Mehmet Onur Yazio: Bu İşi Alacağız, Başka Yolu Yok!

İş Görüşmesinde Hayatta Kalma Rehberi

Daha önce başınızdan 1548 tane iş görüşmesi bile geçse, yeni bir iş görüşmesine girecekken stresli ve heyecanlı olmanız gayet doğaldır. Önemli olan bu heyecanı ve stresi kontrol altına alıp, bunu lehinize çevirebilmektir. Peki bu iş görüşmelerinin üstesinden daha az stresli ve profesyonel bir şekilde gelmek için neler yapmalı ve nelere dikkat etmeli? İşte size bazı öneriler:

Ne Giysem Acaba?

İlk intiba her zaman önemlidir. Bu yüzden giyiminize özen göstermeniz hem kendinize hem de karşınızdaki kişiye olan saygınızı gösterir. Ekrana çıkan bir haber spikeri gibi giyinmek zorunda değilsiniz. Derli toplu, temiz ve özenli olmanız yeterlidir. Eğer görüşme online olarak gerçekleşecek ise evde dahi olsanız aynı özeni göstermeye dikkat ediniz. Sakın pijamayla bilgisayar karşısına geçmeyin diyeceğim ama o kadarını da yapmazsınız artık.

İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanmalı?

Görüşmeden en az bir gün önce başvuracağınız şirketi araştırmalı, mülakatta soracağınız soruları hazırlamalı ve sorulabilecek sorulara karşı hazırlıklı olmalısınız. Hatta görüşme yapacağınız kişinin ismini biliyorsanız, internetten ya da Linkedin’den onunla ilgili kısa bir araştırma yaparsanız bunun görüşme sırasında işinize bir hayli yarayacağını görebilirsiniz. Görüşme yapacağınız adresi ve saati tekrar kontrol edip, en kısa şekilde ve hangi vasıtaları kullanarak gideceğinizi de mutlaka bir gün önceden planlayın. Görüşme günü kendinizi, elinizde Google Maps ile nefes nefese adres ararken bulmak istemezsiniz herhalde.

İş Görüşmesinde En Çok Sorulan Sorular

‘’Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?’’ ile başlayıp ‘’Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?’’ ile devam eden klasik mülakat soruları bir yana, görüşme sırasında güçlü yönlerinizi, bu işe neden uygun olduğunuzu ve iş tecrübelerinizi vurgulamayı unutmayın. Hatta mülakat öncesi sorulacak muhtemel sorulara karşı; bir arkadaşınız ya da bir aile ferdinizle ile pratik yaparsanız, kendinizi görüşme sırasında daha güvende hissedersiniz. Bu tarz sorulara karşı hazırlıklı olun:

-Şirketimizi ne kadar tanıyorsunuz?

-Neden bu pozisyona uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz?

-Bir önceki işinizden neden ayrıldınız?

-Zayıf yönleriniz nelerdir?

-En büyük başarınız ve başarısızlığınız nedir?

-Maaş beklentiniz nedir?

Yukarıdakiler, her iş görüşmesinde karşılaşabileceğiniz klasik sorulardır. Bir de genellikle uluslararası şirketlerin mülakatlarında karşınıza çıkabilecek ters köşe sorular vardır. Bunlar genellikle absürt gibi gözükse de özünde: tercihlerinizi, bakış açınızı, iş yapış biçiminizi ya da kriz anlarında nasıl davranacağınızı sorgular. O yüzden bu sorulara da hazırlıklı olun:

-En sevdiğiniz mevsim hangisi? Neden?

-Bir baklava olsaydınız, neyli baklava olurdunuz? Neden?

-En sevdiğiniz masal hangisi? Neden?

-Eğer sınırsız paranız olsaydı, nasıl bir tatil yapardınız?

-Eğer bir felaket olsa ve ailenizden sadece 1 kişiyi ya da 3 tanımadığınız kişiyi kurtarma şansınız olsa, hangisini seçerdiniz? Ve neden?

-Hayatınızı filme çekselerdi sizi hangi ünlü oyuncunun canlandırmasını isterdiniz?

-Başınızdan geçen komik bir hikâyeyi bize anlatabilir misiniz?

Soğuk Su Pınarları

İş görüşmeniz bitti ve kapıdan çıktınız. Peki, işi alma ihtimalinizin çok düşük olduğunu nasıl anlarsınız? Hayat sürprizlerle dolu ama görüşmede, aşağıdakilerden en az 3 tanesi olmuş ise o işin üstüne bir bardak soğuk su içebilirsiniz.

· Görüşme tahmin edilenden daha kısa sürdüyse.

· Mülakatı yapan kişi, o şirkette çalışmanın ne güzel bir şey olduğuna dair bir güzelleme konuşması yapmadıysa.

· Görüşmeyi yapan ile elektriğinizin tutmadığını hissetiyseniz.

· Görüşme, soru cevaptan öteye gitmediyse.

· Maaş beklentileri konusu hiç açılmadıysa.

· Hiss-i kable’l vuku.

Biz yola işi almak için çıktık ama eğer işi alamadıysanız üzülmeyin. Sonuçta ‘’mühim olan yarışmaktı’’ deyip arkanıza bakmadan hayatınıza devam etmeniz en doğrusudur. Herkesin her işi alması mümkün değildir. İşi alamamanız, sizin başarısız ya da yeteneksiz olduğunuz anlamına gelmez, bunu hiçbir zaman unutmayın. Çalışma hayatınızda başarılar dilerim.

Bu yazıyı okuyan İK profesyonellerine not:

Adaylara mutlaka, olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapın. İnsanların günlerce bazen de aylarca umutla sizden gelecek haberi beklediğini, geri dönüş yapmamanın şirketinizin itibarını olumsuz etkileyeceğini ve onların

şirketinizin potansiyel bir tüketicisi, hatta gelecekte başka bir pozisyon için doğru aday olabileceğini unutmayın.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı