İnsülin direnci oluşmaya başladığı zaman pankreas bu direnci aşabilmek için daha çok insülin üretir. Ancak bir süre sonra “insülin israfı” nedeniyle iflasa sürüklenir ve şekerin kontrolü daha da zorlaşır. İşte bu erken safhada bile, sinir ve damarlarda rahatsızlıklar sinsice başlayabilir. Yani siz, şekerim hafif yüksek diyerek kendinize fazla güvenmemelisiniz. Yükselme belirgin hale geldiğinde, ateş bacayı çoktan sarmış olabilir! Bu yüzden “check-up” programlarında mutlaka insülin direncine yönelik testleri de ihmal etmemelisiniz.
Şekerin hedef dokuları damar ve sinirler olunca, tüm iç organları tehdit eden bir durum vücutta genel anlamda başlamış olabiliyor. Kalp, beyin, böbrek, ana arterler, karaciğer ve göz en çok etkilenen organlar arasındadır. Bu da kalp krizi, felç, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, görme kayıpları, karaciğer yağlanması gibi hayati tehlikeleri ve önemli arazları beraberinde getirir.
Ekmeği, hamur işlerini, şekerli tatlıları seven ve fazla tüketen bir toplum olarak bu konuda hassasiyet göstermek, hatta bazen iştahımıza karşı acımasız olmamız gerekiyor. Sağlıklı olsanız bile, çay, kahve ve diğer tüm içeceklerin şekersiz olmasına lütfen dikkat ediniz. Beyaz unlu mamullerden, özellikle yağda kızarmış ve katı yağ katılmış hamur işlerinden kaçınınız. Meyveleri az porsiyon olarak tüketiniz. Yoksa biliniz ki, bu riskler altında, hatta belki de hiç hissetmeden, tatlı tatlı ölüyoruz!…
Ne kadar doğru . Benim kızım genetik Mutasyon sonucu mody tip2 diyabet tanısı aldı . Yaklaşık olarak 6.5 yıl oldu . Ve 6 ay önce yaşına kilosuna rağmen yüksek insülin direnci çıktı . 5.7 . Doktoru yaşına göre çok yüksek dedi . Vücut insülini de 24 . Ne kalmış ki sınırı geçmeye diye telaşla diyetisyen yoluna koştuk . Çok şükür hiç korktuğum gibi olmadı . Diyete inanılmaz ayak uydurdu . Öyle kaçamak yapayım gizliden şeker yiyeyim yok . Listesi neyse o . Teklif edilse dahi teşekkür ederim şeker tatlı yemiyorum diyor . Ağaç yaşken eğilir atasözünün anlamını biz yaşıyoruz . Şeker evet tabir_i caizse illet bir hastalık . Biz evimizde kontrolü sağladık. Rafine şeker paketli gıda meyve suyu tüketen yok . Ve bunun neticesinde de kimse sinir krizi geçirmiyor evde . Evet şeker sinir de yapıyor . Kızım çok sinirli oluyordu şeker yiyince . Nasıl eziyet çekmiş vücudu şeker alınca . Ama geçti umarım da hep böyle devam eder . Elinize emeğinize sağlık yazınız için . Kızıma da okutacağım …
Mehmet hocam verdin bilgiler çok kıymetli