Meğer Ne Çok Anlam Sığdırmışlar Bir Logoya! İşte Ünlü Araba Markalarının Logoları ve Anlamları

Diğer sektörlerdeki markalarda olduğu gibi otomobil üreticileri de kendilerini sembolize eden bir logo kullanıyor. Genellikle uzun bir geçmişe sahip olan bu logolar, zaman içerisinde bazı değişikliklere uğrasa da markayla bütünleşmiş bir görüntü haline geliyor. İşte ünlü araba markalarının logoları ve anlamları...

Bir araya gelen güçler: Audi

Şirketin kurucusu August Horch, soyadını verdiği firmadan ayrılmak zorunda kalmıştı. Ancak Horch'un ismini yaşatmak isteyen mirasçıları Latince'de Horch ile anlamına gelen Audi ismini kullanmaya başladı. Nitekim Audi'nin logosunda bulunan dört halkadan ikisi Audi ve Horch'u temsil ederken diğer ikisi de şirketle sonradan birleşen DKW ve Wanderer firmalarını simgeliyor. Logonun gümüş rengi ise Almanya'nın ulusal yarış renginden kaynaklanıyor.

Uçak motorundan otomobile: Bentley

Bentley, günümüzün en bilinen otomobil üreticilerinden biri. Ancak firma otomobil üretimine geçmeden önce uçak motorları üretiyordu. Nitekim firma ilk zamanlardaki bilinirliğini de bu sektördeki faaliyetlerine borçluydu. Dolayısıyla Bentley logosunda bulunan kanatlar, uçak motoru ürettikleri zamanlara yapılmış bir gönderme.

Bavyera eyaletinin otomobili: BMW

Açılımı Bavarian Motor Works olan BMW, tıpkı Bentley gibi faaliyetlerine uçak motoru üreterek başlamıştı. Kimilerine göre BMW logosunda bulunan mavi bölümler de gökyüzünü simgeler. Ancak daha güçlü olan başka bir görüşe göre ise BMW ambleminde bulunan mavi beyaz tasarım, Bavyera eyaletinin renkleridir.

Boğa güreşçisi: Lamborghini

Lamborghini ismini, firmanın kurucusu olan Ferrucio Lamborghini'nin soyadından alıyor. Ancak Ferrucio Lamborghini'nin markaya verdiği tek şey soyadı değil. Kurucusu aynı zamanda kendi burcundan gelen boğa simgesini de markanın logosu haline getirmiş. Bugün tüm Lamborghini araçlarında İspanyolların güreşçi boğalarından ilham alınarak çizilmiş bir boğa görseli bulunuyor.

Bir markanın imzası: Ford

Ford'un son derece meşhur ve sade logosu pek çok insanın hemen tanıdığı ürün logolarından biri. Bu logo aslında firmanın kurucusu olan Henry Ford'un imzasından geliyor. 1909 yılından beri kullanılan logo, küçük dokunuşlar dışında değişmedi.

Başarının ve gücün yıldızı: Mercedes

Mercedes Benz markasının kurucusu Karl Benz, evinin çatısına bir yıldız amblemi yerleştirmiş ve daha sonra mektubunda eşine bu yıldızın kendisine güç ve başarı getireceğinden söz etmiştir. Nitekim bugün dünyanın en bilinen otomobilleri arasında bulunan Mercedes, Karl Benz'in başarı ve gücü sembolize eden yıldızını logo olarak kullanıyor.

Geyik boynuzu ve siyah at: Porsche

Porsche'un logosu Stuttgart'ın imgesi olan bir siyah atı, Württemberg köyünün geleneksel kırmızı siyah renkleri ve geyik boynuzu çizgileriyle süslüyor.

Halkın otomobili: Volkswagen

Volkswagen’in amblemini tasarlayan kişi, Porsche mühendisi Franz Xaver. “V” harfi Almancada “volks” kelimesini simgeliyor. Anlamı ise “halk”. “W” yani “wagen” de “araba” demek. Yani “halk arabası” ya da “halkın arabası” anlamına geliyor. Şirket, 1930’lu yıllarda Alman halkı için özel ve kolay satın alınabilecek bir araç üretilmesi amacıyla kurulmuş. Yıllardır kullandığı logo ise bu yıl güncellendi ve iç içe geçmiş “V” ve “W” biraz daha inceldi.

Güç ve zarafet: Ferrari

İtalyan Kontes Baracca, vefat eden savaş pilotu oğlunun simgesi olan atın Ferrari için logo olup olamayacağını Enzo Ferrari’ye sorar ve bu at, Ferrari’nin ambleminde yer alır. Logodaki renkler ise Enzo Ferrari’nin yaşadığı Modena şehrinin tarihsel renklerinden geliyor.

Sevgi ve güven: Toyota

Amblemde yer alan 3 adet elips, birleştiğinde “T” harfini oluşturuyor. Ayrıca içte yer alıp birbirini tamamlayan elipsler Toyota’nın ve Toyota sahiplerinin kalbini temsil ediyor. İç içe geçmiş yapı ayrıca karşılıklı güveni anlatıyor.

Aslan ve güç: Peugeot

Bilindiği gibi aslan figürü gücü temsil eder. Peugeot, kurulduğu yıllarda bıçak, testere ve çelik malzemeler de ürettiğinden gücün yanında hızı ve esnekliği de simgeleyen aslan figürü uygun görülmüş.

Şimşek gibi: Opel

Opel’in amblemi, ünlü kamyon markası Opel Blitz'den esinlenilerek tasarlanmış. Blitz, Almancada yıldırım anlamına geliyor. Amblemdeki şimşek şeklinin sebebi bu.

İki şehrin sembolü: Alfa Romeo

Alfa ismi aslında Anonima Lombardo Fabbrica Automobili’nin kısaltması. Romeo ismi ise şirketi 1915 yılında satın alan Nicola Romeo’dan geliyor. Firma 1910 yılında Milano’da kurulduğunda yönetim logo olarak, şehrin iki sembolünü kullanma kararı aldı. İlki, şehrin logosunda yer alan kızıl bir haç. İkincisi, Visconti Ailesi’nin flamasından alınan bir yılandı. Bu ilginç logo, ilk Haçlı Seferi’nde Araplar’a karşı kazanılan zaferi simgeliyor.

Hızlı kanatlar: Aston Martin

Aston Martin ismi şirketin kurucularından olan Lionel Martin’in soyadından ve başarıyı bulduğu yer olan Aston Hill Climb’den geliyor. Amblemde yer alan kanatlar hızı simgelemesi için logoya 1927 yılında eklenmiş ve Bentley’nin kanatlı kaput üstü logosundan ilham alındığı düşünülüyor.

Üç elmas: Mitsubishi

Mitsubishi ismi ilginç bir şekilde şirketin logosunu da bizlere aktarıyor aslında. ‘Mitsu’, Japonca’da “üç” ‘Bishi’ ise, su kestanesi anlamına geliyor. Bu kelime aynı zamanda Japonca’da “eşkenar dörtgen” veya “elmas” olarak da ifade ediliyor. Eski Mitsubishi şirketinin kurucusu Yataro Iwasaki, üç elmas şeklindeki sembolü şirketin amblemi olarak seçmişti. Sembol, Yataro’nun ilk işvereni Tosa Klanı’nın üç yapraklı sembolüne benziyordu. Aynı zamanda Iwasaki ailesinin üç üstüste binmiş eşkenar dörtgenden oluşan armasını da çağrıştırıyordu.

Kış Geldi, Ayak Bakımları Aksadı! Karbonat Derdinize Deva Olmaya Geliyor
Pidecileri Kıskandırmaya Hazır mısınız? İşte Evde Lezzetli mi Lezzetli Pide Yapmanın Püf Noktaları

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR

I wish I could have a car...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ