Mehmet Ali Deniz Yazio: Genetiğe Göre Kahve Tüketimi

Kahvesiz bir hayat düşünebilir misiniz? Ben düşünemem. Baştan söyleyeyim çok severim. Kahve benim kırmızı çizgimdir.

Çoğu insan kırmızı çizgide bile değil çoktan çizgiyi aşmış durumda. Hatta bir günde sayısız fincan kahve içen insan bile gördüm.

Bildiğim bir şey varsa o da şu. Daha tüketmeyen bir topluluk görmedim, öyle bir coğrafyaya da gitmedim.

Kültürümüzün değişmez bir parçası olan kahveye zararlı falan demeyeceğim korkmayın.

Ha bir tek şu işlenmiş saçma sapan çözünebilir kahvelere bulaşmayın onun kahve ile alakası yok. Onlar çok zararlıdır ve kanserojen etkisi ile sürekli gündeme gelmektedir.

Ama bizim normal kahve var ya şu demleyip içtiğimiz. İşte onlar çok faydalıdır. Şimdi faydalarını tek tek yazmayacağım merak eden araştırsın. Bu kahvenin bize sağladığı faydaya hepimizin ihtiyacı var.

Peki ya ne kadar tüketmeliyim?

Arkadaşlar bu konuyla ilgili internette açılmış sayısız başlık var. Hayır insanlar da ilginç şekilde hep bi miktar önerisi yapmış. Neye göre yaptıkları hakkında benim bir bilgim yok, bana sorarsanız onların da yok.

Şimdi sizi büyük bir sorundan hayatınız boyunca nasıl kurtulabilirsiniz onu anlatacağım.

Bir günde ne kadar kahve tüketilmelidir?

Bu sorunun doğru cevabı tamamen genetikte saklıdır. Kahve yoğun kafein içerir ve kafein ‘CYP1A2’ geni adında bir gen ailesi tarafından metabolize edilir. Bu sebeple orada burada tüketim miktarı ile ilgili atıp tutulan şeylere inanmamalısınız. Her insan kendisine iyi gelen dozu paylaşmaktadır. Ancak her insanın genetiği de farklıdır. Unutmayın.

Eğer sizin geniniz Kafeini yavaş metabolize ediyorsa günde 200 mg kahve sizin sisteminiz yeterli olacaktır. Eğer dozu aşarsanız çarpıntı, uykusuzluk gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Tabi yaş gençse arada bir bu dozu aşmak sorun olmayacaktır.

Eğer sizin gen varyasyonunuz orta hızdaysa 300 mg sizin için gayet iyi bir rakamdır. Yani ortalama 3 fincan kahve demektir bu.

Ancak bir de hızlı gen varyasyonları var ki onlar acayip. Bunlar günde 400 hatta 500 mg kafein alsalar da bana mısın demiyorlar. 5 fincan kahve anlamına gelen bu varyasyon inanılmaz. İşte bu genotipe sahip insanlar gerçekten avantajlılar.

Ha eğer siz bir günde 5 fincan dan daha fazla kahve içiyorsanız kesin bir şey var. O da fazla içtiğiniz.

Kafein genleri kolaylıkla analiz edilebiliyor. Bu analiz hayatınız boyunca seçiminizi sizin yerinize belirliyor. Ben mi neye göre içiyorum?

Genime göre…

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Popüler İçerikler

Araştırmaya Göre, Erkeklerin Evlendikten Sonra IQ Seviyeleri Büyük Oranda Düşüyor
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı