Mehmet Onur Yazio: Çalışan Bağlılığını Arttırmanın 5 Yolu

Başkasına âşık olmuş kocaya yapılan bağlama büyüsü ne kadar etkiliyse, bazı şirketlerin çalışan bağlılığı için yaptığı uygulamalar da o kadar etkilidir. Günümüzde çoğu çalışan, şirketine pamuk ipliği ile bağlı. Oysa, onları çelikten halatlarla gemici düğümü atarak şirkete bağlamak mümkün.

Öncelikle çalışan bağlılığı nedir?

Çalışan bağlılığı, tüm şirket çalışanlarının; şirkete güvenmesi, inanması bununla birlikte şirket ile çalışanların hedef ve beklentilerinin birbirini karşılar düzeyde aynı yönde olmasıdır.

Çalışan bağlılığı neden önemli? 

Günümüzde şirketlerin başarısı artık doğrudan çalışanlarıyla ilgili. Çalışan mutluluğu yüksek şirketlerde bireysel ve takım başarıları daha yüksek olduğundan, performans skorları da sürekli yüksek seyreder.

Peki çalışan bağlılığını nasıl arttırabiliriz? Aşağıdaki başlıklar üzerinden bir strateji oluşturarak işe başlayabilirsiniz:

1- Çalışanı tanımak 

Şirketlerin kurum kültürleri birbirinden farklıdır. Kimi çalışanı, kurum içerisindeki eğitim ve gelişim faaliyetleri motive ederken kimi çalışanı ise şirket içi etkinlikler ve içerideki güçlü arkadaşlık bağları motive ediyor olabilir. Doğru hamleleri yapabilmek için şirketlerin çalışanlarını iyi tanıması ve ona göre bir formül geliştirmesi gerekir. 

2- Lider yetkinliklerini geliştirmek 

Yapılan araştırmalara göre işten ayrılanların büyük bir bölümü ayrılık kararını bağlı olduğu yöneticisi ile yaşadığı sorunlar nedeniyle veriyor. Alt ekiplerden en tepeye kadar, takımların çalışma düzenlerini kontrol etmek, ekip yöneticilerinin liderlik kaslarını geliştirmek verimliliği arttırmanın en kolay yöntemlerinden biridir. Liderlik vasıfları güçlü yöneticiler, ekipleri ile daha verimli çalışırken ekip bağlılığı da yüksek ölçüde artar. 

3- Şirket kültürü 

Organizasyon büyüdükçe iş yapış biçimleri de farklılaşabilir. Farklı fonksiyonların iş yapış biçimlerini koordine etmek, fonksiyonların birbirleri ile ilişkilerini nasıl sürdüreceğini düzenlemek, şirketler açısından hayati önem taşır. Kimi zaman şirketler, doğru işi yapmalarına karşın yeterince hızlı kararlar alamadıkları veya iletişim problemleri yaşadıkları için geride kalırlar. Farklı fonksiyonlardan katılımcılarla kurulacak kültür komiteleri ile şirket kültürü kısa ve uzun vadeli oluşturulabilir. 

4- Çalışan odaklı uygulamalar

Hangi sektörde olursa olsun şirketlerin en önemli sermayesi işgücüdür. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, çalışma konforunun oluşturulması, iş, sosyal hayat dengelerinin korunması mevcut iş gücünün devamlılığının sağlanmasına destek olur. Esnek yan haklar uygulamaları, sağlık zindelik programları, akademi faaliyetleri gibi çalışanın günlük hayatına katkı sağlayacak uygulamalar çalışan bağlılığını artmasında olumlu katkı sunacaktır.

5- Sürekli ve tutarlı bir iç iletişim

Organizasyonlar yaşayan organizmalardır. Bir organizasyonun başarılı olabilmesi için çalışanların birlikte çalışma, birlikte başarma ve başarıyı da birlikte kutlama aşamalarının kurgulanması gerekir. Çalışanlar, yaptıkları işte fayda yarattıklarını, bu faydanın fark edildiğini, mümkünse ödüllendirildiğini gördüklerinde yeni başarılar kazanma konusunda daha istekli davranırlar. Birlikte çalışma ve başarma kültürünün oluşturulabilmesi için şirket içerisinde sürekli bir iç iletişim yapılması, söz konusu bu süreçlerin tasarlanması, çalışan bağlılığı için organize, tutarlı ve ölçülebilir bir çalışma başlatmak anlamına gelir.

Yukarıdaki başlıklar şirket içerisinde çalışan bağlılığını arttırmak için size yol gösterebilir. Şirketinizde çalışan bağlılığının ne durumda olduğunu öğrenmek şu yazıdaki içeriğe de göz gezdirebilirsiniz. 

Twitter

Instagram

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!