Mehmet Ali Deniz Yazio: Azlığın Kısır Döngüsü

Böyle olacağını bilseydim bu işe hiç bulaşmazdım. Oysa ki başta her şey çok kolaydı. Söz konusu sağlık olduğunda iyi ve kötü şeyler vardı. İyilere artı kötülere eksi koyardık topla çıkar hoop sonuç artıysa sağlıklısın eksiyse değilsin. Olay bu kadar basit. Sanıyorduk avcumuzu yaladık.

Sağlıklı olmak için artıları toplayıp toplayıp kocaman bir eksi elde edeceğimizi ben nerden bilebilirdim.

Halbuki bize öğretilenler ne güzeldi. Puanları topla bölüm sonu canavarını geç miss gibi çözüm. Diyemedik ki pokemon mu lan bu 😊 Söz konusu olan insan insan, böyle formül mü olur?

Olmazmış işte bilemedik de bu işlere bulaştık, hakikati araya araya kendimizi buralarda bulduk. Ama sonunda eski düz mantık formülleri de kırdık. Şimdi size bir sürü artının nasıl kocaman bir eksi yapacağını anlatacağım. Sağlığın birinci kuralı ‘Aşırılığın Kısır Döngüsü’ demiştik. Şimdi de sırada ikinci kural var.

Kural 2: Azlığın Kısır Döngüsü

Bu kural birinci kural ile birlikte çalışarak sağlık kuyumuzu kazıyor. Temelde mesele şu: Sağlıklı olmak için iyi olan bir şeyi çok sık yaptığınızda ihtiyacınız olan diğer şeyleri çok az yapmış oluyorsunuz. İşte bu da ikinci kuralın ihlalidir.

Örneğin spor yapacaksınız ve bunun sağlıklı bir şey olduğunu biliyorsunuz. Spor yaparak fazlaca artı biriktireyim deyip aşırıya kaçtığınızda çok az dinlenmiş oluyorsunuz. Mesela vücuda çok iyi gelen bir yemeği çok sık yediğinizde diğer ihtiyacınız olan yiyecekleri çok az yemiş oluyorsunuz. Bir vitamini çok alacağım derken diğerini çok az almış oluyorsunuz.

Özetle çok sevdiğiniz bir kelebeği sevecekseniz onu sadece temaşa ederek sevmelisiniz. Onu avuçlarınızın içine alıp sıkarsanız havasızlıktan öldürürsünüz. Kendinizi de öyle.

Hayatınızda aşırı olan her ihtiyaç diğer ihtiyaçların, her ilgi diğer ilgilerin, her sevgi diğer sevgilerin celladıdır.

Etrafınıza iyi bakın! Hayatınızda bir şeylerden şikâyet eden veya sağlığını kaybetmiş kim varsa yüksek ihtimalle bu iki kuraldan da sınıfta kalmıştır. Kim bilir belki de o sizsiniz.

Bu iki kuralda da sınıfta kalmayıp sorunlar yaşayan insanlar

yok mu? Var.

Neden sorun yaşıyorlar? Cevabı üçüncü ve son kuralda.

Kural 3: ‘Yenilik Etkisi’

Devamı gelecek yazıda…

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanı'nın Kızı Gassal Dizisini Savundu, Tepkiler Gecikmedi
En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti