MEB'e Yeni Müfredat İçin 184 Bin Öneri: En Fazla Talep Atatürk'e Daha Fazla Yer Verilmesi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 13 Ocak'ta yeni müfredat taslağını açıklamış,  bir ay boyunca öğretmen, veli, sivil toplum kuruluşlarının eleştiri ve önerileri için askıda kaldıktan sonra son halinin verileceğini söylemişti. Görüş ve öneriye sunulan 52 derse ilişkin askı süreci sona erdi. Bu süre zarfında Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesine 175 bin 342 yorum geldi. Ayrıca bakanlığın kurumsal e-posta adreslerine 8 bin 700 görüş iletildi. En fazla görüş, Atatürk'e daha fazla yer verilmesi yönünde oldu. 

İşte 175 bin 342 görüş, öneri, şikâyet ve talebin eğitim kademeleri ve derslere dağılımından öne çıkan başlıklar...

İlkokuldaki 11 ders için toplam 33 bin 648 görüş iletildi. 7 bin 882 görüşle insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi ilk sırada yer aldı.

Bunu 5 bin 76 iletiyle Türkçe, 3 bin 621 iletiyle görsel sanatlar, 3 bin 579 görüşle hayat bilgisi, 3 bin 21 iletiyle fen bilimleri, 2 bin 863 iletiyle matematik takip etti.

Ortaokul kademesinde 47 bin 536 görüş iletildi. Atatürk kazanımlarının azaltıldığı T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 12 bin 799 görüş ve öneriyle ilk sıraya yerleşti.

Tarihi ve Atatürkçülük dersine yapılan görüşlerin tamamına yakını, derste Atatürk’e daha çok yer verilmesi konusunda oldu. Bazı önerilerde ise Atatürk ve İsmet İnönü ile ilgili konuların azaltılması eleştirildi.

8 bin 67 öneriyle sosyal bilgiler, 4 bin 553 öneriyle fen bilimleri, 3 bin 477 öneriyle görsel sanatlar dersi en çok görüş bildirilen dersler oldu.

730 görüşle en az öneri imam hatip ortaokulu Temel Dini Bilgiler dersine geldi.

Eğitim Bir-Sen'den Oldukça Tartışılan Öneri: 'İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Kaldırılsın'

Lisede okutulacak 25 ders için 94 bin 158 görüş iletildi. En çok öneri ve şikâyet 41 bin 10 iletiyle tarih dersine yapıldı.

2. Dünya Savaşı incelenirken İnönü’nün çıkarıldığı çağdaş Türk ve dünya tarihi dersiyle ilgili de 1674 görüş geldi. Tarihi, 15 bin 743 öneriyle fizik, 9 bin 958 öneriyle evrim teorisinin çıkarıldığı biyoloji ve 4 bin 467 öneriyle felsefe dersi takip etti.

Yeni felsefe dersi müfredat taslağında Pisagor, Foucault, Marx, Adorno gibi filozoflara yer verilmemesi eleştirilmişti.

Burada bir parantez açalım;  Eğitimci, yazar ve felsefe öğretmeni Şahin Aybek, yeni felsefe dersi müfredatına ilişkin eleştirilerini hazırlayan bir metin paylaşmış, felsefe dersi müfredatına ilişkin eleştiri metninde dünyaya yön veren filozoflardan Karl Marx, Jean Paul Sartre ve Albert Camus gibi çok sayıda dünyayı derinden sarsan filozoflara yer verilmediğini kaydetmişti.

Taslakta en çok tartışma yaratan başlıklardan biri de evrim teorisiydi...

Milli Eğitim'den PISA Sonuçlarını 'Tersine Çevirecek' Müfredat: Evrim Teorisi Kalkıyor, Atatürk 'Sadeleşiyor'

Bakan Yılmaz 'evrim' hakkında gelen bir soruya 'İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. İlim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz. Diğeri de ilim midir, varsayım mıdır, kuramsal mıdır ayrı bir tartışma gerektiriyor' şeklinde yanıt vermişti.

Biyoloji dersine 9 bin 958 görüş ve şikâyet geldi. Bu derse yapılan önerilerin tamamına yakını evrim teorisinin tekrar ders kitabında yer alması şeklinde oldu.

Yeni müfredat 2017-2018 eğitim yılında 1,5 ve 9. sınıflarda kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.

Bugünden itibaren ders komisyonları uygun buldukları görüşleri taslaklara ek yaparak Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu  Başkanlığı ile paylaşacak. 

TTK Başkanlığı, 23 Şubat’a kadar taslak öğretim programlarına son şeklini verecek. Bundan sonra da ders kitaplarının yazım süreci ve öğretmen eğitimleri başlayacak. 

Din kültürü ve ahlak bilgisi taslak öğretim programı açıklanmamıştı. Derse ilişkin olarak hazırlanan taslak müfredatın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderildiği aktarılıyor. Dersin programı, AİHM değerlendirmesinin ardından açıklanacak.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR

Totonuz yiyosa "düşünce özgürlüğü" diye bi ders koyunda görem sizi , yıl 2017 adam fikrini söyledi diye işinden atılıyo lan ! Eğitim sistemini kötüleştirip insanları cahilleştirecek böylece yönetmesi inandırması çok daha kolay bir ülke haline getireceksiniz aklınız sıra ama yemezler , sizin beleş kömür ve makarnanız bize sökmez hayde naş...

13.02.2017

kardeş zaten bunlar göstermelik. Hesapta milletin fikrine onem veriyolar. Siz ataturku ismet inonuyu kaldirsaniz nolur kaldirmasaniz nolur. Hiçbir zaman sizin bustunuz dikilmeyecek okullara. Hiçbir zaman insanlar sizin resminiz dukkanlarinda olmadığında bir eksiklik hissetmeyecek. Bu insanlar halkin ruhuna islemis. Sen istediğin kadar degistir sistemi. Sen bitince tum bu rezillikler de bitecek. O zamana kadar cirpin cirpinabildigin kadar...

13.02.2017

arkadaş ben okulumda kuran veya din dersi istemiyorum. ben marx ı pisagoro istemiyorum. bakınız bende ve burada bulunan yorum atan arkadaşlarda müslüman ama din ve kuran öğrenimini abatmadan açtığın okullarda öğretirsin. anasını satayım arkamı dönüyorum imam hatip sağım imam hatip bu ne ya bir karar ver kardeşim batılı mısın yoksa doğulu mu ? tamam ama bırak be kardeşim millet ibn-i sina yı, ibn-i kemali, ali şir nevai yi öğrensin. ama bunları öğrenilken en önemlisi MUSTAFA KEMALİ, İSMET PAŞA YI ve onların kahraman arkadaşlarınıda öğrensin.

13.02.2017

az kaldı senin istediklerin yakında temelli müfredattan çıkarılacak. Şanlı OSMANLI anlatılacak.

13.02.2017

Bu zihniyetin öğrenemediği şey şudur. ATATÜRK ün heykellerini kaldırarak , adını tabelalardan logolardan kaldırarak, müfredattan azaltarak insanların kalbinden ATATÜRK sevgisini si-le-mez-si-niz. Bizim ATATÜRK sevgimiz kalbimize kazınmış.. Gerisi teferruattır..

TÜM YORUMLARI OKU (73)