Meclis Bu Hafta İç Güvenlik Paketi'ni Görüşecek

TBMM'nin bu haftaki en önemli gündemi 'İç Güvenlik Paketi' olacak. 'Temel kanun' olarak bölümler halinde görüşülecek olan 132 maddelik tasarı önemli düzenlemeler içeriyor.

TBMM Genel Kurulu, haftaya Aden Körfezi Tezkeresi ile başlayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının korsanlık, deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemleriyle mücadele amacıyla yürütülen uluslararası çabalara destek vermek üzere, gereği, kapsamı, zamanı ve süresi Hükümetçe belirlenecek şekilde Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması için verilen izin süresinin 10 Şubat 2015 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi, 3 Şubat Salı günü Genel Kurul'da ele alınacak. Aden Körfezi Tezkeresi, daha önce 5 kez uzatılmıştı.

Tezkere görüşmelerinin ardından yarım kalan Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı'na devam edilecek. 30 maddelik Tasarı'nın görüşmeleri 23. maddeden devam edecek.

Meclis'in bu haftaki en önemli gündemi ise 'İç Güvenlik Paketi' olacak. 'Temel kanun' olarak bölümler halinde görüşülecek olan 132 maddelik tasarı önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarıyla; kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, 'havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan', bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tasarı; bonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alıyor. Polis alımında yaş sınırı mevcut düzenlemedeki gibi 28 olacak. İçişleri Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı'nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurmay başkanı, karargahta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak. Belediye sınırları içinde, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.

Son 5 yıl içinde meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde, zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli, resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek.

Vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halleri yoksa, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek. Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları, bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, bazı yasalarda değişiklik yapan torba yasa teklifinin görüşmelerine 3 Şubat Salı günü devam edecek.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın görüşmelerini 3 Şubat Salı günü sürdürecek.

Dışişleri Komisyonu, gündemindeki uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını 4 Şubat Çarşamba günü ele alacak.

Kamu Denetçiliği Kurumu yetkilileri, 4 Şubat Çarşamba günü 2014 yılı faaliyet raporuyla ilgili olarak Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu'na sunum yapacak.

KİT Komisyonu denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 4 Şubat Çarşamba günü TRT'nin 2012 yılı, 5 Şubat Perşembe günü ise TÜRKSAT'ın 2011 ve 2012 yılı hesaplarını inceleyecek.

Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, 5 Şubat Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Kadın Merkezi Vakfi (KAMER), Kadının İnsan Hakları, Yeni Çözümler Derneği, Kadın Cinsiyetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği (KASAD-D) ile Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği temsilcilerini dinleyecek.

Melda Çetiner, AA

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı