Maydanoz ya da Kişniş Gibi Yeşillikler Sevmiyorsanız DNA'nız Herkesten Farklı Olabilir!

Diğer yeşilliklere göre biraz daha az bilinen kişniş, tadıyla da onca insanı adeta kutuplara ayırmıştır. Birçok farklı mutfağın vazgeçilmezi bu taze baharatın nefret edenlerinin açtığı sosyal medya grupları dahi var. 

Peki başta kişniş olmak üzere bazı yeşil bitkilerin tadını sevmememizin aslında genlerimizle ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Cevabı sizler için Mentalfloss'tan derledik.

Özellikle Uzak Doğu, Güney Amerika ve tropikal iklimlerin vazgeçilmezi olan kişnişe batı damağı pek de alışamadı.

Kişnişden biraz bahsedecek olursak, maydanozdan ayırt etmesi oldukça zor fakat lezzet olarak daha yumuşak bir yeşil bitkidir. 

Son yapılan araştırmalara göre vücutta salgılanan bazı aldehitler kimilerinin damağında bu yeşilliklerin tadını sabuna benzetirken, diğer bir grup yeşillik sever daha narenciye tadı alıyor.

Bu yeşillik hakkındaki bu tuhaf durum yeni bir bilgi değil.

2001 yılında Otago Üniversitesi'nden antropolog Helen Leach yaptığı araştırmalar sonucunda kişnişin Avrupa mutfağında 16. yy sonrası istenmeyen bir bitki olduğunu ortaya koydu. Bunun sebebi hem kötü tadı hem de kokusu yüzündendi.

Helen Leach'e göre 'kişniş' kelimesinin etimolojisi de bu kötü algıyı yaratmış olabilir çünkü Yunanca'da böcek anlamına gelen 'koris' kökünü taşıyor. Kişnişin kurutulmuş tohumları da bir dönem böceklere benzetilmiş olabilir. 

Avrupa'da ancak İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesiyle gelen farklı dünya mutfaklarını deneme modası, bu baharatı tekrar gündeme getirmişti.

Toronto Üniversitesi'nden  Lilli Mauer ve Ahmed El-Sohemy'nin yaptığı araştırmaya göre Kafkas (beyaz ırk) kişilerin %17'si kişnişi sevmezken, Hispanik katılımcıların sadece %4'ü, Orta Doğuluların ise sadece %3'ü bu bitkiden hoşlanmıyordu.

Meksika, Orta Doğu ve Güney Asya mutfaklarında bu baharatı sık sık görmemizin de sebebi işte bundan olsa gerek.

Fakat kişniş sevmemenin ait olduğunuz coğrafya ile ilgili olmadığı son yapılan çalışmalarda ortaya çıktı.

23andMe adlı kişisel genomik şirketi kişnişten gelen sabunumsu tadı almaya sebep olabilecek birtakım gen gruplarının DNA'lardaki varyasyonlarını buldu.

Örneğin aldehitlerde bulunan OR6A2 geni, bu bitkiden alınan kokuyu etkiliyebiliyor. Bu gendeki birtakım varyasyonlar bu otlardaki farklı tadı almaya yol açıyor.

Monell Kimyasal Duyular Merkezi'nden profesör Charles Wysocki'nin ikizlerde yaptığı araştırmaya göre kişniş ya da maydanoz sevmenin genlerle kesinlikle ilgisi var.

Tek yumurta ikizlerinden %80'inin kişnişe olan tad algısı benzerken, çift yumurta ikizlerinde bu oran %42'ye düşüyor.

Eğer genler bu konuda düşünüldüğü kadar büyük bir rol oynuyorsa bazı ırkların daha çok kişniş tercih ediyor olması çok doğal.

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu