Meclis 17 Gün Boyunca İç Güvenlik Paketi'ni Görüşecek

'İç Güvenlik Paketi' tasarısının, TBMM Genel Kurulu'nda 17 Şubat-6 Mart tarihleri arasında ara vermeksizin görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor.

Meclis 'İç Güvenlik Paketini' görüşmeye bu hafta başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri iki haftadır ertelenen ve kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine 17 Şubat Salı günü başlanacak.

'Temel kanun' olarak 5 bölüm halinde görüşülecek olan 132 maddelik tasarı önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarıyla; kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, 'havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan' bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tasarı; bonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alıyor. Polis alımında yaş sınırı mevcut düzenlemedeki gibi 28 olacak. İçişleri Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı'nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurmay başkanı, karargahta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak. Belediye sınırları içinde, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.

Son 5 yıl içinde meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde, zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli, resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek.

Vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halleri yoksa, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek. Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları, bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.

Tasarının, 17 Şubat Salı-6 Mart Cuma tarihleri arasında cumartesi ve pazar dahil ara vermeksizin görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor. Genel Kurul, tasarıyı yasalaştırmak için bu tarihler arasında salı günleri saat 15.00'de, diğer günler ise saat 14.00'de toplanarak gece geç saatlere kadar mesai yapacak.

AK Parti TBMM Grup Başkanlığı milletvekillerine gönderdiği yazıda, tasarının 17 Şubat-6 Mart tarihleri arasında (hafta sonları da dahil) TBMM Genel Kurulu'nda ara vermeden görüşüleceğini belirterek, bakan ve milletvekillerinin resmi ve özel programlarını, bu tarihler arasında TBMM Genel Kurulu'nda olacak şekilde yapmalarını istedi.

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, 18 Şubat Çarşamba günü, kadın mahkumların sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri üzerinde, Ankara Kadın Kapalı Cezaevi Müdürü, psikoloğu ve sosyal çalışmacıdan bilgi alacak.

AB Uyum Komisyonu, 17 Şubat Salı günü, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'dan brifing alacak, Yabancı İstihdamı Kanunu Tasarısı'nı görüşecek.

Kamu Denetçileri Abdullah Cengiz Makas, Mehmet Elkatmış, Muhittin Mıhçak, Serpil Çakın ve Zekeriya Aslan, kurumun 2014 yıllık faaliyet raporu bağlamında, kendi faaliyet alanlarıyla ilgili olarak, TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Alt Komisyon'a 17 Şubat günü sunum yapacak.

KİT Komisyonu denetimlerini sürdürecek. Komisyon, 18 Şubat günü Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve müesseselerini denetleyecek.

TBMM - Coşkun Ergül

AA

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı