Meclis'te Reddedilen Güvenlik Soruşturması Teklifi Yeniden Oylanacak; Muhalefet Tepkili...

TBMM’de muhalefet oylarıyla reddedilen 'güvenlik soruşturması' teklifi, AKP’nin itirazıyla yeniden gündeme alındı. Muhalefet, 'İç tüzük ihlali' yaşandığı şikayetiyle AYM’ye gidecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda muhalefet oylarıyla reddedilen 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanuna Teklifi', Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) itirazıyla önümüzdeki salı günü yeniden gündeme alınacak.

Teklif muhalefet oylarıyla gece yarısı reddedilince, mecliste iktidarla muhalefet arasındaki tartışma gün boyu sürdü. İktidar teklifin yeniden oylanması için TBMM Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağrılması için TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u göreve çağırdı.

Muhalefet sözcülerinin, teklifin reddedildiğini ve bir yıl süreyle aynı konuda teklif verilemeyeceğini ısrar etmesine karşın TBMM Başkanlık Divanı’nın iktidarın talebi üzerine toplantıya çağrılması mecliste protestoları da beraberinde getirdi. CHP, İyi Parti ve HDP’nin grup başkanvekilleri açıklamalar yaparak, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u protesto etti.

Özel'den Şentop'a ağır eleştiri 🎥

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başkanlık Divanı’nı toplantıya çağıran Şentop’u eleştirirken, 'Meclis Başkanı da, Cumhur İttifakının arzuhalcisi haline dönmüş durumda' ifadelerini kullandı. Şentop da, 'seviyeyi düşürmek istemeyeceğini' duyurdu ve 'Pişman ederim' çıkışında bulundu. Özel, 'Başkanlık divanındaki çoğunluk kullanılarak darbe yapılmaktadır. 10 gün içinde eylemli iç tüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz' ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da, yeniden oylama talebinin millet iradesinin yok sayılması anlamına geldiğini söyledi.

AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi

Sonrasında 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi'nin oylamasının yenilenmesine ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi oya sunuldu.

AKP ve MHP'lilerin gece katılmadıkları oylamaya bu kez tam kadro katılmaları dikkat çekti. 

Yapılan oylamada, teklifin oylamasının yeniden yapılması kabul edildi. Sonrasında da teklifin maddelerine geçilmesi oylanarak, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Teklifin görüşmelerine gelecek hafta devam edilecek.

AYM, 'temel hak ve özgürlüklerin ihlali' gerekçesiyle iptal etmişti

Türkiye’de sadece devletin güvenliği ve üst kadro kamu görevliler için öngörülen güvenlik soruşturması, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tüm kamu personeline uygulanacak şekilde genişletildi. Anayasa Mahkemesi ise Temmuz 2019'da düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, 'özel yaşam hakkı ile temel hak ve özgürlükler ihlal ediliyor' gerekçesiyle iptal etmiş olsa da, AKP hükümetinin kamuda çalışacaklar için öngördüğü güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin yasa teklifi şimdi yeniden meclis gündeminde.

DW Türkçe'nin aktardığına göre AKP’de yapılan bir yıllık değerlendirmeler sonrasında düzenlemede rötuşlar yapıldı. AKP’li yetkililer meclisteki tartışmalar ışığında teklifte güvenlik soruşturmasına eşin anne ve babasının dahil edilmemesi için değişiklik yapılabileceğini söylüyor.

Kılıçdaroğlu: 'Bir Zorbanın Talebi TBMM'nin İradesine Gölge Düşürdü'
Kadıköy’de 'Boğaziçi' Eylemi: Çok Sayıda Gözaltı Var
8 Yaşındaki Çocuk Kafasından Isırıldı, Belediyenin 'Minik Dostumuz' Tweeti Tepkilere Neden Oldu

Popüler İçerikler

Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
YORUMLAR
01.04.2021

Haram zıkkım olsun bizden yediğiniz haklarin hepsi. Sizden ve yedi ceddinizden çıksın. Tanimadiginiz hukuka muhtaç olun ama asla size acıyan olmasin

Ya bak! Hala hukuk devleti olduğumuzu sananlar var! Arkadaşım Nazi Almanyası diktatörlüğü yanında şerbet bizimki yaa. Belki maocum ile yarışırız ama o kadar da değiliz çok şükür (!) (Anlamayan gerzeklere açıklama, ağır kinaye içermektedir.)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ