Maymunların matematik yeteneği ölçen bilim insanları, toplama yapmakta başarılı olduklarını ortaya çıkardı. Eğitimden geçirilen ve ödülle teşvik edilen maymunlar, birçok soruya doğru yanıt vermeyi başardı.
Proceedings of the National Academy of Science dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları maymunları eğitimden geçirerek toplama işlemi yapmayı öğretti.
Hint şebeklerini (rhesus macaques) eğitimden geçiren araştırmacılar, maymunlara 0'dan 25'e kadar olan rakam ve sayıları belli sembollerle öğretti. Maymunlar, eğitim süresine bağlı olarak sembolleri yüzde 70-90 doğruluk oranıyla öğrenmeyi başardı.
Harvard Tıp Okulu’ndan Nörolog Margaret Livingstone ve meslektaşları tarafından yapılan eğitimde, maymunlara iki sembol arasında seçim yapabilecekleri dokunmatik ekran gösterildi. Verilen ödüle göre, maymunlar zamanla değeri yüksek olan rakam veya sayıyı göstermeyi öğrendi ve daha iyi olan ödülü aldı.
Örneklerden birinde, maymuna 9 sonucunu verecek işlem soruldu ve seçeneklere (4+5) ile '8' seçenekleri kondu. Rakamların değerlerini öğrenen maymun, 8'den daha büyük değer vereceğini bildiği için (4+5) seçeneğine bastı ve ödülü kaptı.
Küçük değerler daha kolay anlaşılıyor
Yapılan deneyler, maymunların rakamları ve toplamlarında verdikleri sayıları öğrendiklerini gösterdi. Araştırmacılar, sadece rakamsal değerleri öğrenen maymunların yaptığı işlemlerde doğru sonuç oranının yüzde 10-30 arasında kaldığına dikkat çekti. Toplamayı öğrenen ve ödüllerle teşvik edilen maymunlarda ise doğru işlem oranı yüzde 50'nin üzerine çıktı.
Bilim insanlarının geçmişte balıklar da dahil olmak üzere hayvanlar üzerinde yaptığı gözlemler, küçük rakam veya değerlerin büyük rakamlara göre daha kolay anlaşıldığını ortaya koymuştu. Aradaki fark, beynin rakamları logaritmik veya lineer ölçek üzerinde işlemesiyle ilişkilendirilmişti. Maymunlar üzerinde yapılan deneylerde, hayvanların değeri küçük rakam ve sayıları çok daha hızlı tespit etmesi, geçmişteki gözlemleri de destekledi.
Haberin devamı ve fotoğraflar için : Maymunların matematikten anladığı kanıtlandı !