Meclis Başkanı Adaylarının Destek Turu Sürüyor

Meclis Başkanlığı seçimlerine saatler kala görüşme trafiği sürüyor. HDP ve MHP'nin adayları Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP'nin TBMM Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmeden sonra İhsanoğlu, 'Başbakan Ahmet Davutoğlu ile samimi ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini' söyledi.

İhsanoğlu, 7 Haziran genel seçiminin; siyasi irade bakımından halkın, milletin, siyasi iradesinin şekillendiği bir tablo ortaya koyduğunu belirtti; 'Bu tablo, uzlaşma mesajını en başta taşıyan bir tablodur. Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer, TBMM'dir' dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'çatı aday' olan İhsanoğlu, hep uzlaşma temeli üzerinde kampanya inşa ettiğini, halkın değişik kesimlerini kapsayacak bir anlayış içerisinde davrandığını söyleyerek, 'Bu sefer de bu gayretle, bu inançla, bu anlayış içerisinde Meclis Başkanlığı'na aday gösterildim, adayım, arkadaşlarımızın teşvikiyle aday olmak istedim' diye konuştu.

'Meclis daha farklı şekilde çalışacak'

İhsanoğlu, TBMM'nin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, 'Birincisi toplumdaki itibarı tahkim edilmeli, yani güçlendirilmeli. Çünkü bu devleti kuran bu meclistir. Bu cumhuriyeti kuran meclistir ve bu meclisin dünya parlamentolarından farklı yeri vardır. Bugün artık biz demokrasimizin yeni bir safhasını açarken TBMM'yi yeniden toplumdaki, devletteki yerini tayin etmemiz lazım. O bakımdan toplumdaki yerinin tahkim edilmesi, güçlendirilmesi ve itibarının güçlendirilmesi lazım' dedi.

Meclis'in yürütmeye tabi bir kurum değil, yürütmenin Meclis'in denetimi altında olması gerektiğini belirten İhsanoğlu, ayrıca Meclis'in kendi çalışmalarının gözden geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

İhsanoğlu ayrıca, 'Meclis yeni yapısıyla, milli iradenin bu şekilde tecelli etmesiyle, daha farklı şekilde çalışacak. Biz bunun iddiasındayız. Bunun arzusundayız. Takdir tabii milletvekillerimizin, 550 milletvekilinindir. Bütün meclis mensuplarının, salı, çarşamba günü vicdana uygun şekilde karar vereceğinden eminim' ifadelerini kullandı.

İkinci görüşme Fırat ile

Davutoğlu daha sonra HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile görüştü. Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Fırat, 'Faydalı bir görüşme olduğu kanısındayım. Özellikle TBMM'nin yani yasama Meclisi'nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi ve TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan, özellikle yasama-yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde verilmesi gerektiği konusunda fikirlerimi söyledim ve desteklerini istedim' dedi.

İkinci görüşme Fırat ile

Davutoğlu daha sonra HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası gazetecilere konuşan Fırat, seçim sürecinde desteklerini istemek için AK Parti'yi ziyaret ettiğini belirterek, oldukça uzun ve faydalı bir görüşme yaptıklarını düşündüğünü söyledi.

Fırat, görüşmede TBMM'nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi ve bir yasa fabrikası gibi çalışmaması, yasama-yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanması ve koordinasyon içerisinde yürümesi gerektiği konularında fikirlerini ilettiğini ve destek istediğini belirtti.

Fırat birinci ve ikinci turun sonunda başkanın belirlenmesinin mümkün olmadığını ama üçüncü turda seçilmesini umut ettiğini söyledi.

Dengir Mir Mehmet Fırat bir gazetecinin, 'Ekmeleddin İhsanoğlu, geniş tabanlı bir koalisyon kurma istekleri olduğunu söyledi. HDP ile görüşme konusundaki sorularımızı ise yanıtsız bıraktı' şeklindeki sözleri üzerine, şöyle konuştu:

'O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor. Bir kere MHP'yi anlayabilmek mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor, 80 milletvekiliyle, yani kendileri kadar milletvekili almış olmasını bir türlü hazmediyor ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayız. Bir kere şunu bilsinler ki HDP'ye oy verip yüzde 13 ile Meclis'e gönderen halkın oyu, Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy veren, Meclis'e gönderen vatandaşın oyuyla eşittir. Bunun değerini takdir de ne Sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir ne de MHP'nin haddinedir. Bir kere bu siyasi nezaket kurallarına aykırı olduğu gibi siyaset kurallarına da aykırıdır. Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın psikolojik değerlere sahip insanın, barıştan yana olmamasını düşünebilmek benim için çok zor hatta mümkün değil. Çünkü kan, kavga, dövüş insanların ölmesini bir insanın arzu edebileceğini ben şahsen düşünmüyorum.'

'Ekmeleddin Bey üzgündür'

Fırat, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun HDP'yi ziyaret etmeyeceğinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

'Ekmeleddin Bey'in bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef bazen insanlara arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmeleddin Bey benim bildiğim kadarıyla kibar, siyasetin ve diplomasinin kurallarını iyi değerlendiren bir insan ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var ondan dolayı herhalde ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki üzgündür kendisi, kişi olarak üzgündür.'   

'AK Parti'den 3. turda Fırat'a destek verileceği' iddiası

Bir gazeteci de, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 60 milletvekiliyle kendisini destekleyeceği iddialarını sorunca Fırat, 'Teşekkür ederim o zaman. Belki devam eder ondan sonra başkanlık yolu böylece açılmış olur bize. Çünkü fazla fırsat verdiğiniz zaman o devam eder, onu geri döndürmek zordur siyasette' dedi.

CHP'ye gittiler

İhsanoğlu ve Fırat daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde görüştü.

Al Jazeera

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı