Meclis, çalışan anne adaylarının merakla beklediği, doğum yapanlara yeni haklar getiren düzenleme için bu hafta mesai yapacak. Meclis'in bütçe maratonu da bu hafta başlıyor.
Meclis, çalışan anne adaylarının merakla beklediği, doğum yapanlara yeni haklar getiren düzenleme için bu hafta mesai yapacak. Meclis'in bütçe maratonu da bu hafta başlıyor.
TBMM Genel Kurulu'nun haftalardır süren yoğun gündemi devam edecek. Genel Kurul haftaya, denetim yapmadan, gündeminde bulunan AB ile ilgili uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarıları ile başlayacak.
Genel Kurul'da daha sonra Hükümet Programı ve 2016 yılı Eylem Planı'nda yer alan bazı vaatlerin bulunduğu Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısı görüşülecek. Genel Kurul, 33 maddelik tasarıyı 'temel kanun' olarak iki bölüm halinde ele alacak.
Önemli düzenlemeler içeren tasarı, kadın memur ve işçilere, doğumyapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda kesinti yapılmaksızın çalışma imkanı tanıyor.
Çoğul doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilecek. Bebeğin engelli doğması halinde ise her halükarda 12 ay süreyle çalışan kadın memura yarı zamanlı çalışma imkanı getiriliyor.
Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek.
Evlat edinmelerde de aynı haklar geçerli olacak.
Anne veya babaya, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilme olanağı getirilecek.
Memurlara, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.
Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek.
Tasarıyla; genç girişimcilerin, belirli bir süre için vergi mükellefiyeti yoluyla desteklenmeleri de sağlanıyor. Öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmayacak.
Anne veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayanlardan lise ve dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla, primleri devlet tarafından ödenerek mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren 2 yıl, gelir tespiti yapılmaksızın sağlık hizmeti alabilecek.
Tasarıyla; uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların ek göstergeleri yükseltilirken, uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı getiriliyor. Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltiliyor. Tarım ve hayvancılık sektörü girdilerinden gübre ve yem teslimleri tam istisna kapsamına alınarak KDV sıfırlanıyor.
'Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar' kapsamındaki Bağ-Kur'lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak.
Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğünün işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirime ilişkin değişikliğin, düzenlemenin uygulamaya konulduğu tarihinden önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanması öngörülüyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı bütçesini, 20 Ocak Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacak.
AA