MEB 'Nitelikli Okulları' Açıkladı: 34 İlde Anadolu Lisesi Tercihi Yok

Yeni Liseye Geçiş Sistemi'ne göre, yapılacak sınavla bin 367 okula 1 milyon 192 bin sekizinci sınıf öğrencisinin yüzde 10'u yani 126 bin 240 öğrenci yerleştirilecek. Geriye kalan öğrenciler ise adrese dayalı yerleştirme ile kendilerine yakın 5 okuldan birine yerleştirilecek. Ancak, her şehirde fen, meslek ve imam hatip lisesi bulunurken, 34 ilde Anadolu lisesi, 14 ilde ise sosyal bilimler lisesi bulunmuyor. Eğitimciler ise bu durumu 'eğitimde adaletsizlik' olarak nitelendiriyor.

2018 LGS başvuruları başladı. Başvurular 18 Nisan'a kadar yapılabilecek LGS sınavı ise 2 Haziran'da yapılacak.

TEOG Yerine 'Sınavsız Mahalli Yerleştirme': Öğrenciler Evlerine En Yakın Beş Okuldan Birine Gidecek

Türkiye’de 11 bin 76 lise var. 9 bin 707 tanesi adrese dayalı yerleştirme ile öğrenci alacak.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin daha önceki açıklamalarında, sınavla öğrenci alacak lise sayısının 600-800 arasında olacağı söylenirken, öğrenci sayısının da toplamın yüzde 10’unu bulacağı belirtiliyordu. MEB 2016-2017 istatistiklerine göre, Türkiye’de 11 bin 76 lise var ve 9 bin 707 liseye adrese dayalı yerleştirme yapılacak.

Bakanlık hangi liselere sınavla girilebileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınavla öğrenci alacak kurumların listesini yayımladığı kılavuzla açıkladı. Kılavuzdaki ''nitelikli okul'' listesinde, tüm Türkiye’de 222 Anadolu lisesi, 298 imam hatip lisesi, 309 fen lisesi, 89 sosyal bilimler lisesi, 449 meslek lisesi yer aldı.

'Nitelikli okullara' 126 bin 240 kontenjan ayrıldı.

Kılavuza göre, en çok kontenjan 34 bin 650 ile Anadolu liselerine ayrılmış. Onu, 34 bin 140 ile fen lisesi, 28 bin 830 ile Anadolu imam hatip, 19 bin 230 ile mesleki ve teknik Anadolu, 9 bin 390 ile sosyal bilimler lisesi izliyor. Toplam kontenjan ise 126 bin 240.

34 ilde Anadolu lisesi, 14 ilde sosyal bilimler lisesi yok.

Kılavuza göre 34 ilde öğrencilere Anadolu lisesi; 14 ilde sosyal bilimler lisesi alternatifi sunulmadı. Öğrenciler sınavdan alacakları puanla sadece fen, imam hatip ve meslek liseleri arasından tercih yapmak zorunda bırakıldı. 61 ilde sunulan imam hatip lisesi sayısı, Anadolu lisesi sayısının önüne geçti.

Anadolu liselerine yerleştirmelerde yığılmalar olabilir.

Eğitimciler, okul türlerinin şehirlere göre adaletsizlik gösterdiğini savunuyor. Ayrıca okullar belirlenirken, liselerin puanlarının dikkate alınmadığı da iddialar arasında. Bu görüşe göre listeler güncellenmezse Anadolu liselerine yerleştirmelerde yığılmalar olabilir.

İstanbul’da Şile, Esenler, Çatalca, Adalar, Sancaktepe ve Çekmeköy’de Anadolu lisesi olmadığını söyleyen Eğitimci Hatice Yılmaz, okul seçimi yapılırken puanların dikkate alınmadığını söyleyerek şöyle devam etti: ''Seçim yapılırken okulların puanları dikkate alınmadan başka özelliklere bakılmış. İstanbul’da ilk kez bu sene sınavla öğrenci alacak 13 okul var. Bazı ilçelerde daha önce yüksek puanlı olup, listede olmayan okullar var. Bazı ilçelerde iyi okulların listede olmaması, adrese dayalı sistemde ilgiyi arttırır. Taşınmalara neden olur.''

'Köklü okulların bir kısmı listede yok'

Bazı illerde köklü Anadolu liselerinin nitelikli okullar listesine girmediğini söyleyen Onur Soğuk ise şu yorumu yapıyor: ''Bazı illerde köklü Anadolu liseleri yok. Bu, sıkıntılı. Yüzde 10 civarında proje okul olacağı söylenmişti. Listede daha fazla var. Yeni yerleştirme sisteminin olumlu yönleri de bulunuyor. Tüm liselere puanla öğrenci alınması iyi değildi. Bunun kaldırılması, öğrenci seviyesi olarak eşit dağılım sağlanması olumlu. Ama ilk sene itibarıyla özele gitme eğilimi artabilir.''

Talha Doğan ise, 34 ilde Anadolu lisesinin olmamasına değinerek listenin güncellenmesi, aksi halde Anadolu liselerine yığılma olacağını söylüyor.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.04.2018

koca bir nesli mahvettiniz hepiniz Allahınızdan bulun inşallah

12.04.2018

Yahu niye şaşırıyorsunuz ey Romalılar? Bu adamlar çıkıp 'kızlar okudukça erkekler evlenemiyor' , 'okuma oranı arttıkça oylarımız düşüyor' , 'teröristler de hep okumuşlardan çıkıyor' demedi mi? Çok değerli Tübitak'ın reddettiği en az 10 proje dünyada birinci olmadı mı? O projeleri tasarlayan genç beyinleri 'nalet olası Amariga'ya kaptırmadık mı? Daha dün başgan çıkıp 'bunlara okuma hakkı tanımayacaz' cümlesi altında üniversite kampüslerini hedef göstermedi mi? Bilimle donanan, öğrenen, dolu beyin her zaman sorgular. Sorgulamadan, Tanrı'ya tapar gibi biat eden, önüne ne konursa yiyen bir millet için eğitimin minimum seviyeye inmesi gerekiyor. Bu da malumun ilanı. Şaşırmayınız.

12.04.2018

ama yol yabdı?

12.04.2018

Adamlar resmen plan yapmış.Önce her yapıyı imam hatibe çevirdiler.Millet çocuğunu göndermeyince merkezi sistem diye birşey çıkardılar.Zorla çocukları imam hatipte okutacaklar.Vay vay vayyyy vay bizim halimizeeee.Yanılmıyorsam imam hatipliler mecburen başını kapatıyor.Kız çozuklarını dolaylı yoldan isyemey istemeye kapatacaklar.Vallahi nefret ettim İslamiyet gibi harika bir dini ne hallere düşürdüler.

12.04.2018

Lütfen beni yanlış anlama ama islamdaki harika olan şey nedir?

TÜM YORUMLARI OKU (44)