Maydanozun 10 Liraya Uzanan Yolculuğu Nasıl Başladı?

Her şeyin fiyatı yükseliyor. Enflasyon mu, hiperenflasyon mu tartışması yaşanırken, bildiğimiz kadarıyla bu fiyatların yakın dönemde düşmesi mümkün görünmezken, yapışkan fiyat sendromuyla ileride de düşmeyeceğini ama artış hızı azaldığında yüreği zamdan geçen herkesin bir gün bir yerlerde bulaşacağını umut ediyoruz.

Algımızı bozan fiyatlara şimdi de maydanoz eklendi. Oysaki maydanoz pazarda cepte kalan son bozukluklarla 1-2 liraya aldığımız, her şeyde kullanılan, güzel kokulu ve her derde deva ot değil miydi? Ey maydanoz sen nasıl çift haneye ulaştın?

İstanbul’da marketlerde 10-12 liraya kadar yükselen maydanoz fiyatları gündem oldu.

Gelen zamların sonrası fiyatlar artık algımızı bozarken, bir yandan da 3-5 ay öncesini hatırladığımızda ufak çaplı şoklar yaşıyoruz. 

Maydanoz üretiminde Türkiye'nin yüzde 70 ihtiyacını karşılayan Hatay’ın Arsuz ilçesinde üreticilerden Riyad Köklü, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam postası programında fiyatlardaki artışın nedenlerini anlattı: 

Geçen yıl 1.5 liraya sattığımız maydanozun üzerine 2 lira mazot artışı, 2 lira gübre zamları, bir de kış şartları eklenince fiyat bu noktaya geldi. 

Maydanoz fiyatlarındaki artışın 3 nedeni

Kış şartları nedeniyle mevsimin bu yıl daha da sert geçmesi ile ürünler tarlada kaldı.

Mazot fiyatlarındaki artışın nakliye ücretlerini de artırması ile İskenderun-İstanbul arası 1100 km'lik yolun nakliye ücreti sezon başında 7 bin lirayken, 21 bin liraya çıkması. Bir kamyonun 4 bin maydanoz kasası aldığından hesapla, bir sandık sezon başında 1,75 TL'ye bir bağ maydanoz da 25 kuruşa nakledilirken, bu maliyet bağ başına 2 liraya çıktı.

Gübre ve ilaç fiyatlarındaki zamların yüzde 300 seviyesinde olması ile bunu da bir bağ maydanozda etkisi yaklaşık 2 lira oldu.

Fiyatları düşürmenin yolu var mı?

Köklü'ye fiyatların düşmesi içinde de şunları söylüyor: 

Devlet, mazotu yatlara verdiği fiyattan çiftçiye vermesi lazım. Gübre fiyatlarında aşağıya çekilirse halkın cebinden çıkan tutarda yüzde 40 indirim olur. Son 20 yıldaki tarım politikasıyla beraber dışa bağımlılık 10 kat arttı ve girdi maliyetlerinden dolayı ülkedeki üretim de yüzde 70 azalmış durumda. Yakın bir gelecekte bizleri iyi günler beklemiyor. Üretilen hiçbir ürün bir önceki dönemin maliyetine üretilemiyor.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?