Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun kendileri için kanayan bir yara ve geleceğe dönük potansiyel bir tehlike olduğunu söyledi. Talat, 'Kıbrıslı Türklere Türkiye’ye bağlanalım mı diye sorarsanız yüzde 80 hayır çıkar. Türkiye olmadan çözüm olsun mu diye sorarsanız yine yüzde 80 hayır çıkar.' dedi.
İstanbul Aydın Üniversite tarafından düzenlenen ‘Kıbrıs’ta Aşırılıklara Rağmen Barış Kararlılığı’ başlıklı konferansa Kıbrıs ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldı. Talat, Kıbrıs’ta yaşanan barış süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kıbrıs’ta savaş olmadığını ancak barışında olmadığını belirten Talat, “Çatışmazlık var. Ateşkes var ama iki tarafta imzalamadı. Kıbrıs’ta kalıcı bir barışın, Kıbrıslı Türkler, Türkiye, Rumlar ve Yunanistan için önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin barış sürecinde rolü çok önemli. Türkiye bu anlaşma doğru ve uygun bir anlaşmadır derse bu kabul görür. Türkiye burada rol almalıdır. Kıbrıs Türk’ü bu işi kendisi koparamaz.” şeklinde konuştu.
Kıbrıs sorununun hakkaniyet içinde çözülmesi gerektiğini ancak o zaman kalıcı barışı sağlanabileceğini aktaran Talat, “Rumların ekonomisi çöktü. Rumlar ekonomik olarak tekrar ayağa kalkmak için çözüme ihtiyaç duyuyor. Geçenlerde Rumlar beni konferansa davet ettiler. Çözüme ihtiyaç duyuyorlar. Kıbrıs’ta ve İsrail’de bulunan doğalgaz için çözüme ihtiyaç duyuluyor. Bunların değerlendirilmesi gerekiyor. Kıbrıslı Türkler ve Türkiye bunu değerlendirmelidir. Bu şartlarda bundan yararlanmak en doğrusu.” diye konuştu.
‘KIBRISLI TÜRKLERE TÜRKİYE’YE BAĞLANALIM MI DİYE SORARSANIZ YÜZDE 80 HAYIR ÇIKAR’
Talat, Kıbrıs’ın ilerde Türkiye’ye bağlanıp bağlanmak istemeyeceği yönündeki bir soruya ise şöyle cevap verdi: “Kıbrıslı Türklere Türkiye’ye bağlanalım mı diye sorarsanız yüzde 80 hayır çıkar. Türkiye olmadan çözüm olsun mu diye sorarsanız yine yüzde 80 hayır çıkar. Ekonomik, yaşam tarzı farklı birçok nedenlerden dolayı Kıbrıs Türkiye’ye bağlanmaz hayır çıkar.” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs’ta her şeyin Türkiye üzerinden olduğunu vurgulayan Talat, Türkiye’de Twitter kapatıldığında kendilerinin de büyük bir heyecan olduğunu, bizde de mi kapanıyor diye düşündüklerini daha sonra ise Telekomünikasyona başvuruda bulunarak, Türkiye’den bize transit geçmesi sağlandıklarını ve böylece kendilerinin etkilenmediklerini belirtti.
Cihan