Mayıs Seçimlerinin Rekorunu Kırdı: Merkez'in Swap Hariç Net Rezervleri Tarihi Düşük Seviyede!

TCMB'nin rezervleri gündemden düşmüyor. Son haftalarda yeniden satışların artığı görülürken, Mayıs 2023 seçimlerinde görülen düzeyin de altına inildi. Negatif olarak yeni rekorunu gören rezervler için yorumlar da gecikmedi.

Merkez Bankası rezervleri son yılların önemli bir gündemi. Özellikle 2023 ve 2024 seçimlerinde uygulanan politikalar, değişen ekonomi yönetiminin de hamle alanını kısıtlıyor.

TCMB'nin 2018 yılından bu yana tartışmalı olan rezerv birikimi, seçim ekonomilerinden olumsuz etkileniyor.

TCMB'nin eski Başekonomist Prof. Dr. Ali Hakan Kara seçim dönemlerinde rezervlerin durumunu bu grafiklere gözler önüne sermişti.

Detayları burada.

Merkez'in Eriyen Rezervleri Seçim Öncesinde Mumla Aranıyor!

Seçimlere günler kala, döviz talebinde yeniden görülen artışla Merkez Bankası rezervleri de eriyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın aktardığına göre, bankacılık kaynaklarının hesaplarında sadece faiz kararının öncesindeki pazartesi ve salı günü swap hariç net rezervlerde toplam kayıp 3,1 milyar dolar oldu.

Geçen hafta eksilen 20 milyar doların üzerine eklendiğinde swap hariç net rezerv seviyesi -62,8 milyar dolara geriledi. Bu seviye tarihin en düşük seviyesi olurken, Mayıs 2023 seçimleri döneminde görülen 2 Haziran 2023’teki -61,2 milyar dolarlık zirveyi de geçmiş oldu.

22 Aralık 2023'te yeniden hızlanan rezervlerdeki kayıp, toplamda 26 milyar 666 milyon dolara ulaştı. 

Merkez Bankası'nda yönetim değişikliği sonrasında ilk faiz artırımı yapılan 23 Haziran haftasından 22 Aralık’a kadar 7 ayda 25 milyar 141 milyon dolar rezerv birikirken, bu miktar son 3 ay 1 günde eridi.

Yurtiçinde vatandaşların döviz talebindeki artış ve yabancı yatırımcıların da çıkışı rezervler olumsuz etkilerken, döviz getirilerinin kur bazında da sepette de yükselişi, yükselen faizlere rağmen TL mevduat getirisini geçti.

Bu yükselişlerin döviz talebini sürdürme riski barındırması, yılbaşından bu yana dolar/TL'nin yüzde 9,91, Euro/TL'nin yüzde 7,26 yükselmesinden kaynaklanıyor.

Döviz talebindeki yükseliş, fizikide yoğun olunca, serbest piyasayla bankalararası piyasa arasında da fiyat farkları yeniden görülmeye başladı.

Sosyal medyada da rezerv erimesine yönelik yorumlarda Mehmet Şimşek ile Nureddin Nebati dönemlerinin karşılaştırılması dikkat çekti.

twitter.com

İşte uzmanların ve sosyal medyada kullanıcıların rezervlere de etkilerin yaptığı yorumlardan bazıları.

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

İhtiyacı Olana Maliyet Yüksek: 10 Bin Liranın Geri Ödemesi Şaşırtırken, Kredi İhtiyacı Hız Kesmiyor
Merkez Bankası Faiz Artırmazsa Ne Olur? Faiz Artıracak Olsa Rezervler Azalır mıydı?
"İstanbul, Manhattan'dan Pahalı" Demişti: Eski TCMB Başkanı Erkan, Gecesi 1 Aylık Kiraya Bedel Otelde Tatilde!

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR

Ula senin ağzın ne söyliyir😂 koskoca mehmeh şimşek'i kim eleştirebilir!!! adam siz daha fazla para harcamayın diye uğraşıyor dıvırlar. Biliyorsunuz mehmet bey fakirleri çok sever özellikle ramazanda😃😃

21.03.2024

Adam o kadar kağıt üstü ekonomi teorilerine alışkın ki yıllardır bizim Allah'ımız var diyerek düşürülmeye çalışılan dövizin halk üstündeki etkisini hiçbir türlü anlayamıyor. Güven bunalımı, çift kişilik, depresyon, paranoya, velhasıl cümle psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip bir ekonomimiz var.

21.03.2024

Bu olayın Mehmet Şimşek in işi olduğuna inanmıyorum. Ekonomistim diyenin işi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ