Mehmet Şimşek: "Alım Gücünü Artırmanın Tek Yolu Enflasyonu Kalıcı Şekilde Düşürmek, Kolay Olmayacak!"

Şimşek: "Birinci konutu kredilendirme noktasında değişiklik yapmayacağız ancak ikinci ve sonraki konutları krediyle desteklemeyeceğiz."

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Kredilere ilişkin yapılacak yeni düzenlemeleri anlatan Bakan Şimşek, birinci konutu kredilendirme noktasında bir değişiklik yapmayacaklarını ancak ikinci ve sonraki konutları krediyle desteklemeyeceklerini söyledi. 

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Programa ilişkin önceliğin enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu anlatarak, “Geçmişte başardık, yine başaracağız” ifadelerini kullandı. 

Kur Korumalı Mevduat’ın geleceğine ilişkin de konuşan Bakan Şimşek, “Bir çıkış programımız var, bu kademeli olacak” diye konuştu.

Bakan Şimşek, kredilere getirilecek yeni düzenlemeyi açıklarken, "Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele olmaz” diyerek, birinci konutu kredilendirme noktasında bir değişiklik yapmayacaklarını ancak ikinci ve sonraki konutlar için artık kredi desteği vermeyeceklerini söyledi.

Şimşek, “Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz.” diye konuşurken, 'Krediyi bu alanda ciddi bir şekilde sınırlayacağız'  ifadelerini kullandı.

Küresel finansal koşulların sıkışık olduğu bir dönemden geçildiğini söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’daki hedeflere ilişkin mesajlar verdi.

OVP’de birinci önceliğin enflasyonu yeniden tek haneye indirmek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız” dedi ve şöyle devam etti: 

OVP’nin üç temel bileşeni var. Bunlardan bir tanesi ülkemizin karşı karşıya olduğu, en önemli makroekonomik sorunlardan biriyle mücadele konusu. Enflasyonu tekrar makul düzeye, tek haneye getirecek bir program. Programın ikinci bileşeni mali disiplin. Üçüncü önemli bileşen; yapısal reformlar. 

Şimşek, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının geleceğine ilişkin de konuştu. KKM’den çıkış programları olduğunu söyleyen Şimşek, “Kademeli olacak.” dedi.

Şimşek, uyguladıkları program için, 'Benim edindiğim izlenim; genel anlamda programın hedefleri gerçekçi bulunuyor. Burada enflasyonla ilgili tahmin değişiklikleri, bizim resmi daha iyi anlamamızla ortaya çıktı' derken, kurla ilgili açıklaması ilgi çekti: 

2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak. Miktarsal sıkılaştırma denilen bir konsept var. Orada ilk adımı attık. KKM’de karşılık yoktu, karşılık getirdik.

Şimşek kurla ilgili, "Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım. Biz bir program yaptık, programın değişik evreleri var. Bugün ile Haziran’a kadar farklı bir perspektif" ifadelerini kullandı.

Şimşek, kredi kartlarına düzenlemeye yönelik de açıklamalar yaptı.

1 Eylül itibariyle, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. 

Körfez ülkelerini ziyaretleri ve kaynak girişleri konusundan da Bakan Şimşek, "Programa kaynak arayışında ve Türkiye’ye yatırım arayışına girdiğimizde önce dost ülkeleri ziyaret ettik. Birleşik Arap Emirlikleri büyük bir teveccüh gösterdi ve 51 milyar dolara yakın bir program açıkladı" dedi.

Bu programın önemli bir bileşeni deprem yaralarının sarılmasına yönelik, 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gündemde. İhracatın finansmanı için de 3 milyar dolarlık tahvil ihracı yapacağız. Toplamda 11,5 milyar dolarlık tahvil ihracı, BAE’nin 51 milyar dolar içerisinde yenilenebilir enerjiye yaklaşık 27 milyar dolarlık bir yatırımı gündemde. Tabii bu depolamadan tutun, güneş, rüzgar vs. Sanayi, turizm özellikle teknoloji yatırımı öngörüyorlar.

Dünya Bankası'ndan açıklanan 35 milyar dolarlık kaynak için de Şimşek, destek bulduklarını iletti.

Merkez Bankası Başkanımız ile birlikte Dünya Bankası başkanıyla uzun bir görüşme yaptık. Kendilerine programımızdan bahsettik. Onlar da bizim programımızı desteklemek üzere, mevcut 17 milyar dolarlık planlamaya ilaveten 18 milyar dolar daha tahsis edeceklerini söylediler. Toplamda 35 milyar dolarlık Dünya Bankası paketi, Türkiye’ye sunulacak.

KKM için konuşmayı tercih etmediğini belirten Şimşek, önceliğin programı uygulayarak rezerv biriktirmek olduğunu iletti. Bir stratejileri olduğunu burada kademeli gidileceğini iletti. KKM yapan vatandaşlara da "müsterih olun" dedi.

Merkez Bankası'nın dolar müdahalesi için de Şimşek, KKM dönüşleri için döviz arz edildiğini, taleplerin karşılandığını iletti. Bunun bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini iletti. Belli bir seviyede hedefi korumak için, rezerv harcaması için "benim bildiğim kadarıyla öyle bir şey yok" dedi.

Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceklerini, ancak alım gücünü artırmanın tek yolunun enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek olduğunu ileten Şimşek, "Önümüzdeki dönemde sabırla bu programı uygulamamız lazım. Bunun için bir takım maliyetler olacak. Kolay olamayacak" dedi.

Popüler İçerikler

Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
YORUMLAR
11.09.2023

Şu tipe bak yav, bide bunun korumaları var, özel odası var, makam arabası var, bunu o lüks arabanın içinde düşünsene, kraliyet sarayında hademe paspası gibi

11.09.2023

vergilerle olmadı IBAN atın çözeriz biz evelallah reyiz demişti Bakan'a yardım edin diye

11.09.2023

Alım gücünü artırmak diye başlayan cümle bana başka bi alım gücünü çağrıştırdı.. Hacimli geliyor hazır olun diyor olamaz değil mi? Vaktiyle çokomelli bakanımız geride bıraktığımız yılda çok iyi geçirdik demişti.. Yoksa bizde mi var bi hergelelik..

11.09.2023

Geride bıraktığımız yılda çok iyi geçirdik derken bize iyi geçirdiklerinden bahsediyordu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ