Maymuna Selfie Çektirdiği İçin Beş Parasız Kalan Adamın Ağızları Açık Bırakan Hikayesi

2011’de İngiliz fotoğrafçı David Slater, bir makak maymununa kamerasını verip birkaç selfie çekmesini sağladı. Eğlenceli başlayan bu olay, Slater’ın hayatını alt üst edecek bir hukuk savaşına dönüştü.

Fotoğraflarıyla ünlü olmayı bekleyen David Slater, maymunun çektiği bir selfie nedeniyle kendini yıllarca süren bir mahkeme sürecinin içinde buldu.

Kaynak

2011 yılında David Slater, Endonezya’daki bir ada olan Sulawesi’de bir grup makak maymununu fotoğraflıyordu.

O sırada Slater, kamerasını meraklı bir makaka maymunu olan Naruto’ya uzattı. Naruto birkaç kare yakalamayı başardı ve bu fotoğraflardan bazıları viral oldu.

Fotoğrafların sevimliliği dünya çapında büyük ilgi gördü. Ancak Slater'ın hayatı, bu basit selfie olayı nedeniyle tahmin edemeyeceği bir yöne sürüklendi.

2012 yılında Wikimedia Commons, fotoğrafları telif ücretsiz olarak platformuna ekledi. 

Slater, fotoğrafların kaldırılmasını veya kendisine ödeme yapılmasını talep etti ancak Wikimedia, fotoğrafların telif hakkının maymuna ait olduğunu ve Slater’ın bu fotoğraflar üzerinde hak iddia edemeyeceğini savundu.

İşin içine PETA da dahil olunca işler iyice karıştı!

2015 yılında hayvan hakları savunucusu PETA, Naruto’nun haklarını savunmak adına Slater’a dava açtı. PETA, fotoğraflardan elde edilen gelirlerin maymunun hakları doğrultusunda kullanılması gerektiğini öne sürdü.

Ancak ABD mahkemesi, hayvanların telif hakkı iddiasında bulunamayacağına karar verdi. Yine de bu karar, Slater için rahatlatıcı olmadı çünkü fotoğraflar hala halka açık ve telifsizdi.

Slater, avukat masrafları ve iş kayıpları nedeniyle neredeyse iflasın eşiğine geldi. 

Maymun davası, Slater’ın maddi olarak tükenmesine yol açtı. Yeni fotoğraf ekipmanı alacak parası kalmayan Slater, fotoğrafçılığı bırakmayı bile düşündü.

Eylül 2017'de PETA ve Slater; Slater'ın fotoğraflarının, gelecekteki gelirlerinin bir kısmını vahşi yaşam örgütlerine bağışlayacağı bir anlaşmaya vardı.

Görünüşe göre bir selfie, her zaman eğlenceyle sonuçlanmayabiliyor!

İlginizi çekebilir:

Köpeklerin İşerken Neden Bir Ayaklarını Kaldırdığını Öğrenince Zekalarına Hayran Kalacaksınız
Belgesellerde Gördüğümüz Vahşi Hayvanlar Kirli Su Kaynaklarından Su İçtiğinde Nasıl Hastalanmıyor?
Doğanın Korkutucu Yüzünü İliklerinize Kadar Hissetmenize Sebep Olacak Birbirinden Ürkütücü 15 Yeni Fotoğraf

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
YORUMLAR
04.09.2024

"Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olma" atasözünü hocalar bu haber üzerinden açıklasın bundan sonra.. Resmen örnek olmuş.. Adam eğer maymun fotosu üzerinden para kazanma konusunda bu kadar ısrarcı olmasaydı şu an iflas ediyor olmayacaktı. Ama açgözlülüğü ve buna maymunu adet etmesi, telif diye tutturması sonucu elinde olan parasını da yitirmiştir.. ohh iyi olmuş.. Her şeyi paraya çevirmeye çalışmayacaksın bu hayatta..

04.09.2024

Adamın mesleği fotoğrafçılık tabiki bundan gelir elde edecek hakkıdır yani.. Wikimediası, PETASI adamın hakkını gasp etmişler net.

12.09.2024

Kesinlikle öyle. Ahlâksızlık her yönüyle arşa ulaştı dünyada.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ