Mehmet Ali Erbil'i Sürekli Yoğun Bakıma Sürükleyen Hastalık: Kaçış Sendromu

Mehmet Ali Erbil'in tedavisini gördüğü hastalık olan kaçış sendromuyla ilgili merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.

Kaynak: 1, 2, 3, 4

Hatırlarsanız Mehmeh Ali Erbil geçirdiği kaza sonucu bir gecede iki ameliyat geçirmiş bu sırada kaçış sendromunun tetiklemesiyle hastanede uzun süre kalmıştı.

Daha sonra hastaneden çıkmış ve 2. Sayfa seyircilerine duygulu anlar yaşatmıştı.

Birkaç gün önce hassas bir tedavi için yeniden yoğun bakıma kaldırılan ünlü şovmen maalesef kaçış sendromu olarak bilinen bir hastalıkla mücadele ediyor.

Çok sevilen Mehmet Ali Erbil'in hastalığı hayranları tarafından da merak ediliyor.

Nedir bu kaçış sendromu?

SCLS olarak da bilinen bu hastalık sıvı ve proteinlerin küçük kan damarlarından çevre dokulara sızdığı bir durum. Bu sızıntının tetikleyici unsurları olsa da kesin nedeni bilinmiyor ve nadiren görülüyor.

Nasıl belirtiler gösteriyor?

Kaçış sendromu hastalığının anlaşılması için belirgin semptomlar bulunmasa da belirti verdiğinde uygulanan acil tedavi yöntemleri ölümcül sonuçlar doğmasını engelleyebiliyor.

İlk belirtiler arasında yorgunluk, bulantı, karın ağrısı, aşırı susama ve vücut ağırlığında ani artış sayılabilir.

Bu belirtiler çoğu hastalık için genel semptomlar olarak görüldüğünden başta grip, soğuk algınlığı gibi görülebilir ancak yılda bir, iki veya daha fazla yaşanan ataklar hastalığın kötü habercileri olabilir.

Kılcal damardan dışarı sızan sıvının akciğer, kalp, karın gibi organlarda ve kaslarda birikmesiyle ataklar oluşuyor.

Bu ataklar sırasında tansiyon düşüklüğü, vücutta şişlik ve ödem, ateş gibi farklı sonuçlar da ortaya çıkabiliyor.

Nasıl teşhis edilir?

Fiziki muayene, laboratuvar testleri ve semptomların tekrarına dayanarak teşhis edilebiliyor. Tanı,kandaki anormal derecede düşük protein seviyeleri (hipoproteinemi) gibi benzer semptomlara sahip diğer hastalıkların dışlanmasıyla desteklenerek konuluyor.

Peki nasıl tedavi edilir?

Şu anda kaçış sendromunun (SCLS) belirli bir tedavisi yok. SCLS tedavisi atak sırasında destekleyici ve semptomları stabilize etmeyi ve ciddi komplikasyonları önlemeyi amaçlıyor, atakların önlenmesiyle uzun yıllar sağlıklı yaşayabilme şansı olanak buluyor.

Ataklar geliştiğinde müdahale edilmezse organlarda zarara ya da ölüme yol açabilen bu hastalık genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor ve bulaşıcı olmadığı biliniyor.

Kaçış sendromu tanısı konan kişilerin yaşamlarında çok dikkat etmesi, kaza gibi stresli durumlar yaşamamaya, tansiyon kontrolü yapmaya, alerjik durumlara maruz kalmamaya özen göstermesi gerekiyor.

Yoğun bakımda, kaçış sendromu tedavisi gören Mehmet Ali Erbil'in bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyor, onu yine şakalarıyla gülerken görmek istiyoruz.

'Devamı, parmaktan sonra...'

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR

Cocuklugumuzun nesesi, evimizin fertlerinden biri gibiydi. Acil sifalar "Memed Ali Beeyy"!!

16.01.2020

okadar üzülüyorm ki bi türlü düzene giremedi durumu. ölme ya nolur ölme iyileş hemen. seni cok seviyoruz memed ali beyyyy 😔😔😔😔

16.01.2020

ölürse cok üzülürüm. çocukluğumdan bir parça gitmiş olur. :(( umarım bir an önce sağlığına kavuşursun memed ali bey :((

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ