Sporcuların birer insan olduklarını unutmamak gerekir. Sezon hazırlık sürecinde oluşturulan antrenman programları takımın tamamına uygulatılır. Ancak bilinmelidir ki her sporcu farklı genetik alt yapıya sahiptir. Bu sebeple antrenman yükleme periyotları sporcunun genetik özelliklerine göre bireye özgü hazırlanmalıdır.
Bireye özgü hazırlanmayan antrenmanlar sporcunun hazır ve yatkın olmayan dokularının aşırı zorlanarak yıpranmasına neden olur. Örneğin bazı sporcular kassal olarak daha kısa süren antrenmanlar yapmaya uygundur. Bazı sporcularsa uzun süren antrenman uygulamalarına daha uygundur. Dolayısı ile her sporcunun ihtiyacı farklıdır. Aynı antrenmanı iki farklı genetik yapıya sahip sporcuya uygulattığınızda biri için faydalı bir uygulama yaparken diğer sporcuya zarar vermiş olursunuz.
Bir de takımın 20-30 sporcudan oluştuğunu düşünün. Bu farklı genetik yapıya sahip onlarca sporcu demek. Onlarca sporcu aynı antrenmanı uyguladığında genlerine uygun olmayan antrenmanı yapan sporcular zorlanmaya başlar. Bu zorlanmalar kaslarda, bağ dokuları ve tendonlarda olabilmektedir. Aşırı zorlanan sporcular hazırlık sürecinde sakatlanmasalar bile sakatlığa yatkın bir şekilde müsabakaya çıkarlar. Bu müsabaka sırasında zorlanan dokular ise ortaya sakatlıkların çıkmasına neden olur.
Başta Beşiktaş kulübü olmak üzere bütün kulüplerimizin genetik analiz sonucunda bireye özgü antrenman programları ile sporcularını hazırlamaya başlaması gerekmektedir. Bu yöntem ile sakatlık oranları oldukça düşürülebilmektedir. Aynı zamanda başarı oranını da arttırmaktadır.
Web
Instagram
Facebook
Twitter
Linkedln