Meclis, 96. Yıl Dönümü İçin Özel Gündemle Toplandı

TBMM Genel Kurulu, Meclis'in 96'ıncı yıl dönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve siyasi parti liderleri birer konuşma yaptı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kendi ülkelerindeki, terör eylemlerine karşı ayaklanan yabancı devletlerin Türkiye'deki terör hareketlerine karşı lakayt ve bigane olduğunu belirterek, 'Terör, terördür. Milliyeti, dini, mezhebi ve ırkı yoktur. Bizim bu şekilde, farklı devletlerin, iç huzurunu, düzenini ve asayişini bozacak şekilde, terör örgütlerini destekleme gibi bir politikamız, hiçbir zaman olmamıştır.' dedi.

Genel Kurul'a başkanlık eden TBMM Başkanı Kahraman, milletin hür ve bağımsız iradesinin en güçlü ve etkili bir şekilde temsil edildiği, Meclis'in kuruluşunun 96'ıncı yılını idrak etmenin bahtiyarlığına ulaşmış bulunduklarını hatırlatarak, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, kutlu olsun.' ifadesini kullandı.

Davutoğlu: 'Bizi birleştiren tarihi hikayemizi hiç unutmayalım'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, milleti birleştiren, zorluklara karşı güçlü kılan, geleceğe ümitle bakan ortak tarihi hikayenin hiç unutulmaması gerektiğini belirterek, 'Meclis'in adı Gazi Meclis oldu. Çünkü her biri gerçek anlamda gaziydi. Kimi savaşa girmiş çıkmış, şehitlik ümidiyle gittiği savaştan gazi olarak dönmüş, kimisi gazi olmak için yerini yurdunu terk etmişti. Hepimizin dedelerine bakınız, hepsinde bu hikayeler vardır.' dedi.

Davutoğlu, herkesin ortak tarihi bir hikayesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Bizi birleştiren, zorluklara karşı güçlü kılan, geleceğe ümitle bakan ortak tarihi hikayemizi hiç unutmayalım. Trablusgarp, Balkan acıları, İstanbul'u savunmak için bütün bir kadim kültürün milletleri Çanakkale'ye aktılar. Akamayanlar Trablusgarp'ta, Muhammad İkbal gibi Lahor'da oturup, 'Ya Rab, eğer ahiret günü geldiğinde bana sorarlarsa dünyadan en aziz neyi getirdin, Edirne ve Trablusgarp şehidi Türk kardeşlerimin kanını getirdim ya Resulallah' diyerek, Anadolu'da yüreği çarpan Muhammed İkbal vardı.'

Kılıçdaroğlu: 'Egemenlik, en son ferdine kadar bütün ulusundur'

Ulusal egemenliğin çoğulcu bir rejim, temsilde adalet ve hukukun üstünlüğü meselesi olduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu, yasaların, yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildikleri bir sistem, çoğulcu bir sistem değildir. 'Sandıktan çıktım ne istersem yaparım' anlayışı, ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz. Çünkü ulusal egemenlik, sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram değildir. Egemenlik, en son ferdine kadar bütün ulusundur; kayıtsız şartsız milletindir. Hiçbir güç, kaynağını nereden aldığını iddia ederse etsin, milletin üzerinde vesayet kuramaz; kurmaya çalıştığı vesayetin kaynağı olarak da bizzat milletin kendisini gösteremez. Böyle bir yönetim tarzı, demokrasi ve cumhuriyet ilkeleriyle de bağdaşmıyor.

Bahçeli: 'Bu toprakları vatan yaptık, namus bildik'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, '23 Nisan 1920’de küllerimizden yeniden doğduk. Bu toprakları vatan yaptık, namus bildik. Gemileri yaktık, gidecek, yerleşecek, sığınacak başka bir vatan olmadığını kanımızla, canımızla teyit ve tescil ettik.' dedi.

Milli Mücadelenin, Mondros’la başlayıp Lozan sonrasına kadar genişleyen uzun, yorucu ve kavurucu bir sürecin özeti olduğunu belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

'Ordular kuran, ordular yöneten, Türk milletinin egemenlik haklarını cansiperane temsil eden Meclisimiz bu yüzden Gazi’dir ve bu unvana fedakarlıklarla layık bulunmuştur. Millet yaşadıkça çarenin tükenmeyeceği, umutların sönmeyeceği, imkansızlıkların bahane olmayacağını İlk Meclis'in saygın temsilcileri yaşayarak göstermişlerdir. Ayrışmanın yolları asla aranmamış, bir arada yaşamanın kudretine bağlanılmış, bin yıllık kardeşlikte karar kılınmıştır. Bugünlerde aziz milletimizi temsil makamında bulunan bizlere örnek olacak, yolumuzu aydınlatacak tutum ve davranışların kaynağı İlk Meclisimizin ruh kökünde, asil üyelerinde ziyadesiyle mevcuttur.

Çağlar Demirel'den dokunulmazlık mesajı ve 'Dolmabahçe' vurgusu

Partisi adına konuşan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de şunları söyledi:  

'Bu Meclis, 96 yıl önce bu topraklarda yaşayan halklara, eşit yurttaşlık temelinde ortak bir yaşamı kurma umudunun mecrası olarak kurulmuştu. Farklılıkları zenginlik olarak gören ve temsilde adalet prensibini esas alan kurucu meclisin ruhu, çoğulcu ve ademi merkeziyetçi yönetim anlayışını esas alan 1921 Anayasası'na yansıtmıştır. Kısa bir zaman sonra 1924 yılında hazırlanan yeni anayasa ile çoğulcu ve eşitlikçi anlayışın yerini, otoriter, tekçi ve merkeziyetçi bir yaklaşım aldı. 1924 yılında başlayan darbe süreci, özerkliğe dayalı bir arada yaşama iradesini hiçe sayarak tekçi bir gündemi ülkeye dayatmıştır.

Türkiye'de kimlikler arasındaki kalıcı barışı tesis etmek ve darbecilere değil halka dayanan siyaseti sağlayacak olan Dolmabahçe mutabakatı, her türlü tekçi, inkarcı ve asimilasyonu merkezine alan anlayışı mahkum etme potansiyeline sahip bir demokratik anlayışın dışa vurumudur. Fakat bu demokratik anlayışı ve kalıcı barışa yönelik çağrıya karşı darbeci anlayıştan miras kalan bir yok sayma, tekçilik, inkarcılık çizgisi siyasi irade tarafından esas alınmıştır. Dolmabahçe Mutabakatının inkarı ile birlikte ülkemiz büyük bir savaş atmosferinin içine sokulmuştur.

Dokunulmazlıklar için önerilen teklifin, toplumsal yaşamımızı etkileme biçimlerini bugünlerde Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin, Yüksekova, Şırnak, Silvan, İdil'deki çocukların yaşamlarında görmek mümkündür. Bugüne kadar 102'si çocuk, 99'u kadın olmak üzere toplamda 868 kişi yaşamını yitirmiştir. Sur'da, Silopi'de, Yüksekova'da çocuklar dışarı çıkıp bayramı kutlamak bir yana evinin bahçesine çıkıp oyun oynayamamaktadır.'

Erdoğan özel oturuma katıldı

CHP'den çocuklar için 23 Nisan resepsiyonu

Diğer yandan, TBMM Başkanlığı'nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda geleneksel olarak yapılan resepsiyonunu iptal etmesi üzerine, CHP çocuklar için TBMM’de alternatif bir 23 Nisan resepsiyonu yapmak için TBMM Baskanlığı’na hizmet alımı karşılığında basvuruda bulunmuştu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın resepsiyona yer, garson ve teknik destek hizmet alımına onay vermemesi CHP’lilerle aralarında gerginliğe neden olmuştu. CHP, grup toplantı salonunda çocuklara özel resepsiyon düzenledi.

Salon Türkiye bayrakları ve balonlarla süslenirken, Türkiye’nin dört bir yanından gelen çocuklar da milletvekili sıralarına oturdu.

Divan Başkanlığı görevi verilen Alara Tuncer adındaki ilköğretim ögrencisi, oturumu açtıktan sonra sırayla konuşmacı çocuklara söz verdi.

Daha sonra Kılıçdaroğlu çocuklarla birlikte bahçede düzenlenen resepsiyona katıldı. 

DHA ve AA

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
23.04.2016

Cummurbaşkanı maaşına endekslenmis milletvekili maaş zammı zekice gibi gazetelerdeki manşetlerden kurtulmak için. Elemanlar kendine zam yazıyor ne ala memleket amk.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ