MEB'in LGS Raporundan Öne Çıkan Başlıklar: Her Üç Öğrenciden Biri Matematik Sorularını Boş Bıraktı

MEB, 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarına göre öğrencilerin performansını değerlendiren bir rapor hazırladı. Rapora göre sınava katılan öğrencilerin yüzde 28.99’u matematik sorularını boş bıraktı. Elde edilen sonuçlar ailenin, özellikle annenin eğitim düzeyi arttıkça öğrencinin başarısının yükseldiğini gösteriyor. 

Değerlendirme raporunun detaylarına bakalım...

Milliyet'ten Abbas Güçlü MEB'in LGS raporunu bugünkü köşesine taşıdı. Rapora ilişkin 'MEB, bir anlamda, eğitim ve sınav sisteminin nasıl iflas ettiğini bizzat kendisi açıklıyor'  diyen Güçlü, rapordan bilgiler paylaştı.

📌 Ortaokullardan 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerin 971 bin 657’si sınava katıldı.

📌 20 soruluk testlerde, en yüksek başarı 16.48 ortalamayla Türkçe, en düşük başarı ise 6.99 ile Matematik’te.

  • Soru sayısı 10 olan testlerde ise ortalamalar T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 9.26, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 9.72, Yabancı Dil’de 7.78 oldu.

📌 Öğrencilerin yüzde 28.99’u matematik sorularını boş bıraktı. Matematiği yüzde 6.25 oranla fen bilimleri testi, yüzde 4.42 oranla yabancı dil testi izledi.

  • Kız öğrenciler matematik dışında tüm testlerde daha başarılı oldu.

📌 Başarı oranı devlet ortaokullarında yüzde 68, özel okullarda yüzde 16 olurken, imam hatip ortaokullarında yüzde 14’te kaldı.

  • Liselere yerleştirilen öğrencilerin yüzde 29’u Anadolu liselerine, yüzde 28’i fen liselerine, yüzde 7’si sosyal bilimler liselerine, yüzde 11’i mesleki ve teknik Anadolu liselerine, yüzde 22’si Anadolu imam hatip liselerine yerleştirildi.

📌 Anne ve baba eğitimi arttıkça öğrencinin başarısı da artıyor.

Raporda, anne ve baba eğitim düzeyi ile öğrencinin sınav puanları arasındaki ilişki de incelendi. Elde edilen sonuçlar, anne ve baba eğitim düzeyleri yükseldikçe ortalama merkezi sınav puanlarının da belirgin şekilde arttığını gösterdi.

📌 Annesinin eğitim düzeyi ilkokul ve lisansüstü olan öğrenciler arasında 60 puandan fazla fark var.

📌 Okul başarı puanlarıyla sınav puanları uyumlu

Öğrencilerin ortaokulda gösterdikleri akademik başarının bir göstergesi olan okul başarı puanları (OBP) ile merkezi sınav puanları arasındaki ilişki de raporda incelendi.

İki puan türü arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon katsayısı hesaplandı, OBP ile merkezi sınav puanları arasında güçlü ve pozitif bir ilişki bulundu.

AA ve Milliyet

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR

iyide butun herkes matematik yapamazki bu herkesin muhendislik okumasi gibi bişey olur uc kisiden 1 i matematik yapamiyosa başka alanlara yonlendirilmesi lazim baliğa uçmayi ogretmek gibi bisey bu

En düşük başarının imamhatiplerde olması çok şaşırtıcı di mi?

onların matemtaiği varsa bizim Allah' ımız var! soru(n)lar çözüldü(!) dağılın!

Çocuklar daha başından yetenekli, hevesli oldukları bölüm ve mesleklere yönlendirilseler böyle olmayacak ama yok, o matematik yapılacak dimi?

TÜM YORUMLARI OKU (21)