Melih Görgün Yazio: Tarihi Bilmek ve Geleceği Öngörebilmek

Sadece geçmişin yazımı mıdır tarih? Bu soruya verilecek “evet” cevabı şüphesiz oldukça sınırlı ve eksik olacaktır. Tarih, geçmiş ile tabii ki ilgilidir ancak, objektif ve derin bir araştırma sonucu yazılan bir “geçmiş” ile ilgilidir. 

Bugünün inşası “dün” ile de yakından ilgili olduğu için, “geçmiş” diye ifade edilen olaylar aslında pek de geçmemiştir…

Peki tarih ders almaya yarar mı? Eğer anlayacak kabiliyet ve donanıma sahipseniz neden olmasın?

Her konunun tarihi, araştırma alanının bugüne kadar geçtiği yolları ve o yolların nasıl inşa edildiğini anlatır biraz da. Siyasi tarih, uluslararası ilişkiler tarihi, müzik tarihi, tiyatro tarihi... Ve sene 2021… Merak ettiğiniz ne varsa, tesadüfen olduğunu hiç düşünmüyorum…

Filmi çok hızlı geriye saralım… 1700’lü yıllara… Yani matbaanın Osmanlı İmparatorluğu’na 200 yıl geç geldiği tarihlere… Ve şimdi hemen hızlıca 2021 yılına dönelim. Bir nevi geleceğe dönüş yapalım. Sakın bugün güzel ülkemde yaşadığımız eğitim ile ilgili sorunların veya akademik başarı sıralamasında dünya genelinde yerimizin; ya da modernleşme sürecimizde yaşadığımız sancıların bununla bir alakası olmasın?

“200 yıllık açık ne yapılırsa kapanabilir?” sorusu aklımızın bir yerinde dursun, bu açığın bilim, teknoloji veya siyasi kültür açısından, modernleşme serüvenimiz açısından nelere sebep olmuş olabileceği de en az birincisi kadar önemli bir sorunsaldır.

Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu’nun 2019 raporuna göre Türkiye’de hâlâ en az %40 oranında insanımız kitap okumadığını açıkça belirtiyor. Bugün dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında Türkiye’den bir üniversite yoksa ya da sınırlarda geziniyorsa; kitap okuma alışkanlığının en fazla olduğu ülkeler başta Fransa ve İngiltere ise, şüphesiz aşılacak daha çok yolumuz var demektir.

Moralinizi bozmak istemem ama Avrupa Patent Ofisi’nin 2020 yılına ait verileri, aşılacak uzun yolların bir yansıması niteliğinde sanki… Bu veriler doğrultusunda ülkemizden 2020 yılında 594 adet patent başvurusu gerçekleştirmiş. Aynı dönemde ABD, Almanya, İngiltere veya Japonya gibi ülkelerden yapılan başvuru sayısı kaç dersiniz? 1000? 10.000?

Üzülerek belirtmek istiyorum ki bilemediniz… ABD 44.293 adet patent başvurusu ile ilk sırada yer alıyor. Yazımı burada noktalıyorum. Söyleyecek daha çok söz var elbette. Aşılacak uzun yollar var. Nereden başlamalı sizce? 

Hadi bu yazıyı okuduktan sonra birine bir kitap hediye edin. Bir tarih kitabı olsun mesela. Tarafsız ve gerçeklerin yazıldığı bir kitap olsun ama… 

Gününüz güzel geçsin, sağlıcakla kalın…

Twitter

Instagram

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
22.04.2021

“TARİH YAZMAK, TARİH YAPMAK KADAR MÜHİMDİR; YAZAN YAPANA SADIK KALMAZSA DEĞİŞMEYEN HAKİKAT İNSANLIĞI ŞAŞIRTAN BİR HAL ALIR”. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Atam Sarı Saçlı Mavi Gözlüm Ebedi Başkan <3

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ