Ünlü Fransız yazar ve düşünür Jean Paul Sartre, Nazım Hikmet'in vefatının ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
'Vefalı dost, yiğit savaşçı, insan düşmanlarının amansız düşmanı, her yerde insana hizmet etmek ama hiçbir şeye kayıtsız kalmak istemiyordu. Bilirdi ki insan yaratılmış bir mahluktur ve asla dünyaya hazır gelmiyor. İnsanın durmadan düşmanla savaşarak kendi kendini yaratması gerekmektedir. Sözün kısası, Nazım Hikmet'in dediği gibi asla uyumamak lazımdır. O asla uyumadı. Önemli olan odur ki, ölüm onun ilk ve son uykusu oldu.'
Yazar Yaşar Kemal ise kaleme aldığı 'En Büyük Şairimiz' adlı makalesinde 'büyük halk ozanlarının son büyük halkası' dediği Nazım Hikmet için 'Türk dili var oldukça Nazım Hikmet de var olacaktır.' demiş, ayrıca 'Eğer Nazım Hikmet gibi büyük bir yol gösterici gelmeseydi, edebiyatımız bu seviyeye çıkamazdı.' değerlendirmesinde bulunmuştu.
Nazım Hikmet Ran'ın doğumunun 100. yılı dolayısıyla 2002 yılı UNESCO tarafından 'Nazım Yılı' ilan edildi.
Novodeviçi Mezarlığında toprağa verilen şair, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaşlığına kabul edildi.
Ran'ın 'Dağların Havası' (Osmanlıca), 'Güneşi İçenlerin Türküsü', '835 Satır', 'Sesini Kaybeden Şehir', 'Benerci Kendini Niçin Öldürdü?', 'Taranta Babu'ya Mektuplar' isimli eserleri yaşamı sırasında, 'Kurtuluş Savaşı Destanı', 'Rubailer', 'Memleketimden İnsan Manzaraları', 'Cezaevinden Memet Fuat'a Mektuplar', 'Kemal Tahir'e Mapushaneden Mektuplar', 'Kuvayi Milliye', 'Sevdalı Bulut', 'Nazım ile Piraye', 'Hikayeler', 'Piraye'ye Mektuplar', 'Henüz Vakit Varken Gülüm'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda eseri ise vefatından sonra yayımlandı.
Eserleri 50'den fazla dile çevrilen şair, cezaevindeyken, İbrahim Sabri ve Mazhar Lütfi takma adlarının yanında imzasız olarak da bazı şiirlerini okuyucuyla buluşturdu, 1949'da ise Ahmet Oğuz Saruhan adıyla 'La Fontaine'den Masallar' isimli kitabını çıkarttı.
Akşam, Son Posta ve Tan gazetelerinde 'Orhan Selim' takma adıyla fıkra yazarlığı ve başyazarlık yapan Ran'ın yine Orhan Selim imzalı 'İt Ürür Kervan Yürür' adlı bir kitabı da bulunuyor.
Oyun yazarı da olan Nazım Hikmet'in, 'Kafatası', 'Bir Ölü Evi', 'Unutulan Adam' ve 'Ferhat İle Şirin'in de aralarında bulunduğu 22 tiyatro eseri, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Almanya, Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya'da sahnelendi.
Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı olan Nazım Hikmet'in şiirleri, Ahmet Kaya, Ruhi Su, Edip Akbayram, Fikret Kızılok, Cem Karaca, Fuat Saka, Zülfü Livaneli ve Yunan besteci Manos Loizos tarafından seslendirildi.