Maymunlar İnsan Aletleri Yapıyorlarmış, Leonardo da Vinci Çerkes'miş! Mart 2023'ün Önemli Arkeoloji Keşifleri

Tarihi daha doğru öğrenip anlamak o kadar önemli ki! Ye yeni yöntemlerle daha çok aydınlandığımız kesin. Bir diş ya da ufacık bir kalıntı o günlere dair çok önemli bilgiler verebiliyor bize. Ve yeni çalışmalar sayesinde aslında çok uzak geçmiş sandığımız tarihlerle aramızdaki görece mesafe git gide kapanıyor. İşte bu mesafeyi biraz daha kapatan Mart 2023'ün en önemli 10 arkeoloji haberi!

Kaynak: Arkeofili

1. Maymunlar, Hominilerin yaptığına benzer aletler yapabiliyorlar.

Araştırmacılar Tayland’ın milli parklarında yaşayan maymunların fındıkları kırarken taş yongalar yaptığını keşfetti. Bulgu, hominin alet kullanımının en eski kanıtı olarak öne sürülen bazı materyallerin atalarımızdan değil de maymunlardan gelmiş olabileceğini düşündürüyor.

2. Avrupa Buzul Çağı'nda yaşamış bilinmeyen bir soy keşfedildi: Fournol'lar

Araştırmacılar yaklaşık 33 ile 26 bin yıl önce Avrupa’da yaygın olan Gravettian kültürünün, benzer silahlar kullanmasına ve benzer sanat eserleri üretmesine rağmen, genetik olarak farklı iki gruptan oluştuğunu keşfettiler. Bu genetik kümeyle ilişkili bilinen en eski yer olan bir Fransa bölgesine ithafen Fournol olarak adlandırılan, daha önce bilinmeyen bir Gravettian soyu, günümüzdeki Fransa ve İspanya olan bölgede yaşıyormuş.

3. Büyük Gize Piramidi'ndeki gizli koridor ilk kez görüntülendi.

Bir endoskop ile piramidin içinde çekilen videoya göre 9 metre uzunluğunda ve 2,1 metre genişliğindeki koridorun, piramidin ağırlığını girişin veya henüz keşfedilmemiş başka bir odanın etrafında yeniden dağıtmak için oluşturulmuş olabileceğini tahmin ettiriyor.

4. Irak'ta 4 bin 5 yüz yıllık Sümer Tapınağı bulundu.

British Museum’dan gelen habere göre Irak’taki arkeologlar, Mezopotamya’nın bahar aylarındaki gök gürültülü fırtınaların tanrısı Ningirsu’ya adanmış 4.500 yıllık bir Sümer tapınağının kalıntılarını gün ışığına çıkardılar. Kazılar devam ediyor.

5. Julius Caesar haklıymış! Caesar'In bahsettiği "Dikenli Ahşap" keşfedildi.

Julius Caesar, askeri kampların çitlerini kaplayacak küçük, keskinleştirilmiş ahşap kazıklar hakkında yazmıştı ancak günümüzdeki dikenli tellerin eski bir Roma versiyonu olan bu askeri teknoloji bugüne kadar keşfedilmemişti. Şimdi ise, Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk kez bozulmamış bir örnek keşfettiler.

6. Dünyanın ilk at binicileri Karadeniz yakınlarında bulundu.

Araştırmacıların bulduğu ve 4500 ile 5000 yıla tarihlendirdiği kurganlar Yamnaya kültürüne ait. Yamnayalar, daha yeşil otlaklar bulmak için Pontus-Hazar bozkırlarından günümüz Romanya ve Bulgaristan ülkelerinden Macaristan ve Sırbistan’a kadar göç ederler.

7. Arabistan'daki 7 bin yıllık gizemli yapılarda insan kalıntıları bulundu.

Arkeologlar, tarih öncesinde kullanılan bir ritüel alanı olan 7.000 yıllık bir çöl anıtının içinde yüzlerce hayvan kemiği ve 30'lu yaşlarında bir erkeğin kalıntılarını keşfetti.

8. İskandinav Tanrısı Odin'in ilk somut kanıtı bulundu.

Bilim insanları, Danimarka’nın batısında ortaya çıkarılan ve 5. yüzyıla tarihlendirilen bir altın diskin parçası üzerinde İskandinav tanrısı Odin’e atıfta bulunan bilinen en eski yazıyı belirlediler.

9. Leonardo da Vinci'nin annesi köleleştirilmiş bir Çerkes'miş!

Bir tarihçi tarafından keşfedilen belgeler, da Vinci’nin annesi Caterina’nın Venedik’e gönderilmeden önce Karadeniz’deki Çerkes bölgesinden kaçırıldığını öne sürüyor. Eğer bu doğruysa, da Vinci yarı İtalyan yarı Çerkes!

10. Burdur'daki Sagalassos'ta dirilmesinden korkulan birinin mezarına rastlandı.

Burdur’da yer alan Sagalassos Antik Kenti’nde, MS 100-150’ye tarihlenen sıra dışı mezarın ölünün yakıldığı ateşin kenarlarına 41 bükülmüş çivi atılmış, hâlâ için için yanan ateşin üzerine 24 tuğla özenle yerleştirilmiş ve onun üzerine de bir kireç sıva tabakası yerleştirilmiş.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bozkırın Kuraklığı Hititleri Yok Etti, 8300 Yaşındaki Çocuk Canlandı; Şubat 2023'ün Önemli Arkeoloji Keşifleri
9 Bin Yıllık Yüz Canlandı, 4 Bin Yıl Önce de Kuzenle Evleniliyordu; Ocak 2023'ün En Önemli Arkeoloji Keşifleri
Ayasofya'yı "Yedik" Çini Motiflerinde Şeytanı Gördük, 2022 Türkiye'sinin En Talihsiz 7 Arkeoloji Olayı
Bele Dövme Yaptırmak En Az 3 Bin Yıllık Gelenekmiş! Kasım 2022'nin En Önemli Arkeoloji Keşifleri
Kayıp Olan Mucizevi Bir Bitki Hasan Dağı'nda Bulunmuş Olabilir, Ekim Ayının En Önemli Arkeoloji Keşifleri

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı