardımcı olur.

  • Herkes duygusal zorlanmalar yaşar. Psikoterapi semptomları hafifleterek, kişilerin yaşam kalitesini artırır.

  • Kişiler ciddi bir sorun olmasına gerek olmaksızın, yaşam hedefleri belirlemek veya sağlıklı ilişkiler kurmak için de psikoterapiye başvurabilirler.

  • Psikoterapi insanlara nasıl tekrar kendileri olacaklarını öğrenmek konusunda yardımcı olur.

Instagram

Popüler İçerikler

İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
02.08.2022

Gelmeyin Ayvalık’a aq ada yolu kapanıyor sizin yüzünüzden

16.08.2022

sanane

03.08.2022

gitti güzelim ayvalık😏

04.08.2022

dizi iyi. Tuba mükemmel oynamış .Bu kız hollywood luk oldu artık.Sizde her filmin altında bilimsellik aramayın kardeşim film işte .İzlendiriyor mu, izlendiriyor. Mutlaka izleyin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ