Maymun Çiçeği Virüsünün Bağışıklığı Düşük Olanlar ve HIV Hastaları İçin Ölümcül Olduğu Ortaya Çıktı!

Yeni bir çalışma, et yiyen mpox virüsünün özellikle HIV ile yaşayan insanlar için ölümcül olduğunu buldu.

Geçtiğimiz yıl gündem olan 'monkeypox' yani maymun çiçeği virüsünü hatırlarsınız.  Geçen yıl binlerce insanı enfekte ederek halk sağlığı acil durumuna yol açan maymun çiçeği virüsünü kısaca mpox deniliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünü şöyle tanımlıyor:

Monkeypox, klinik olarak daha az şiddetli olmasına rağmen geçmişte çiçek hastalığı hastalarında görülenlere benzer semptomları olan hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüstür. Maymun çiçeği öncelikle orta ve batı Afrika'da, genellikle tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülür ve kentsel alanlarda giderek daha fazla görülmektedir. Hayvan konakları, bir dizi kemirgen ve insan olmayan primatları içerir.

Lancet'te yayınlanan yeni bir çalışma, ölümcül virüsün ilerlemiş HIV'li kişiler üzerinde oldukça kötü bir etkiye sahip olduğunu belirledi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin önceki araştırması, mpox ile enfekte olan kişilerin yaklaşık %38'inde HIV'nin de bulunduğunu ortaya koydu. Bu durum da yeni çalışmanın oldukça önemli olduğu anlamına geliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Cloe Orkin, The Sun'a yeni çalışma hakkında şunlara söyledi:

'Özellikle ilerlemiş HIV enfeksiyonu olan, bağışıklığı baskılanmış kişiler için tehlikeli olan on dört enfeksiyonun bir listesi var.'

Çalışmanın yazarlarından biri olan Orkin, "Bunlar, uluslararası halk sağlığı kuruluşları tarafından 'AIDS'i tanımlayan koşullar' olarak adlandırılıyor" dedi.

Orkin, virüsün doğası gereği, mpox virüsünün de bu şekilde sınıflandırılması gerektiğini savundu. Çalışma, HIV ile yaşarken mpox teşhisi konan veya CD4 hücre sayısı 350 mm'den az olan (HIV'in bir göstergesi) 382 kişinin verilerini analiz etti. Veriler, mpox enfeksiyonundan ölen 27 hastayı içeriyordu. 

Araştırmacılar, mpox, ileri HIV veya CD4 sayıları mm başına 100 hücreden az olanların, ciddi hastalık ve komplikasyonlar yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi. Bu insanlarda cilt lezyonları, akciğer sorunları, ikincil enfeksiyonlar ve hatta sepsis bildirdiler.

2021 verilerine göre 38,4 milyon insan HIV ile yaşıyor ve şu anda ölümcül hastalığın tedavisi var.

Virüsün ilerlemesini durdurmak için antiretroviral tedavi (ART) mevcut olsa da, hala uygun bir aşı yok. Aslında, araştırmacıların bir çare bulmak için on yıllardır üzerinde çalıştıkları virüse karşı yetersiz koruma sağlaması nedeniyle bu yılın başlarında bir aşı denemesi durdurulmuştu.

Sağlıkla kalın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir,

Yarasalardan Bulaşan Yeni Bir Salgın Kapıda Olabilir: Ölümsüz Marburg Virüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Büyük Felaketlerden Sonra Yaşanan Hayatta Kalma Sendromu Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?
Gördükten Sonra Dünyaya Bakış Açınızı Değiştirecek Her Biri Birbirinden Enteresan 13 Görsel

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
22.02.2023

Su da ıslak mıymış?..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ