Mayın Temizleyen de Var, Zeytin İçin Mücadele Eden de! Türkiye'den 5 Güçlü Kadının İlham Veren Hikayesi

UNDP Türkiye (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temalı 5. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin beş farklı noktasından beş güçlü kadının hikâyesini aktardı.

Konya Beyşehir Gölü’nde balıkçılık yapan Rahşan Civcir, Iğdır’da mayın temizleme alanında paramedik olarak çalışan Sevda Çanak, Gaziantep’te cam atölyesinde tercüman olarak çalışan Münteha Helvacıkara, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde çevirmenlik yapan Zeina Mahli ile Şanlıurfa’da organik zeytin ve zeytinyağı üreten ve bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş zeytin çeşitlerini gün yüzüne çıkartan Doç. Dr. Ebru Sakar, “Beşte 5” kampanyası kapsamında kişisel güçlenme yolculuklarını ve çevrelerine nasıl ilham olduklarını anlatıyor.

Gelin bu güçlü kadınların hikayelerine yakından bakalım...

1. Ebru Sakar: Zeytin ve kadın

2. Rahşan Civcir: Beyşehir Gölü’nün emektar balıkçısı

3. Sevda Çanak: Iğdır'daki mayın temizliği ondan sorulur

4. Münteha Helvacıkara: 20 sene sonra gelen çalışma isteğinin getirdikleri

5. Zeina Mahli: Cerablus'tan Gaziantep'e, bir dayanıklılık hikayesi

Kadınların iş hayatında olması milli gelirimizi %30 yükseltecek

Türkiye’de erkeklerin yüzde 70’ten fazlası iş hayatında iken her üç kadından ikisi işgücüne katılmıyor. Kadınların da erkekler kadar işgücüne katılabilmesinin küresel gayrisafi hasılaya yıllık katkısı 28 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Uzmanlar, Türkiye’de ise kadınlar ve erkeklerin ekonomiye eşit katılmaları durumunda kişi başına düşen milli gelirin yüzde 30 daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
09.03.2018

Türk kadını zaten asil ve güçlüdür. Milli Mücadele zamanında düşmana korku salan Kara Fatma mı diyelim? Türk çocuğu öksüz, Türk çocuğu öksüz kalır yurtsuz kalmaz diyen Nene Hatun'u mu diyelim? 8 bin saat göklerde uçan Sabiha Gökçen'i mi diyelim? Yine göklerde savaş kartalı olan Belkıs Şevket hanımdan mı bahsedelim? Yoksa kılıçta dengi olmayan Tomris Hatun'dan mı bahsedelim? Kendine her Türk diyen birey birşeyin farkına varmalıdır. Bizim tarihimiz yozlaştırılmadan önce kadın erkeğin tamamlayıcısı değil dengiydi. Erkekler arasında şu söz kullanılırdı “Birinci zenginlik sağlık,ikinci zenginlik iyi bir kadın.” Burada iyi bir kadın derken Onurlu ve güçlü bir kadından bahsedilir çünkü Türk Erkekleri eş seçiminde iyi ata binen iyi kılıç savuran kadınlar dilerlerdi. Eşini kendine denk isterlerdi, yeri geldiğinde kafa kafaya onunla mücadele edecek birini. Biz Türk kadınını en yukarda görmek istiyoruz.

13.03.2018

savaşcı Türk erkeğini dize getirebilen bir canlıdan bahsediyoruz bunlar türk kadınına göre basit bile

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ